SR "21" do Paschingu pre tri body, to isté chcú Rakúšania

SITA|25. mar 2008 o 09:39

PASCHING 25. marca (SITA) - Na slovenskú futbalovú reprezentáciu do 21 rokov čaká v stredu 26. marca kľúčové stretnutie kvalifikácie o postup na ME 2009 hráčov tejto vekovej kategórie. Zverenci trénera ...

PASCHING 25. marca (SITA) - Na slovenskú futbalovú reprezentáciu do 21 rokov čaká v stredu 26. marca kľúčové stretnutie kvalifikácie o postup na ME 2009 hráčov tejto vekovej kategórie. Zverenci trénera Jozefa Barmoša sa predstavia na pôde najväčšieho favorita 7. skupiny Rakúska, ktoré má momentálne na čele tabuľky pred mladými Slovákmi šesťbodový náskok a v prípade triumfu či bezgólovej remízy sa s určitosťou stane víťazom skupiny a postupujúcim do II. fázy kvalifikácie.

Reprezentanti SR už s veľkou pravdepodobnosťou nemôžu pomýšľať na prvú priečku tabuľky, no pri plnom bodovom zisku ešte majú šancu ukoristiť jedno zo štyroch postupových miest pre kvarteto najlepších tímov na druhých priečkach. "Určite by sme ešte chceli zdramatizovať postupovú situáciu. Na to však musíme vyhrať, takže do Rakúska pôjdeme jednoznačne za triumfom, aj keď to je nesmierne ťažká úloha," skonštatoval kouč SR "21" Jozef Barmoš, ktorý musel na poslednú chvíľu urobiť v 18-člennej nominácii jednu vynútenú zmenu. Zraneného obrancu Artmedie Patrika Mráza, ktorého trápi silný výron členka, napokon nahradil zadák MFK Ružomberok Tomáš Ďubek. Okrem toho bude trénerovi slovenskej "dvadsaťjednotky" chýbať aj niekoľko ďalších opôr. "Realita ja naozaj taká, že mimo hry sú Opiela aj Jonáš a Majtán nemôže hrať pre červenú kartu. Na druhej strane sme sa rozhodli dať príležitosť mladému Miroslavovi Stochovi z Chelsea, o ktorom sme mali výborné referencie. Mrzí ma, že väčšina chlapcov nehráva pravidelne vo svojich kluboch, čo sa následne prejavuje aj na ich výkonoch v reprezentačnom drese," skonštatoval Jozef Barmoš.

V prvom vzájomnom zápase v Senci remizovali slovenskí mladíci s rakúskymi rovesníkmi 1:1. "Pred stredajším duelom budeme pochopiteľne vychádzať aj z tohto domáceho zápasu, ale aj zo stretnutia Rakúska s Belgickom. Sústrediť sa však musíme predovšetkým na náš vlastný výkon a až potom na súpera. Dôležité bude najmä vyvarovať sa akýchkoľvek zaváhaní v obrane, ktoré dokážu Rakúšania veľmi rýchlo potrestať," dodal J. Barmoš, ktorý sa spolu so svojimi zverencami presunie do Rakúska v utorok (odchod zo Senca o 9.30 h). V čase stredajšieho duelu absolvujú mladí Slováci v utorok popoludní tréning už v dejisku zápasu.

Tréner lídra skupiny Manfred Zsak si je vedomý, že bezgólová remíza zabezpečí jeho mužstvu postup do vyraďovacej fázy. "Od svojich hráčov budem žiadať jednoznačne víťazstvo a nič iné. Našou veľkou devízou je kolektívny duch. Každý je ochotný uprednostniť potreby tímu, čo je nesmierne dôležité," uviedol Zsak.

Duel na Waldstadione v Paschingu, ktorý má v stredu 26. marca výkop o 17.30 h SEČ, zverila Európska futbalová únia (UEFA) do rúk írskym arbitrom. Hlavným rozhodcom bude Anthony Buttimer, na čiarach mu budú pomáhať jeho krajania Damien Mcgrath a Kenneth Hennessy.

Okrem stretnutia Rakúsko "21" - SR "21" je v tomto asociačnom termíne na programe aj ďalší duel 7. kvalifikačnej skupine. Mladí Cyperčania privítajú rovnako v stredu 26. marca o 14.30 h v Pafose rovesníkov z Belgicka.

Do vyraďovacej fázy postúpia víťazi desiatich kvalifikačných skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest. Štrnásť mužstiev potom žreb rozdelí do siedmich dvojíc, z ktorých po dvoch dueloch systémom doma-vonku vzíde 7 postupujúcich na záverečný turnaj ME. Istú účasť má len Švédsko ako organizátor kontinentálneho šampionátu hráčov do 21 rokov.


Aktuálna tabuľka 7. kvalifikačnej skupiny:

1. Rakúsko 6 4 2 10:6 14
2. SLOVENSKO 5 2 2 1 11:9 8
3. Island 6 1 3 2 5:7 6
4. Cyprus 6 2 4 7:10 6
5. Belgicko 5 1 1 3 7:8 4


Aktualizovaná 18-členná nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov na stretnutie 7. kvalifikačnej skupiny o postup na ME 2009 proti rovesníkom z Rakúska (hrá sa v stredu 26. marca o 17.30 h v Paschingu):

Brankári: Tomáš Košický (Inter Bratislava), Ľuboš Kamenár (Artmedia Petržalka).

Obrancovia: Peter Pekarík (MŠK Žilina), Ján Maslo, Tomáš Ďubek (obaja MFK Ružomberok), Martin Tóth (FC Nitra), Lukáš Džogan (MFK Košice), Erik Čikoš (Inter Bratislava), Ivan Janek (Slovan Bratislava).

Stredopoliari: Peter Maslo, Juraj Kucka, Pavol Pilár (všetci MFK Ružomberok), Matej Ižvolt (Slovan Bratislava), Miroslav Stoch (FC Chelsea/Angl.), Lukáš Janič (MFK Košice).

Útočníci: Pavol Jurčo (MFK Košice), Juraj Piroška (Artmedia Petržalka), Erik Jendrišek (1. FC Kaiserslautern/Nem.)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»SR "21" do Paschingu pre tri body, to isté chcú Rakúšania