Olympiáda Tokio 2020 / 2021: Tužinský neuspel, Sagan zaujal (minúta po minúte)

Preteky v cestnej cyklistike na OH v Tokiu 2020
Preteky v cestnej cyklistike na OH v Tokiu 2020 (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|24. júl 2021 o 00:00 (aktualizované 24. júl 2021 o 18:15)

Olympijské hry minúta po minúte (live). Sledujte online letnú olympiádu z dňa 1 (24.7.2021) v Tokiu 2020 / 2021.

Slovensko dnes na OH Tokio 2021 - Program a výsledky

Program:

4.00 Juraj Sagan, Lukáš Kubiš (cyklistika, preteky s hromadným štartom)

4.15 Barbora Balážová, Ľubomír Pištej (stolný tenis, mix, 1. kolo)

6.00 Juraj Tužinský (športová streľba, vzduchová pištoľ 10 m, kvalifikácia)

12:00 Richard Nagy (plávanie, 400 m pol. pret., rozplavby)

Obhajcovia bronzu z USA si vo svojom úvodnom vystúpení hladko poradili s Francúzmi 3:0. Vo všetkých troch setoch pritom udávali tón zápasu a nedopustili ani raz dramatickú koncovku.

17:00 Richard Nagy: Na finále by som nemal, ani keby som bežal

Richard Nagy zaplával na olympijských hrách v Tokiu sezónne maximum, ale v pretekoch na 400 m pol.pr. obsadil v rozplavbách 23. miesto časom 4:18,29 a nepostúpil do osemčlenného finále. Slovenský plavec priznal, že zaostáva za svetovou špičkou.

"Čas je najrýchlejší za uplynulé dva roky, ale stále je to málo. Najlepší plávali pod 4:10, to by som nedal, ani keby som utekal. Je to smutné vidieť, ako mi ušiel svet a už to bude asi len horšie," povedal.

Richard Nagy na OH 2020 Tokio.
Richard Nagy na OH 2020 Tokio. (Autor: TASR)
16:05 Obhajcovia titulu v hádzanej Dáni zdolali Japonsko

Nórski hádzanári vyhrali v úvodnom zápase olympijského turnaja v Tokiu nad Brazíliou 27:24. V ďalšom stretnutí skupiny si Francúzi ako obhajcovia strieborných medailí z Ria 2016 poradili s Argentínou 33:27. V treťom dueli skupiny zvíťazili Španieli nad bronzovými medailistami z Ria Nemcami 28:27.

V prvom zápase B-skupiny Švédi zdolali Bahrajn tesne 32:31. V druhom dueli skupiny Portugalčania prehrali s Egyptom 31:37. Obhajca titulu z Dánska na úvod v B-skupine zdolal bez problémov domáci výber 47:30.

15:46 Volejbaloví majstri sveta Poliaci po dráme podľahli Iránu

V záverečnom zápase dňa v A-skupine prehrali úradujúci majstri sveta Poliaci po veľkej dráme s Iránom 2:3 na sety. Ázijskí zástupcovia na podujatí premenili v rozhodujúcom tajbrejku až siedmy mečbal a zvíťazili na 21.

15:20 Dell'aquila je olympijský šampión v kategórii do 58 kg v Taekwonde

Taliansky reprezentant v taekwonde Vito Dell'aquila sa stal v Tokiu olympijským víťazom v kategórii do 58 kg. V sobotnom finále zvíťazil nad Mohamedom Khalilom Jendoubim z Tuniska 16:12. Bronz získali Rus Michail Artamonov a Jang Jun z Kórejskej republiky.

15:06 Wongpattanakitová zlatá v kategórii do 49 kg v Taekwonde

Thajská reprezentantka v taekwonde Panipak Wongpattanakitová vybojovala na OH v Tokiu zlatú medailu v hmotnostnej kategórii do 49 kg.

V sobotnom finále zdolala Adrianu Cerezovú Iglesiasovú zo Španielska 11:10. Bronz získali Abishag Sembergová z Izraela a Srbka Tijana Bogdanovičová.

14:50 Szilágyi zavŕšil v šabli zlatý hetrik

Maďarský šermiar Áron Szilágyi sa stal na OH 2020 v Tokiu olympijským šampiónom v šabli. V sobotnom finále zdolal Taliana Luigiho Sameleho 15:7 a zavŕšil zlatý hetrik.

Premožiteľa nenašiel ani na OH 2016 v Riu de Janeiro a OH 2012 v Londýne. Bronz putuje do Kórejskej republiky vďaka Kim Junghwanovi.

14:25 Číňanka Sun I-wen je olympijská víťazka v korde

Čínska šermiarka Sun I-wen získala na OH 2020 v Tokiu zlatú medailu v korde. V dramatickom finále zdolala Rumunku Anu Mariu Popescuovú 11:10.

Bronz na japonských planšoch ukoristila Estónka Katrina Lehisová, ktorá v dueli o 3. miesto zvíťazila nad Ruskou Aizanat Murtazajevovou 15:8.

14:15 Futbalistka Zambie vytvorila rekord

Futbalistky Číny remizovali so Zambiou 4:4. Všetky štyri góly Číny strelila Šuang Wang, v drese súperiek dosiahla hetrik Barbra Bandová.

Kapitánka Zambie nastrieľala tri góly aj v úvodnom zápase na OH 2020 proti Holanďankám pri debakli 3:10 a stala sa tak prvou ženou, ktorá strelila hetrik v dvoch zápasoch na jednom olympijskom turnaji.

Futbalistka Zambie Babra Bandová strieľa gól do siete Číny.
Futbalistka Zambie Babra Bandová strieľa gól do siete Číny. (Autor: SITA/AP)
13:40 Prvé zlato pre usporiadateľskú krajinu

Džudista Naohisa Takato získal na OH 2020 v Tokiu prvé zlato pre Japonsko. Vo finále kategórie do 60 kg zdolal Yang Yung Weia z Taiwanu. Bronz patrí Francúzovi Lukovi Mcheidzemu a Kazachovi Jeldosovi Smetovovi.

13:25 Zlato pre Kosovo

Kosovská džudistka Distria Krasniqiová získala zlatú medailu v kategórii do 48 kg. Vo finále zdolala domácu Japonku Funu Tonakiovú. Bronz vybojovali Urantsetseg Munkhbatová z Mongolska a Ukrajinka Daria Bilodidová.

13:00 USA bez medaily

Tím USA nezískal počas prvého dňa olympijských hier žiadnu medailu po prvý raz od roku OH 1972 (ak nerátame bojkotované hry v Moskve 1980 – pozn. red.).

V prvý deň tokijských hier sa bojovalo o medaily v jedenástich disciplínach. Nekonalo sa však žiadne plavecké finále.

12:15 Nagy v rozplavbe šiesty

Slovenský plavec Richard Nagy skončil v druhej rozplavbe v rámci disciplíny 400 metrov polohové preteky na 6. mieste. Dosiahol čas 4:18,29 minúty, čo mu na postup do ďalšej fázy nebude stačiť. 

Slovenský reprezentant v plávaní Richard Nagy.
Slovenský reprezentant v plávaní Richard Nagy. (Autor: TASR)
11:45 Koniec pre Učimuru

Tokijská olympiáda sa skončila hneď v prvý deň pre dvojnásobného olympijského šampióna vo viacboji Japonca Koheja Učimuru.

Domáci spolufavorit na popredné umiestnenie spadol pri cvičení na hrazde, dostal iba 13,866 b. a prišiel o možnosť bojovať v budúcotýždňovom finále na tomto náradí. Do súťaže na bradlách ani nenastúpil. 

11:10 Kuriózny záver

Poslední cyklisti sa museli v cieli vyhýbať stupňom víťazov, ktoré organizátori pripravovali na slávnostné vyhlásenie. 

10:55 V lukostreľbe triumf Kórejčanov

Kórejskí reprezentanti v lukostreľbe An San a Kim Je Deo vybojovali zlaté medaily v súťaži družstiev. Vo finále zdolali holandskú dvojicu Gabriela Schloesserová a Steve Wijler 5:3. Bronz získali Mexičania Alejandra Valenciová a Luis Alvarez.

10:30 Cyklistické preteky ovládol Carapaz

Zlato v cestných cyklistických pretekoch si vybojoval tretí muž tohtoročnej Tour de France Richard Carapaz. Pre Ekvádor vybojoval iba druhú zlatú medailu na olympijských hrách v histórii.

Carapazovi vyšiel útok zo skupiny favoritov v záverečných kilometroch. Striebornú medailu získal Wout van Aert, v tesnom šprintérskom súboji pred víťazom Tour de France 2021 Tadejom Pogačarom.

10:00 Djokovič stratil len štyri gemy

Srbský tenista Novak Djokovič sa suverénnym spôsobom prebojoval do 2. kola dvojhry na olympijskom turnaji v Tokiu. V úvodnom kole ako nasadená jednotka zdolal Huga Delliena z Bolívie 6:2, 6:2.

Hugo Dellien a Novak Djokovič.
Hugo Dellien a Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
9:35 Foroughi vybojoval zlato

Iránsky reprezentant v športovej streľbe Javad Foroughi získal zlatú medailu na OH v Tokiu v disciplíne vzduchová pištoľ 10 m.

Triumfoval v olympijskom rekorde 244,8 bodu. Vo veku 41 rokov sa stal najstarším Iráncom s olympijskou medailou, pripomenula agentúra AP.

Vo finále odsunul na druhé miesto Srba Damira Mikeca, bronz si vybojoval Číňan Wej Pchang. Slovák Juraj Tužinský nepostúpil z kvalifikácie, obsadil 27. priečku.

9:10 Sagan bol dostihnutý

Slovenský cyklista Juraj Sagan stratil kontakt so svojimi kolegami v úniku. Napriek tomu si zaslúži pochvalu, veď vpredu strávil 180 kilometrov. 

9:00 Vo vzpieraní zlato pre Čínu

Prvé zlato vo vzpieraní si na OH 2020 vybojovala Číňanka Chou Č'-chuej, ktorá v sobotu triumfovala v hmotnostnej kategórii do 49 kg v dvojboji výkonom 210 kg.

Na druhom mieste skončila Chanu Saikhom Mirabaiová z Indie (202), bronz si z Tokia odnáša Windy Cantika Aisahová z Indonézie (194).

8:40 Basketbal 3x3

Premiéru v Tokiu má aj basketbal vo formáte 3x3. Zaujímavosťou je, že kým v klasickom basketbale patria tímy USA k favoritom na zlato, v trojkovej verzii sa do Tokia muži ani len nekvalifikovali.

8:25 Kontakt stratil Kubiš aj Valverde

Do konca cyklistických pretekov na OH v Tokiu zostáva necelých 85 kilometrov. Kontakt s hlavnou skupinou stratil Lukáš Kubiš, ale aj jeden z možných ašpirantov na medailu Alejandro Valverde. Sledujte preteky v online prenose.

7:55 Hawk si vyskúšal nové športovisko

Jedným z nových športov na olympiáde je skejtbording. Legenda tohto športu Tony Hawk si vyskúšala športovisko, kde budú o pár dní skejtbordisti bojovať o medaily. Hawk má už 53 rokov, stále aktívne jazdí, ale na OH sa nepredstaví.

7:20 Tužinský do finále nepostúpil 

Jurajovi Tužinskému nevyšla súťaž v pištoli na 10 metrov podľa predstáv. V kvalifikácii obsadil slovenský reprezentant 27. priečku a do osemčlenného finále nepostúpil. Na postup mu chýbalo osem bodov, čo je výrazná strata.

Rodák z Lučenca je čerstvým majstrom Európy v tejto disciplíne a na olympiáde v Rio de Janeiro skončil štvrtý. V Tokiu to bol jeho jediný štart.

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Juraj Tužinský.
Slovenský reprezentant v športovej streľbe Juraj Tužinský. (Autor: TASR)
7:00 Pištej s Balážovou reagujú na prehru

"Čakal som, že to bude vyrovnané, ale nepredviedli sme náš najlepší výkon. Im stačil priemerný na to, aby nás ľahko porazili,“ komentoval prehru pre RTVS Ľubomír Pištej, ktorý nastúpil na zápas so zranenou nohou.

Ďalšie reakcie nájdete TU

6:20 Taliani otočili z 0:2 na sety 

Talianski volejbalisti vyhrali v prvom zápase olympijského turnaja v Tokiu nad Kanadou 3:2. Zápas sa im podarilo otočiť z mimoriadne nepriaznivého vývoja, keď prehrávali 0:2 na sety. Ten rozhodujúci vyhrali pomerom 15:11. 

5:45 Sagan je v úniku

Do konca cyklistických pretekov s hromadným štartom zostáva ešte 175 kilometrov. Potešujúcou správou však je, že do úniku sa dostal aj slovenský reprezentant Juraj Sagan. Sledujte preteky v online prenose

5:10 Pištej s Balážovou v mixe končia 

Slovenskí reprezentanti v stolnom tenise Ľubomír Pištej a Barbora Balážová prehrali v osemfinále mixu na OH v Tokiu 2020. 

V úvodnom kole nastúpili proti rumunskému páru Bernadette Szőcsová a Ovidiu Ionescu, ktorému podľahli 1:4 na sety. 

Slovenskí stolnotenisoví reprezentanti Barbora Balážová a Ľubomír Pištej.
Slovenskí stolnotenisoví reprezentanti Barbora Balážová a Ľubomír Pištej. (Autor: TASR)
4:35 Prvé zlato putuje do Číny

Prvou zlatou olympijskou medailistkou na Hrách v Tokiu sa stala čínska športová strelkyňa Qian Yang. Tá ovládla súťaž vo vzduchovej puške na 10 metrov.

Striebro si vybojovala Anastasiia Galašinová, Ruska štartujúca pod hlavičkou národného olympijského výboru (ROC). Bronz patrí Švajčiarke Nine Christenovej.

4:30 Nórsky obrat 

Úspešný vstup do hádzanárskeho turnaja mužov majú za sebou Nóri. V dueli A-skupiny zdolali hráčov Brazílie 27:24. 

Zaujímavosťou je, že prvý gól padol až štyri sekundy pred dovŕšením piatej minúty. Dali ho Brazílčania, ktorí viedli 5:1 aj 10:6, ale druhý polčas zvládol lepšie favorizovaný škandinávsky tím.

3:00 Na otváracom ceremoniáli zaujali živé piktogramy

Divákov v závere ceremoniálu pobavili živé piktogramy, ktoré takmer do bodky napodobnili ich animovanú podobu. Originálne predstavenie patrilo medzi najzaujímavejšie čísla ceremoniálu.

Živé piktogramy vo videu si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Počas otváracieho ceremoniálu OH Tokio 2020 / 2021 divákov výrazne zaujali živé piktogramy.
Počas otváracieho ceremoniálu OH Tokio 2020 / 2021 divákov výrazne zaujali živé piktogramy. (Autor: TASR/AP)
02:00 Sledujte online prenos z cyklistiky s nami

Online prenos z pretekov s hromadným štartom môžete sledovať s nami na Sportnete. Na štarte sú aj Slováci Juraj Sagan a Lukáš Kubiš. Preteky štartujú o 4.00 hod, online prenos sa začína o 6.30 hod.

01:40 Šesť poľských plavcov sa muselo vrátiť domov

Šiesti poľskí plavci sa vrátili z Tokia domov skôr, než sa OH vôbec začali. Ich sny zmarila administratívna chyba, ktorej sa dopustil Poľský plavecký zväz (PZP) pri prihlasovaní športovcov na podujatie.

Z pôvodného zloženia 23 plavcov sa na OH 2020 napokon nezúčastnia Alicja Tchorzová, Bartosz Piszczorowicz, Aleksandra Polanská, Mateusz Chowaniac, Dominika Kossakowská ani Jan Holub. Ako sa totiž ukázalo, iba 17 plavcov z Poľska sa reálne kvalifikovalo do Tokia.

Poškodení športovci vydali vyhlásenie, v ktorom požadujú rezignáciu prezidenta PZP Pawla Slominského. Ten sa za vzniknutú situáciu ospravedlnil.

01:30 Olympijský oheň v piatok zapálila tenistka Osaková

Olympijský plameň v Tokiu je však špecifický. Čiastočne ho poháňa vodík. Vôbec prvýkrát v histórii pri olympijskom ohni použili tento palivový zdroj.

Na predchádzajúcich olympijských hrách poháňali oheň väčšinou propan-butanové bomby. V minulosti použili aj horčík, strelný prach, živicu či olivový olej.

Na OH 1928 v Amsterdame prvýkrát zapálili moderný olympijský kotol. O osem rokov neskôr v Berlíne premiérovo zaviedli štafetu s olympijskou pochodňou.

01:25 Balážová a Pištej začínajú turnaj mixov

Slovenský pár stolnotenisový Barbora Balážová, Ľubomír Pištej je na turnaji, na ktorom hrá 16 dvojíc, nasadený ako piaty.

V prvom kole vyzve rumunskú dvojicu Bernadette Szöcsová, Ovidiu Ionescu. Tí sú v nasadení na 9. priečke. Zápas je na programe približne o 4.15 hod.

0:00 V akcii budú aj cyklisti

V úvode olympiády sú na programe aj preteky s hromadným štartom v cestnej cyklistike. Slovensko reprezentujú Juraj Sagan a Lukáš Kubiš, ktorý nahradil zraneného Petra Sagana.

Cyklistov však nečaká jednoduchá úloha. Musia prejsť až 234 kilometrov a potrápi ich päť náročných stúpaní. Dohromady nastúpajú až 4865 metrov.

Cestná cyklistika - preteky s hromadným štartom: trasa, profil, mapa.
Cestná cyklistika - preteky s hromadným štartom: trasa, profil, mapa. (Autor: olympics.com)
00:00 Slovensko má šancu na medailu

Hneď deň po otváracom ceremoniáli má Slovenku prvú veľkú šancu na medailu. Zabojuje o ňu strelec Juraj Tužinský vo vzduchovej pištoli na 10 m.

Slovenský reprezentant je aktuálnym majstrom Európy v tejto disciplíne. V máji triumfoval v chorvátskom Osijeku. O 6.00 hod ho čaká kvalifikácia, o 8.30 hod je na programe finále.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Olympiáda Tokio 2020 / 2021: Tužinský neuspel, Sagan zaujal (minúta po minúte)