Ak Nové Zámky dostanú od Zvolena viac než dva góly, prehrajú, vraví Valábik

Momentka zo zápasu Slovan - Nitra.
Momentka zo zápasu Slovan - Nitra. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|31. mar 2021 o 13:15

Kto je podľa expertov favoritom na titul?

BRATISLAVA. Dvanásť víťazných zápasov delí jeden z ôsmich tímov od zisku najcennejšej hokejovej trofeje na Slovensku – Pohára Vladimíra Dzurillu.

Osamostatní sa Slovan Bratislava na čele historických tabuliek v počte titulov? Stane sa prvýkrát majstrom Poprad?

Potvrdia triumfom v play off výbornú formu zo základnej časti Zvolen či Michalovce? Alebo sa dočkáme prekvapenia?

Pred štartom štvrťfinálových sérií hovoria o play off bývalí hokejisti Boris Valábik a Rastislav Staňa.

Zvolenu chýbala agresivita, to už neplatí

Víťazom základnej časti extraligy sa stali Zvolenčania. V prvom kole play off budú v súboji s Novými Zámkami jasným favoritom.

Hokejový expert Boris Valábik.
Hokejový expert Boris Valábik. (Autor: Marko Erd SME)

Zvolen má navyše výbornú formu. Vyhral posledných šesť zápasov za sebou.

„Ak budú zvolenskí hokejisti predvádzať výkony, ktoré podávali po Novom roku, Novozámčania to budú mať veľmi ťažké,“ odhaduje Valábik.

Zvolen je podľa neho tímom, ktorý v základnej časti ukázal dve tváre.

„Ešte v decembri som hovoril, že Zvolen nepatrí medzi hlavných favoritov. Nehrali dostatočne agresívne, nechodili pred súperovu bránku. Chýbali im viacerí hráči a bolo to vidieť na ich hernom prejave. Odvtedy sa však úplne otočili a je to akoby iný tím,“ vysvetľuje.

Zámky potrebujú obetavosť a brankára

Nové Zámky budú zrejme klásť dôraz na obetavú hru, ktorou sa prezentovali v predkole play off proti Košiciam.

„V ofenzíve nemajú ani zďaleka takú kvalitu, akou disponuje ich súper. Navyše im zrejme bude chýbať aj jedna z opôr Petr Obdržálek. Dovolím si tvrdiť, že ak dostanú v zápase viac ako dva góly, prehrajú,“ tvrdí Valábik.

Na brankárskom poste sa rysuje severský súboj. Švéd Robin Rahm zo Zvolena vyzve Fína Henriho Kiviaha z Nových Zámkov.

Ak chcú Novozámčania sériu Zvolenu čo najviac skomplikovať, Kiviaho bude musieť predviesť bezchybný výkon.

„Rahma chválili tréneri Zvolena a aj on bol jeden z hlavných dôvodov, prečo skončili na špici tabuľky. Vzhľadom na kvality oboch tímov bude mať menej práce ako Kiviaho,“ hovorí Staňa.

Valábik považuje Trenčín za čierneho koňa

Michalovce sa budú v sérii proti Trenčínu spoliehať najmä na vynikajúcu defenzívu. V základnej časti dostali najmenej gólov spomedzi všetkých mužstiev.

Trenčania budú chcieť nadviazať na tvrdšiu fyzickú hru, ktorou sa prezentovali aj v predkole proti Banskej Bystrici.

„V Trenčíne si uvedomujú, že nemajú toľko technických hráčov, preto vsádzajú na tvrdšiu hru. Je mi to sympatické, k play off to jednoznačne patrí. Na druhej strane Michalovce majú fyzicky odolnejší tím, ako mala Banská Bystrica,“ vraví Valábik, pre ktorého je Trenčín čiernym koňom play off.

„Ak existuje tím, ktorý by v sérii dokázal potrápiť Michalovce a dotiahnuť to na sedem zápasov, je to práve Trenčín. Z môjho pohľadu má najlepších trénerov v lige. Ján Pardavý aj Peter Frühauf už ako hráči vyznávali agresívne poňatie hry a vedú k nemu aj svoj tím,“ hovorí Valábik.

Trenčania môžu byť čiernym koňom vyraďovacej časti.
Trenčania môžu byť čiernym koňom vyraďovacej časti. (Autor: TASR)

Na oboch stranách sú v pozícii jednotiek slovenskí brankári. Michalovský Tomáš Tomek i trenčiansky Michal Valent patria k najskúsenejším brankárom v lige.

Podľa Staňu má aktuálne lepšiu formu brankár Michaloviec.

„Ani jeden z nich nemal top sezónu. Tomek mal tak ako celé mužstvo spočiatku striedavé výkony. Až príchodom nového trénera sa jeho forma stabilizovala. Valent mal počas sezóny konkurenciu v podobe zahraničných brankárov. Presvedčil však trénerov, že by mal byť jednotkou,“ porovnáva Staňa.

Poprad favoritom na titul, Bokroš je stará škola

Najofenzívnejším tímom v základnej časti bol Poprad. V 50 zápasoch nastrieľal súperom 186 gólov.

Napokon mu to stačilo len na tretie miesto. Vo vyraďovacej fáze však bude patriť k hlavným adeptom na titul.

„Očakávam súboj medzi veľmi dobre organizovanou defenzívnou hrou Detvy proti vyváženému tímu Popradu. Pre mňa sú popradskí hokejisti jasným favoritom na titul,“ tvrdí Valábik.

Proti sebe budú stáť na lavičkách dvaja skúsení tréneri - na popradskej Peter Mikula a na strane Detvy Ernest Bokroš.

„Obaja sú zo starej trénerskej školy. Nie sú to tréneri typu Vlada Országha, ktorý preferuje moderný hokej. Na druhej strane hráči vedia, čo od nich tréneri očakávajú a vedia, aký systém majú hrať,“ naznačil Valábik.

Potrápi Petrík popradských strelcov?

Valábik zdôraznil, že Poprad má v kádri najlepšieho útočníka celej súťaže. Nepovažuje však zaňho Marcela Haščáka, ktorý má najviac gólov i bodov v lige.

„Patrik Svitana je obojstranne najlepším hráčom súťaže. Zároveň je aj najmenej docenený. Je mimoriadne platný v útočnej aj v obrannej fáze. Spolu s Haščákom a Skokanom tvoria najlepšiu formáciu v lige,“ vraví.

Slabinou Popradu môže byť brankársky post. Tomáš Vošvrda v závere základnej časti nepodával ideálne výkony.

„Je typom bankára, ktorý chce odchytať čo najviac zápasov. Príchodom Petra Hamerlíka sa zvýšila konkurencia. Navyše v posledných zápasoch bol striedaný a nemal najlepšiu formu,“ povedal Staňa.

Podľa B. Valábika je najlepším útočníkom ligy Patrik Svitana (vľavo) z Popradu.
Podľa B. Valábika je najlepším útočníkom ligy Patrik Svitana (vľavo) z Popradu. (Autor: TASR)

Detve počas sezóny odišiel výborne chytajúci Tomas Sholl do zámoria a pozície jednotky sa zhostil Roman Petrík.

„Roman podáva veľmi dobré výkony, o čom svedčia aj jeho štatistiky. V tíme ho poznajú už dlhšie a vedia, že sa na neho môžu spoľahnúť. Má na to, aby potrápil popradských strelcov,“ vraví Staňa.

Slovan nepôjde ďaleko, stavil na budúcnosť

So šancou zabojovať o rekordný deviaty majstrovský titul vstupujú do play off hokejisti Slovana Bratislava. Ich prekážkou vo štvrťfinále bude Nitra.

„Ak bude Slovan v plnej sile, disponuje najskúsenejšou defenzívou v súťaži. Sú tam hráči, ktorí vedia, ako chutí úspech a aká cesta k nemu vedie. Nitra sa už niekoľko sezón snaží skôr o ofenzívny hokej a darí sa jej to,“ porovnáva Valábik.

V Slovane došlo v januári k prekvapivej výmene trénerov. Romana Stantiena nahradili Róbert Döme a Marián Bažány.

„Udialo sa to neštandardne v strede sezóny. Spravili to však najmä s ohľadom na budúcnosť. Ich cieľom je prepojiť mládežnícky hokej so seniorským. Ja to kvitujem,“ vraví Valábik.

Döme s Bažánym patria podľa neho k trénerom, ktorí majú v krvi moderný hokej.

„Snažiť sa naučiť v priebehu sezóny nové veci hráčov, ktorí majú 30 až 35 rokov, je extrémne náročné. Preto si myslím, že v play off Slovan nedôjdu ďaleko. Hráči môžu mať v novom systéme chaos. Z dlhodobého hľadiska bola zmena trénerov správnym krokom,“ predpovedá Valábik.

Brankár Nitry bol už zrelý na odchod

Nitra striedala počas základnej časti lepšie momenty s horšími. Bude v sérii so Slovanom vyrovnaným súperom, ako naznačujú papierové prognózy?

„Nitra hrá pod trénerom Stavjaňom osobnú obranu, ktorá by už v mnohých ligách neprešla, keďže sa v nich hrá rýchlejší hokej. Z nejakého dôvodu ale Stavjaňa dokáže Nitre priniesť úspech a uvidíme, či sa mu to podarí opäť. Bude to veľmi vyrovnaná séria,“ hovorí Valábik.

Slovanisti sa budú opierať o stabilné výkony brankára Tylera Parksa.
Slovanisti sa budú opierať o stabilné výkony brankára Tylera Parksa. (Autor: TASR)

Slovan sa môže spoľahnúť na najlepšieho brankára súťaže Tylera Parksa.

„V Slovane vystriedali na slovenské pomery strašne veľa brankárov. Napokon stavili na Parksa. V bránke pôsobí mohutne a je veľmi ťažké ho prekonať. Prekvapilo by ma, ak by to nepotvrdil aj v play off,“ tvrdí Staňa.

V súboji zámorských gólmanov sa proti nemu postaví Evan Cowley.

„Mal obdobie, keď dostával veľa gólov a možno to s ním už vyzeralo aj na vyhodenie. V závere sa však otriasol a podával dobré výkony. Vo štvrťfinále by mal byť oporou tímu,“ vraví Staňa.

Komu by doprial titul?

„Určite Popradu, ktorému sa ho zatiaľ nepodarilo získať. Pre Michalovce by bolo fantastické, ak by sa dostali do finále. Čiernym koňom je pre mňa Detva, ktorá má skúseného trénera a ak by vyradila Poprad, bola by to obrovská senzácia.“

Program úvodných zápasov štvrťfinále play off Tipos Extraligy

Streda (31. marca)

Slovan Bratislava – Nitra (15.00)

Poprad – Detva (18.00)

Piatok (2. apríla)

Zvolen – Nové Zámky (16.30)

Michalovce – Trenčín (18.30)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Ak Nové Zámky dostanú od Zvolena viac než dva góly, prehrajú, vraví Valábik