SR "21" proti Rumunom v generálke na kvalifikáciu ME 2009

SITA|21. aug 2007 o 13:26

BRATISLAVA 21. augusta (SITA) - Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov nastúpi v stredu 22. augusta o 17.00 h v Bratislave na štadióne Artmedie Petržalka na medzištátny priateľský zápas proti rovesníkom ...

BRATISLAVA 21. augusta (SITA) - Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov nastúpi v stredu 22. augusta o 17.00 h v Bratislave na štadióne Artmedie Petržalka na medzištátny priateľský zápas proti rovesníkom z Rumunska. Pre zverencov trénera Jozefa Barmoša pôjde o generálku na blížiaci sa septembrový začiatok kvalifikácie ME 2009, v ktorom mladí Slováci najskôr privítajú 7. 9. výber Islandu a o štyri dni neskôr 11. 9. tím Rakúska (ďalšími účastníkmi 7. kvalifikačnej skupiny sú Belgicko a Island, do ´baráže´ o účasť na ME "21" postúpia víťazi desiatich základných skupín a štyria najlepší z druhých miest. Žreb rozdelí túto štrnástku na sedem dvojíc, ktorá bude systémom doma-vonku bojovať o miestenky na záverečný kontinentálny turnaj v roku 2009. Istú účasť má zatiaľ iba organizátor zo Švédska, pozn.).

"Proti Rumunom je to posledná možnosť niečo si vyskúšať. Chceme však uhrať aj dobrý výsledok a pozitívne sa naladiť pred začiatkom kvalifikácie. Našou úlohou bude vyselektovať mužstvo a vybrať najlepších hráčov, s ktorými môžeme rátať na septembrové domáce kvalifikačné duely s Islandom a Rakúskom. Dôležité bude zomknúť partiu a stabilizovať zostavu," uviedol pre agentúru SITA hlavný kouč slovenskej dvadsaťjednotky Jozef Barmoš, ktorý má v 18-člennom kádri aj trojicu legionárov - obrancu Michala Jonáša z Liberca, stredopoliara Lukáša Opielu z ďalšieho českého klubu najvyššej súťaže zo Zlína ako aj útočníka druholigového nemeckého tímu 1. FC Kaiserslautern Erika Jendrišeka. "Spomenuté trio by malo patriť k ťahúňom tímu. Spolieham sa aj na schopnosti ďalších futbalistov - Kamenára, Paťa Mráza, v poslednom období sa darí Maťovi Tóthovi v Nitre či Kuckovi z Ružomberka. Po telefonickom rozhovore s trénerom A-tímu Jánom Kocianom sme po zdravotnej indispozícii Šinglára uvoľnili na utorkový duel v Senci proti Francúzsku obrancu Žiliny Pekaríka, Peter by sa však mal k nášmu tímu vrátiť a v stredu byť ako jedna z opôr k dispozícii," doplnil J. Barmoš.

Jeho zverenci po nedeľňajšom zraze a pondelkových dvoch tréningoch v Senci a Viničnom absolvovali utorkový tréning predpoludním tiež vo svojom dočasnom sídle - Viničnom. "Chceli sme využiť trávnik Artmedie, ale po pondelkovom daždi nám odtiaľ hlásili, že ihrisko je dosť premočené, a tak sme zostali ´doma.´ Uvidíme, či Rumuni dostanú v Petržalke možnosť podvečer si zatrénovať. Z nášho pohľadu však v tom nevidím nejakú mimoriadnu nevýhodu."

V tomto kalendárnom roku odohrala slovenská dvadsaťjednotka štyri prípravné duely so zahraničnými protivníkmi - vo februári sa duel s Nórskom skončil v španielskom stredisku La Manga 0:0, v marci prehral tím SR "21" v Amadore s domácim Portugalskom 0:2, v júnovom "dvojzápase" podľahli Barmošovci najskôr 2. 6. v Prešove Rusku 1:3 a následne 5. 6. na štadióne Carrow Road v Norwichi domácemu Anglicku vysoko 0:5. "Iba v prípade Nórov a Rusov nastúpili proti nám vekoví rovesníci, Portugalčania i Angličania boli o rok či dva starší. Na túto skutočnosť sa však samozrejme nechcem vyhovárať," poznamenal J. Barmoš.

Výprava Rumunska mala naplánovaný príchod na Slovensko v utorok a po ubytovaní sa v City Hoteli Bratislava spomenutú oficiálnu tréningovú jednotku na trávniku Artmedie v čase stredajšieho stretnutia od 17.00 h. Na rozdiel od Slovenska má rumunská dvadsaťjednotka za sebou už dva duely aktuálnej kvalifikácie ME 2009. Tréner Emil Sandoi mohol byť spokojný s remízou na pôde Francúzska 1:1 (hralo sa 1. júna v Breste, góly: 49. Samassa, resp. 19. Marange /vlastný/) i následnou tesnou výhrou na Malte 1:0 (hralo sa 5. 6. v HIbernianse, gól: 90.+ Palimaru), po ktorej sa Rumunsko usadilo so 4 bodmi na čele 10. skupiny. "Náš stredajší súper je veľmi nepríjemný. Vo svojich radoch má dôrazných futbalistov, preferuje agresívny spôsob hry. Rumunov sme si mohli pozrieť na videu, k dispozícii sme mali ich marcový zápas s Poľskom, v ktorom vyhrali 1:0. Očakávam náročnú konfrontáciu, najmä psychicky by chlapcom pred kvalifikáciou určite pomohol dobrý rezultát," dodal J. Barmoš. Hlavným rozhodcom stredajšieho prípravného zápasu Slovensko "21" - Rumunsko "21" bude za Starým bratislavským mostom Radek Kocián z Českej republiky, na čiarach sa predstavia Slováci Tomáš Somoláni a Marcel Schmidt, štvrtým rozhodcom je Vladimír Hracho.


Predpokladaná zostava SR "21":

Kamenár - Pekarík, J. Maslo, Martin Tóth, Jonáš - Grendel (Ižvolt), L. Opiela, Lišivka (Kucka), Patrik Mráz - Jendrišek, Pavol Jurčo


Nachádzate sa tu:
Domov