02.08.2024 08:30
Deň 7
Minúta po minúte
Live

Starostka Paríža vyznamenala ukrajinských olympionikov, chcela tým prejaviť solidaritu počas vojny

Sprava starostka Paríža Anne Hidalgová, Anastasia Koženková a Oleksij Sereda.
Sprava starostka Paríža Anne Hidalgová, Anastasia Koženková a Oleksij Sereda. (Autor: TASR/AP)
SITA|2. aug 2024 o 10:51

Vyznamenanie si v mene všetkých ukrajinských športovcov prevzali veslárka Anastasia Koženková a skokan do vody Oleksij Sereda.

PARÍŽ. Starostka Paríža Anne Hidalgová udelila vo štvrtok ukrajinským športovcom najvyššie vyznamenanie francúzskej metropoly.

Chcela tým v čase olympijských hier prejaviť solidaritu s Ukrajinou, ktorá už dva a pol roka čelí ruskej agresii.

„Viem si dnes predstaviť váš smútok a hrdosť. Smútok z vedomia, že vaša krajina je naďalej napádaná a je vo vojne, že mnohí z vašich priateľov a príbuzných sú v prvej línii a bojujú,“ povedala Hidalgová.

Vyznamenanie z jej rúk si v mene všetkých ukrajinských športovcov v Paríži prevzali veslárka Anastasia Koženková a skokan do vody Oleksij Sereda.

Obaja už ukončili svoje súťaže na OH 2024 a viedli skupinu ukrajinských športovcov, ktorí sa zúčastnili na recepcii na pôde parížskej radnice.

Recepcia sa začala minútou ticha na počesť padlých vo vojne s Ruskom. Ukrajinskí olympionici stáli na mieste a väčšinou pozerali dole.

Nad pódiom visela obrazovka zobrazujúca fotografie trénerov a športovcov, ktorí boli zabití počas posledných dvoch rokov.

Úradujúci ukrajinský minister športu Matvij Bidnyj poďakoval Hidalgovej za podporu, ktorú Francúzsko poskytlo ukrajinským športovcom.

Hidalgová počas svojej poslednej návštevy Ukrajiny povedala, že ukrajinskí športovci budú v Paríži vítaní ako hrdinovia.

„A je pre mňa veľmi, veľmi pekné a veľmi emotívne vidieť, že vo Francúzsku a Paríži počas otváracieho ceremoniálu oslavujú ukrajinských športovcov ako hrdinov,“ povedala starostka Paríža.

Alžírčanka Imane Khelifová (vľavo) v súboji s Angelou Cariniovou na OH 2024 v Paríži.  Dve boxerky čelia na olympiáde nenávisti, že nie sú ženy. Čo s tým majú Rusi?Budúcnosť boxu na olympiáde je neistá.
Márius Fízeľ.
dnes 10:54
Fízeľ olympijskú premiéru zvládol, v ďalšom kole však čelí favoritoviVo svojej premiére pod piatimi kruhmi zdolal reprezentanta Fidži Gerarda Takayawu.
dnes 10:54
Sprava starostka Paríža Anne Hidalgová, Anastasia Koženková a Oleksij Sereda.
dnes 10:51
Starostka Paríža vyznamenala ukrajinských olympionikov, chcela tým prejaviť solidaritu počas vojnyVyznamenanie si v mene všetkých ukrajinských športovcov prevzali veslárka Anastasia Koženková a skokan do vody Oleksij Sereda.
dnes 10:51
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Starostka Paríža vyznamenala ukrajinských olympionikov, chcela tým prejaviť solidaritu počas vojny