Sú mladí, sebavedomí a nečakajú. Slávu si berú hneď

Connor McDavid je najmladším kapitánom tímu NHL v histórii.
Connor McDavid je najmladším kapitánom tímu NHL v histórii. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs, Marek Kantorík|27. okt 2016 o 19:29

NHL zažíva inváziu mladých hviezd. Sú z Kanady, USA či Fínska. Zo Slovenska nie.

BRATISLAVA. Mali by sa iba rozhliadať, ako vyzerá hokej medzi dospelými. Učiť sa, bojovať o miesto v zostave a ďakovať aj za pár minút strávených na ľade.

Oni však vtrhli do najlepšej hokejovej ligy planéty drzo, sebavedomo a úspešne.

V NHL sa čoraz viac presadzujú mladíci, neraz ešte v tínedžerskom veku. Ako vyzerá tabuľka najproduktívnejších hráčov súťaže po úvodných zápasoch novej sezóny?

Prvý je 19-ročný Connor McDavid (má 11 bodov zo siedmich zápasov), z ktorého spravili v Edmontone kapitána - najmladšieho v histórii NHL.

Druhý v tabuľke produktivity je jeho rovesník Auston Matthews z Toronta (desať bodov zo siedmich zápasov).

A v NHL je výnimočných mladíkov čoraz viac. Sú silní, rýchli a na svoj vek mentálne vyspelí. Prevyšujú starších a skúsenejších spoluhráčov a v kluboch patria k lídrom.

„Možno sme v ére najzručnejších hokejistov, ktorí prichádzajú z draftu,“ vravel webu NHL David Poille, generálny manažér Nashvillu.

Chcú všetko hneď. A dostávajú to

Šikovnosť mladých hráčov ukázal aj nedávny Svetový pohár. Tím severoamerických mladíkov do 23 rokov si získal sympatie aj obdiv fanúšikov.

Talentovaní hokejisti hrali sebavedomo, zabávali divákov a trápili súperov. Podľa odborníkov to nie je náhoda.

Auston Matthews.
Auston Matthews. (Autor: TASR/AP)

„Tí chlapci drú dvanásť mesiacov do roka. Majú výživových poradcov, pracujú na zlepšovaní zručností, sú rýchlejší a vďaka svojim schopnostiam môžu hneď naskočiť do NHL. Vo veku 18 či 19 rokov sú pripravenejší, ako sme kedysi boli my," naznačil generálny manažér Caroliny Ron Francis, člen Siene slávy.

„Už v mladom veku si uvedomujú, že sú z nich elitní hokejisti na plný úväzok. V lete navštevujú rôzne kempy, majú osobných trénerov a rodičia platia veľké peniaze, aby napredovali.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Sú mladí, sebavedomí a nečakajú. Slávu si berú hneď