Vedia, ako chutí cenný kov. Rehák Štefečeková aj Barteková si dávajú najvyššie ciele

Zuzana Rehák Štefečeková.
Zuzana Rehák Štefečeková. (Autor: TASR)
SITA|10. júl 2024 o 12:49

Strelecké disciplíny budú na OH 2024 mimo epicentra diania.

BRATISLAVA. Medzi najväčšie slovenské medailové nádeje na blížiacich sa olympijských hrách v Paríži budú patriť strelkyne Zuzana Rehák Štefečeková a Danka Barteková.

Obe olympijské stálice už majú bohaté skúsenosti zo súťaží pod piatimi kruhmi a medailu v zbierke, v prípade trapistky Rehák Štefečekovej až tri vrátane zlatej na predchádzajúcich OH v japonskom Tokiu.

Štyridsaťročná rodáčka z Nitry ako dvojnásobná mama musela prípravu kombinovať tak, aby mohla tráviť čas aj s rodinou a zároveň mala priestor na kvalitný tréning.

Strelnicu nepozná

Vlani na pretekoch v Chateauroux z termínových dôvodov neštartovala, takže olympijskú strelnicu nepozná.

"Beriem to tak, že ani do Tokia z nás nikto necestoval a dopadlo to dobre,“ povedala obhajkyňa zlata pre oficiálny web Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

Pre Rehák Štefečekovú pôjde o štvrté vystúpenie na OH. Takmer tristokilometrová vzdialenosť dejiska streleckých disciplín od Paríža ju neteší, ale aj tak má radosť, že jej výkon budú na vlastné oči sledovať jej rodinní príslušníci.

"Budeme 'vystrčení' mimo ostatných športovcov. Keď sme na predchádzajúcich olympiádach s nimi bývali a stretávali sme sa spolu v dedine, aj naše športové vystúpenia sme prežívali spoločne.

Podarilo sa mi však zohnať vstupenky na moju súťaž pre najbližšiu rodinu, takže budem mať rovnako ako naposledy v Londýne silnú podporu aj v hľadisku,“ prezradila členka ŠCP Bratislava.

Zverenkyňa trénera Huberta Olejnika si zároveň veľmi dobre uvedomuje tlak, ktorému bude v Chateauroux čeliť.

"Žiaľ, mám tú nevýhodu, že som z každej olympiády priniesla medailu. A čokoľvek prinesiem a nebude to zlato, tak sa to bude pokladať za neúspech.

Pôjdem tam však v prvom rade sama za seba, pretože mám rada tento šport, tento život. A výsledok, ktorý tam dosiahnem, nebude o mne hovoriť, aká som športovkyňa,“ uzavrela Rehák Štefečeková.

Dá do toho srdce

S dejiskom hier má väčšie skúsenosti ďalšia slovenská medailová nádej Danka Barteková, ktorá v Chateauroux vyhrala v skeete predolympijskú generálku.

"Hovorím to s veľkou pokorou, že ak sa mi podarí získať medailu, budem veľmi šťastná. Ľudia, čo ma poznajú, vedia, že dám do toho srdce. Celá príprava prebieha s vedomím, že robím všetko pre to, aby som bola čo najlepšie pripravená.

Aby som po návrate z olympiády mohla s čistým svedomím povedať, že som urobila všetko pre to, aby to dobre dopadlo,“ povedala Barteková pre olympic.sk.

Forma 39-ročnej rodáčky z Trenčína bola v predchádzajúcom období vynikajúca. V minulej sezóna sa piaty raz v kariére stala seniorskou majsterkou Európy a premiérovo aj svetovou šampiónkou.

Navyše, v kvalifikácii utvorila nástrelom 125 terčov absolútny svetový rekord. Najlepšia slovenský športovkyňa za rok 2023 má radosť aj z premiérovej olympijskej účasti mladej Vanesy Hockovej.

"Zvyšuje to šancu na úspech. Ďalšia miestenka v skeete znamená, že našťastie máme aj mladšiu generáciu, ktorá sa začína ukazovať,“ uzavrela Barteková.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Vedia, ako chutí cenný kov. Rehák Štefečeková aj Barteková si dávajú najvyššie ciele