Olympiáda Tokio 2020 / 2021: V českom tíme je koronavírus (minúta po minúte)

Španielsky tím pred zápasom na OH 2020 v Tokiu.
Španielsky tím pred zápasom na OH 2020 v Tokiu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|22. júl 2021 o 00:00 (aktualizované 22. júl 2021 o 19:53)

Olympijské hry minúta po minúte (live). Sledovali ste online letnú olympiádu z dňa -1 (22.7.2021) v Tokiu 2020 / 2021.

Olympiáda Tokio 2020 / 2021: Sledujte olympijské hry minútu po minúte (online)

19:50 Ukončujeme športovú minútu po minúte, ďakujeme za pozornosť
19:02 Česi oznámili mená vlajkonosičov

Vlajku ponesú tenistka Petra Kvitová, ktorá získala na olympiáde v Riu bronz a basketbalista Tomáš Satoranský.

18:30 Rehák Štefečeková a Beňuš sa tešia na otvárací ceremoniál

Obaja budú vlajkonosičmi Slovenska.

Otvárací ceremoniál je na programe v piatok o 13.00 SELČ a pre protipandemické opatrenia sa tak ako aj celá olympiáda uskutoční bez divákov. "Bez divákov to bude naozaj niečo iné, ale viem, že to bude sledovať celý svet. Deti to budú pozerať aj s babkou," dodala Rehák Štefečeková.

18:00 Mintálová má zlomený palec

Pre zlomený palec na nohe sa po olympijskej dedine v Tokiu presúva čo najviac na kolobežke, no pri tréningu ju až tak neobmedzuje a mladá slalomárka verí, že ju nezastaví ani na ceste za úspechom v súťaži.

17:40 Richard Nagy bude reprezentovať v dvoch súťažiach

Plavec absolvuje dve disciplíny - 400 m polohové preteky a 200 m motýlik. V Brazílii vytvoril na polohovke časom 4:13,87 nový národný rekord a obsadil konečné deviate miesto. Od postupu medzi elitnú osmičku ho vtedy delilo 33 stotín.

Nagyova druhá disciplína v Tokiu bude 200 m motýlik. Pred štartom nevedel, čo od nej očakávať. "Je to také nezvyklé. Mal som zaplávaných asi päť B-limitov na 400 pol. preteky a dostal som pozvánku na druhú disciplínu, zo všetkých si vybrali práve 200 m motýlika," hovorí.

16:30 Väčšina Slovákov je už v Tokiu

V dejisku olympijských hier v Tokiu je už takmer celá slovenská výprava. Zatiaľ sa Slovákom vyhýbajú aj pozitívne testy na koronavírus.

Do karantény však museli ísť dvaja členovia atletického tímu, keďže ich organizátori označili ako možné blízke kontakty nakazenej osoby. Štrnásťdňová karanténa však neovplyvní ich štart na hrách.

15:55 Putin nepocestuje do Tokia

"Nebude nás reprezentovať prezident a v tejto chvíli neviem, či tam vôbec niekto vycestuje z vedenia našej krajiny. Je to koronavírusová realita, v ktorej sa momentálne nachádzame. Žijeme vo výnimočnej dobe a toto je jej súčasť," komentoval hovorca Putina Dmitrij Peskov na webe Championat.com.

Už od konca minulého roka je známe, že Rusi nemôžu štartovať na OH 2020 a ZOH 2022 pod názvom svojej krajiny, vlajkou a nesmú počúvať ani svoju hymnu. Dôvodom trestu je obvinenie z manipulovania dát z antidopingového laboratória v Moskve v rokoch 2012 až 2015 pred ich odovzdaním Svetovej antidopingovej agentúre (WADA). 

15:35 Brazília zdolala Nemecko

Zápas sa skončil 4:2 v prospech Brazílie. Nemci od 63. minúty hrali len desiati po červenej karte Arnolda.

15:05 Japonci zdolali JAR

V druhom zápase "áčka" domáce Japonsko zdolalo Juhoafrickú republiku 1:0. Jediný gól strelil v 71. minúte kmeňový hráč Realu Madrid Takefusa Kubo.

Rumunsko zas zdolalo Honduras 1:0.

14:25 Argentína senzačne prehrala vo futbale

Austrália dokázala vo svojom úvodnom vystúpení na olympiáde v Tokiu senzačne zdolať Argentínu gólmi Lachlana Walesa a Marca Tilia 2:0.

Juhoamerický tím hral od konca prvého polčasu bez vylúčeného Francisca Ortegu, ktorý dostal v rýchlom slede dve žlté karty.

14:14 AIU nepustila do Tokia osem atlétov pre pochybnosti o ich výkonoch

Ôsmim atlétom neumožnili štartovať na OH 2020, pretože nad ich kvalifikačnými výkonmi viseli pochybnosti. Informovala o tom Jednotka atletickej integrity (AIU).

Medzi dôvody neakceptovania výsledného času patrili nepovolené použitie vodičov, beh po zle odmeranej trati, nesprávne používanie časomiery, nekvalitná cieľová fotografia, či použitie neschválenej techniky.

13:58 Na otvárací ceremoniál nepríde ani tisíc ľudí

Počas piatkového úvodného ceremoniálu v Tokiu oficiálne nebudú na tribúnach štadióna žiadni fanúšikovia. Organizátori však informovali, že v hľadisku 68-tisícového stánku sa predsa len dostane hŕstka vyvolených.

Bude ich približne 950 a budú to organizační pracovníci plus akreditovaní zástupcovia médií z celého sveta.

Priamo na ploche hlavného tokijského športového stánku budú pod vlajkami svojich krajín defilovať športovci a tiež tam budú herci a speváci účinkujúci v kultúrnom programe, ktorý bude súčasťou slávnosti otvorenia hier.

Účasť na ceremoniáli bude zakázaná nielen pre obyčajných fanúšikov, ale aj pre trénerské štáby a ďalších členov realizačných tímov športovcov. (championat)

13:36 Protestujúci športovci budú v spotoch

Športovci kľačiaci na protest proti rasizmu sa objavia v oficiálnych spotoch z OH 2020. Informoval o tom Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

13:30 Aktuálne čísla pozitívnych prípadov v Tokiu

Deň pred oficiálnym začiatkom olympijský hier zaznamenali v japonskom Tokiu nové maximum v počte osôb s potvrdeným koronavírusom za ostatných šesť mesiacov.

Japonci vo štvrtok informovali o dennom prírastku prípadov na hodnote 1797 osôb, viac ich bolo zatiaľ naposledy ešte 15. januára (2044).

Podľa expertov aktuálne prudko rastie počet prípadov najmä u neočkovaných osôb do 50 rokov.

12:30 Pobrežie Slonoviny v prvom zápase vyhralo

Pobrežie Slonoviny vstúpilo víťazne do mužského futbalového turnaja, keď zdolalo Saudskú Arábiu 2:1. V poslednej minúte stretnutia však videl červenú kartu Doumbia, vzhľadom na čo bude v ďalšom zápase chýbať.

12:24 Nemci oznámili mená vlajkonosičov

Vlajkonosičmi Nemecka na otváracom ceremoniáli budú plážová volejbalistka Laura Ludwigová a skokan do vody Patrick Hausding.

Ludwigová obhajuje na olympiáde zlatú medailu, Hausding získal v Riu 2016 bronz na trojmetrovej veži a z Pekingu 2008 si odniesol striebro v synchronizovaných skokoch z dvojmetrovej veže. (DPA)

12:00 Koronavírus v holandskom tíme

Viacerí športovci napokon prídu o olympijskú účasť pre pozitívne testy na koronavírus priamo v dejisku. Najnovšie musí putovať do karantény aj holandská taekwondistka Reshmie Ooginková.

V stredu potvrdili pozitívny test na covid aj u skejtbordistky Candy Jacobsovej a vo štvrtok aj u člena realizačného tímu vo veslovaní. Všetkých teraz čaká desaťdňová karanténa.

11:50 Francúzski futbalisti vysoko prehrali

Futbalisti Mexika zdolali súperov z Francúzska rozdielom triedy 4:1. Skúseného brankára Guillerma Ochou dokázal prekonať len z pokutového kopu útočník Andre-Pierre Gignac.

V paralelne hranom stretnutí Nový Zéland zvíťazil nad výberom Južnej Kórey 1:0.

11:20 Futbalisti Španielska začali OH remízou

V úvodnom zápase mužského futbalového turnaja sa medzi Španielmi a Egypťanmi v Sappore zrodila bezgólová remíza. 

Španieli nastúpili so šiestimi hráčmi, ktorí sa podieľali na postupe tímu do semifinále ME 2020.


11:04 Koronavírus aj v mužskom plážovom volejbale

Americký plážový volejbalista Taylor Crabb mal pozitívny test na koronavírus a prišiel o OH v Tokiu. Po boku Jakea Gibba sa tak na hrách predstaví Tri Bourne.

Crabb uviedol pre agentúru AP, že sa nechal plne zaočkovať a pred odletom mal negatívny test. Po vystúpení z lietadla v Tokiu to už neplatilo.

11:03 České plážové volejbalistky prídu o olympiádu

Český olympijský tím má tretieho nakazeného športovca. Plážová volejbalistka Markéta Nausch Sluková mala pozitívny test na koronavírus.

V izolácii je aj tréner Simon Nausch, manžel pozitívne nakazenej športovkyne. Pre povinnú karanténu príde český tím v plážovom volejbale o olympijský turnaj.

10:52 Súťaže v triatlone nie sú ohrozené

Na kvalitu vody v parku Oraiba, kde sa majú konať súťaže v triatlone a diaľkovom plávaní, sťažnosti zatiaľ neprichádzajú.

So športoviskom boli problémy v roku 2019, keď museli zrušiť preteky v paratriatlone pre vysoký výskyt baktérie E.coli.

10:12 Austrálske softbalistky s prvým víťazstvom

Austrálčanky sa dočkali prvého víťazstva v softbale na olympijských hrách, na bejzbalovom štadióne vo Fukušime zdolali Talianky 1:0.

09:54 Barteková chce získať členstvo v MOV

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Danka Barteková bude mať na OH v Tokiu opäť viac povinností. Okrem bojov o cenný kov ju čaká aj kampaň, po ktorej by chcela získať členstvo v komisii športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV).


Slovenská strelkyňa si v Japonsku pripíše už štvrtú účasť na OH.

09:50 Olympiáda bez Guiney

Guinea sa nepredstaví na olympijských hrách v Tokiu. Africká krajina oznámila len deň pred otváracím ceremoniálom, že nevyšle svoju výpravu. Ako dôvod uviedla obavy z nových variantov koronavírusu. Guineu mali pod piatimi kruhmi reprezentovať piati športovci.

Už predtým sa z obáv z koronavírusu odhlásila z olympijských hier v Tokiu aj KĽDR.

09:40 Režisér otváracieho ceremoniálu dostal výpoveď

Organizačný výbor prepustil režiséra otváracieho ceremoniálu Kentara Kobajašiho. Dôvodom je vtip o holokauste, ktorý povedal počas svojho divadelného vystúpenia ešte v roku 1998.

Staré video s vtipom sa nedávno začalo šíriť internetom a Kobajaši sa stal terčom kritiky ľudskoprávnych organizácií.

09:10 Tuniský plavec zmenil rozhodnutie a ide do Tokia

Dvojnásobný olympijský šampión v plávaní Oussama Mellouli z Tuniska prehodnotil svoje rozhodnutie a bude súťažiť na OH v Tokiu.

Tridsaťsedemročný veterán sa dostal do sporu s miestnou plaveckou federáciou a ohlásil koniec kariéry, no prezident Tuniského olympijského výboru ho presvedčil, aby na olympiáde štartoval.

Mellouliho a jeho matku obvinila Tuniská plavecká federácia zo sprenevery peňazí, ktoré dostal na prípravu.


09:00 Španieli nastúpili aj s hráčmi z EURO 2020

Zostavy na prvý zápas mužského futbalového turnaja na olympiáde sú známe, favorizovaní Španieli sa proti Egypu predstavia v zložení: Simon Unai - Mingueza, E.Garcia, P.Torres, Miranda - Ceballos (c), Merino, Pedri - Asensio, Oyarzabal, Olmo.

Vyše polovicu zostavy - až šesticu - tvoria hráči, ktorí hrali aj na uplynulom európskom šampionáte (Pedri, Garcia, Olmo, Simon, Oyarzabal a Torres).

08:54 Majster Európy prišiel o olympiádu pre covid

Ruský plavec Iľja Borodin mal pozitívny test na koronavírus. Úradujúci európsky šampión na 400 m polohové preteky a juniorský svetový rekordér v tejto disciplíne tak prišiel o OH v Tokiu.

Osemnásťročný plavec mal pozitívny test na domácom tréningovom kempe vo Vladivostoku ešte pred odletom do Japonska. Všetky ostatné testy vo výprave boli negatívne.

O olympiádu prišiel aj cyklista z Namíbie Dan Craven. Toho testovali pozitívne pred odletom v Španielsku.

08:35 Koronavírus v tíme Slovenska?

Dvaja členovia prvej časti deväťčlennej slovenskej atletickej výpravy na OH 2020, ktorí sú na predolympijskom tréningovom kempe v Urajasu, museli zamieriť do povinnej karantény.

Dôvodom je fakt, že boli identifikovaní ako možný blízky kontakt osoby nakazenej koronavírusom. 

"Nejde o nič vážne, je to len preventívne opatrenie," upokojuje vedúci atletickej výpravy na OH v Tokiu a šéftréner SAZ Martin Pupiš. (atletika.sk)

07:30 Tenisti spoznali súperov

V Tokiu prebehol žreb tenisového pavúka, Norbert Gombos nastúpi v 1. kole dvojhry proti Američanovi Marcosovi Gironovi, Lukáš Klein sa stretne s Austrálčanom Jamesom Duckworthom.

V úvodnom kole štvorhry si Filip Polášek s Kleinom zmerajú sily so štvrtým nasadeným párom Aslan Karacev - Daniil Medvedev, reprezentujúcim Ruský olympijský výbor (ROC).

07:20 Ďalší úspech domácich

Japonské softbalistky sú na olympijskom turnaji stále stopercentné. Vo svojom druhom zápase vo Fukušime si poradili s Mexičankami 3:2 a vedú tabuľku o skóre pred USA.

06:00 Zámorské derby pre USA

V úvodnom zápase dňa sa stretli softbalistky USA a Kanady, z víťazstva v pomere 1:0 sa tešili Američanky. Aktuálne u hrajú domáce Japonky proti Mexičankám. 

Softbal sa do programu olympijských hier vrátil prvýkrát od roku 2008. Pozrite si športy, ktoré ozvláštnia tohtoročnú olympiádu.

00:45 Problémy pre Česko

Česi majú na olympiáde už štyri pozitívne prípady koronavírusu. Vo výprave bol nezaočkovaný lekár tenisového fedcupového tímu, navyše v lietadle, v ktorom cestovali pozitívne testovaní športovci, neboli dodržané protipandemické opatrenia. (Seznam)

00:00 Začína sa futbalový turnaj mužov

V druhý hrací deň, ktorý sa označuje ako deň -1, do diania vstupujú aj futbalisti. Na programe sú úvodné zápasy mužského turnaja. V štyroch skupinách sa odohrá osem duelov. Obhajcom titulu je Brazília.

Futbal - program zápasov (22. júl)

09:30 Egypt - Španielsko

10:00 Mexiko - Francúzsko

10:00 Nový Zéland - Južná Kórea

10:30 Pobrežie Slonoviny - Saudská Arábia

12:30 Argentína - Austrália

13:00 Honduras - Rumunsko

13:00 Japonsko - JAR

13:30 Brazília - Nemecko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Olympiáda Tokio 2020 / 2021: V českom tíme je koronavírus (minúta po minúte)