Na Spartu prišlo 42 880 divákov. Rekord ligy padol na Tehelnom poli

(Autor: ŠK Slovan)
Ivan Mriška, Dušan Dojčiar|9. apr 2021 o 10:48

Spomienky na posledné ročníky federálnej ligy.

BRATISLAVA. Betónové schodíky, plytké siete a tribúny plné ľudí. Aj to charakterizuje zápasy spoločnej federálnej futbalovej súťaže.

Od posledných zápasov uplynie tridsať rokov. Zaspomínajte si preto s nami na rozdielové momenty a detaily, ktoré dnes na štadiónoch nenájdeme, ale kedysi boli samozrejmosťou.

Spomienky na Federálnu ligu

Redakcia Sportnet.sk pripravila spolu so športovým nadšencom a pamätníkom DUŠANOM DOJČIAROM sedem spomienok na Federálnu ligu. Každý týždeň uverejníme jednu.

Na štadiónoch atletické dráhy

Súčasťou viacerých štadiónov v Československu bola okrem futbalového ihriska aj atletická dráha. Aj vďaka tomu patrili československí atléti k svetovej špičke, ale mnohí futbalisti šomrali. Obrovský priestor medzi hracou plochou a tribúnami sa im nepáčil.

„Vždy som mal rád štadióny, kde nebola dráha. Kde bol kontakt s divákmi intenzívny. Napríklad v Bratislave na Interi to bolo rozľahlé. Na takýchto neosobných štadiónoch sa mi nehralo dobre,“ spomína Michal Horňák, ktorý v drese Chebu a Sparty odohral vo federálnej lige 83 zápasov.

V súčasnosti sú už trendom futbalové štadióny bez atletického oválu a diváci majú k hráčom bližšie.

„Najhorší štadión mala Dukla Praha na Juliske. Atletický ovál, jedna veľká tribúna, ktorá vždy bola takmer prázdna. Celé prostredie bolo zlé, aj keď tam hrával armádny klub a mal veľa dobrých futbalistov,“ doplnil Dušan Tittel, bývalý hráč Slovana.

Na Letnej padla slávna Barca

Dnes majú slovenské kluby problémy prejsť cez úvodné predkolá európskych pohárových súťaží. Ešte začiatkom deväťdesiatych rokov to však bolo inak.

Slovan potrápil AC Miláno či Real Madrid, výrazné úspechy dosiahla aj pražská Sparta.

Asi najvýraznejšie na verejnosti rezonovalo víťazstvo Sparty 1:0 v domácom súboji proti Barcelone. Bolo to presne 1. apríla 1992, gól strelil Horst Siegl.

„Bol to jeden z vrcholov mojej kariéry. Hrať s Barcelonou, najlepším mužstvom Európy, ktoré v tom roku vyhralo Pohár majstrov európskych krajín, teda dnešnú Liga majstrov.

Hrali za nich obrovské hviezdy ako Koeman, Stoičkov a Begiristain. Bola to obrovská eufória,“ prezradil Michal Horňák, ktorý hral celých deväťdesiat minút.

„Stále je to krásne. Barcelona a ešte v takej zostave, bola to pastva pre oči. To čo sme s nimi robili, na to sa nedá zabudnúť. Stará Letná bola plná, nádhera,“ doplnil Lumír Mistr, ktorý v tom zápase patril medzi najlepších.

Kedysi sa menili len slabší

V minulosti dokázal Slovan Bratislava vyhrať Pohár víťazov pohárov, reprezentanti Československa sa stala majstrami Európy. Dnes je niečo podobné nepredstaviteľné.

„Kedysi sa menili iba slabší hráči, tí najlepší zostávali viac rokov pokope. Podobne to bolo aj s trénermi. Dnes ani neviem vymenovať všetkých hráčov a trénerov, ktorí sa vymenili v klube za päť rokov. Tí najlepší odchádzajú. A keď k tomu pridáme finančné možnosti našich klubov, nie je čo dodať,“ povzdychol si Tittel.

Ročník 1991/92 bol pre slovenské kluby vo federálnej lige špecifický. Po dlhých sedemnástich rokoch čakania sa z ligového titulu radoval slovenský klub – Slovan Bratislava.

Neskutočný rekord

K ošiaľu prispievali rekordné návštevy na Tehelnom poli. Na súboj so Spartou Praha (0:3) prišlo Slovan povzbudiť 42 880 divákov, čo bude asi navždy neprekonateľný rekord.

„V predchádzajúcej sezóne sme so Slovanom skončili na druhom mieste za Spartou, nezvládli sme záver ligy. Bola to však dobrá skúsenosť do ďalšieho ročníka.

Okrem mňa zostalo pokope celé mužstvo a v útoku malo skvelého Petra Dubovského. Bol neudržateľný,“ spomína Tittel.

Kým belasí oslavovali, v metropole stredného Slovenska zavládol smútok. So súťažou sa musela rozlúčiť Dukla Banská Bystrica, ktorá v poslednom federálnom ročníku medzi elitou chýbala.

„Jožko Adamec trénoval Bohemians, ktorý doma v Prahe v zápase proti Chebu už body nepotrebovali. Jozefovi sa však podarilo zverencov natoľko motivovať, že zostupom ohrozený Cheb porazili.

Znamenalo to, že my musíme zvíťaziť doma so Spartakom. V prípade remízy by sa zachránil Cheb a vypadávali by sme spolu s Trnavou. Chlapské slovo Adamec a Bohemians splnili, no u nás sa najtesnejšou výhrou zachránila Trnava,“ zaspomínal si bývalý funkcionár Dukly Tomáš Geist.

V šiestej časti zistíme, kedy začal mať Slovan Bratislava neprajníkov a prečo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Na Spartu prišlo 42 880 divákov. Rekord ligy padol na Tehelnom poli