Stoch s Čechom učili Angličanov dejepis

Miroslav Stoch (vľavo) sa teší z jedného z gólov FC  Chelsea v súperovej sieti,  so spoluhráčmi Salomonom Kaloum,  Didierom Drogbom a Nicolasom Anelkom (vpravo).
Miroslav Stoch (vľavo) sa teší z jedného z gólov FC Chelsea v súperovej sieti, so spoluhráčmi Salomonom Kaloum, Didierom Drogbom a Nicolasom Anelkom (vpravo). (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|15. mar 2009 o 22:30

Už nie je žiačik akadémie. Miroslav Stoch nechodí v šušťákoch, ale v obleku. Za Hiddinka je to povinnosť. Slovák nedávno vstúpil medzi futbalovú šľachtu FC Chelsea.

Je piatok trinásteho, krátko po trinástej hodine. Promenáda čiernych fár. Nebojte sa. Žiadna tragédia. To len futbalové hviezdy FC Chelsea skončili tréning. Práve vychádzajú z tréningového centra. Vonku na nich čakajú fanúšikovia.

Pekná Španielka v minisukni drží v rukách transparent. „Stratila som peňaženku. Nemám na vlak, ani autobus. Zoberte ma do auta futbalisti," prosí tmavovlasá Carmen, fanúšička Atlética Madrid. V Španielsku jej to vraj vyšlo. Šoférom bol údajne slávny Argentínčan Sergio Aguero, dnes Maradonov potenciálny zať.

Slečnu si nevšímajú

Hviezdy Chelsea slečnou pohŕdli, nevšímajú si ju. Tí mladší z futbalovej akadémie však spomalia, usmejú sa. Akoby váhali. Nakoniec však odolajú a pokračujú v ceste. Kapitán John Terry jazdí na Bentley. Frank Lampard ide na Ferrari 612 Scaglietti. Brankár Peter Čech na Aston Martin DB9.

Za nimi vybieha čierny Golf s volantom na ľavej strane. Má nitriansku poznávaciu značku. Sedí v ňom Slovák Miroslav Stoch. Zakýva fanúšikom, stiahne okno a rozdá autogramy. Už to nie je žiačik z futbalovej akadémie. I on nedávno vstúpil medzi futbalovú šľachtu.

„Musím skočiť do čistiarne po oblek. Už nemôžeme chodiť na zápas v šušťákoch," rozhovorí sa jeden z najväčších slovenských talentov. Nový tréner Chelsea Guus Hiddink zaviedol nové pravidlá.

Povinný oblek, zdá sa, prináša šťastie. Chelsea pod vedením nového kouča ešte neprehrala. Za neupravenú kravatu vraj hráčom hrozí pokuta 100 libier. „Pokuty sú, ale nie za kravatu. Každý vie, čo si môže dovoliť," smeje sa Stoch.

Podľa anglických médií priniesol holandský tréner i nový „jedálniček", hráči vraj musia držať diétu. „V tíme je špecialista, ktorý meria tuky, radí so stravou. Každý však môže jesť čo chce. Dokonca i vajcia, ktoré sú na reprezentačných zrazoch zakázané," tvrdí Stoch.

Nový kouč vraj nedávno poslal futbalistov na IQ testy. Najlepšie v nich mal obstáť Frank Lampard s IQ 150. Tretí Terry mal 145. „Vážne? O tom nič neviem. Možno, že niektorí boli, ale celý tím určite nie," čuduje sa 19-ročný krídelník.

Abramovič na tréningoch

Po príchode Hiddinka je na tréningoch väčšie nasadenie. „Je to typ kouča, ktorý vyložene burcuje. Nechce sklamať majiteľa Romana Abramoviča," myslí si.

Ruského miliardára vídať v tréningovom centre veľmi často. „Teraz je tu azda každý deň. Vidno, že sú s Hiddinkom veľkí priatelia," vraví Stoch. „Čítal som, že Abramovič má predať klub. Je to však čistá špekulácia. Myslím, že to nepripadá do úvahy."

Stoch sa s Abramovičom zväčša iba pozdraví. Prehovoria pár zdvorilých slov. Ruský magnát nádejného Slováka zaregistroval už dávnejšie.

„Počul som, že sa mu páči ako hrám," vraví hrdo talentovaný mladík. Nitriansky odchovanec býva v Cobhame, v dedinke asi 20 km od Londýna.

Po osemnástich narodeninách dostal byt. Obytný komplex pripomína bytovku či panelák.

„Vybral som si trojizbový byt, klub mi ho podľa zmluvy platí. Mne to stačí. I ten je pre mňa veľký." V Cobhame, alebo jeho blízkosti býva väčšina hráčov Chelsea.

Drogba má vraj desať áut

Tie najväčšie hviezdy bývajú v prepychových vilách. Futbalisti sú fanatici do áut. Najnovšie modely fár dovážajú z celého sveta. Útočník Chelsea Didier Drogba ich má údajne desať.

„Aj mňa to už nejako chytá. Objednal som si nové Audi, ale zo Slovenska. Radšej mám volant na európskej ľavej strane," hovorí Stoch. O futbalové hviezdy Chelsea je perfektne postarané. Ani kopačky si umývať nemusia. Po zápase či tréningu nechajú výstroj ležať.

„Traja či štyria mladí chalani sa o to postarajú. Sú tam stále. Je to ich práca." Na Slovensku najmladší hráči nosia kužele a dresy. Vo svetovom veľkoklube to neplatí.

„Keď hráme bago, idem do stredu ako prvý. To je, ale všetko." Ako často menia hráči kopačky? „Niekedy aj tri či štyri krát za mesiac. Zodrať sa nezoderú. Ak však vyjde nová móda, každý ich chce mať," vraví Stoch. „Kolektív je dobrý. Chalani si nezávidia."

Zabávač Bosingwa

Najväčším zabávačom tímu je José Bosingwa. „Stále sa smeje, žartuje i šaškuje. Keď rozpráva, všetci sa rehocú." Stoch chváli prístup starších hráčov, hlavne Drogbu.

„Má dobrý vzťah k mladým. Poradí mi. Ak niečo spravím zle, tak ma upozorní. Ľudia hovoria, že je namyslený, ale nie je to pravda. Možno tak vyzerá, ale vo vnútri je iný."

Spoluhráči už vedia, odkiaľ Stoch pochádza. „Niekekedy sme museli s brankárom Petrom Čechom vysvetľovať, že Československo už neexistuje. Teraz to už chápu," vysvetľuje.

Vo voľnom čase hráči medzi sebou súperia v biliarde. „Naposledy som vypadol v prvom kole. Nebudem to komentovať," smeje sa.

Majstrom tága je kapitán mužstva John Terry. „John je vážny hráč. Ten by sa tým azda aj uživil. Petra Čecha som už viackrát porazil," tvrdí.

Anglickí novinári sa zatiaľ o neho nezaujímajú. „Sú tu iní hráči. Rozhovory robím iba pre Chelsea TV."

Z nedávnych posmeškov bulváru o svojej nízkej postave (168 cm) si ťažkú hlavu nerobí. „Dobre som sa na tom zasmial. Bol to dobrý vtip," uzavrel Stoch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Stoch s Čechom učili Angličanov dejepis