Spomienky na federálnu ligu: Tréneri fajčili, hráči sa o titule dozvedeli z rádia

Zľava: Miloš Glonek, Dušan Tittel, Ladislav Pecko a Ondrej Krištofík v drese Slovana Bratislava.
Zľava: Miloš Glonek, Dušan Tittel, Ladislav Pecko a Ondrej Krištofík v drese Slovana Bratislava. (Autor: archív - DT)
Ivan Mriška, Dušan Dojčiar|26. mar 2021 o 09:50

Spomienky na posledné ročníky federálnej ligy.

BRATISLAVA. Betónové schodíky, plytké siete a tribúny plné ľudí. Aj to charakterizuje zápasy spoločnej federálnej futbalovej súťaže.

Od posledných zápasov uplynie už tridsať rokov. Zaspomínajte si preto so Sportnetom na rozdielové momenty a detaily, ktoré dnes na štadiónoch nenájdeme, ale kedysi boli samozrejmosťou.

Spomienky na Federálnu ligu

Redakcia Sportnet.sk pripravila spolu so športovým nadšencom a pamätníkom DUŠANOM DOJČIAROM sedem spomienok na Federálnu ligu. Každý týždeň uverejníme jednu.

Požičiavali si usporiadateľov

Federálne zápasy prinášali nielen športové zážitky, eufóriu, sklamania či úsmevné situácie, ale aj nezabudnuteľné spomienky.

„Mám ich veľa. Zaujímavé bolo, že usporiadatelia v Prahe boli tí istí na Bohemke, Sparte, Slavii či Dukle. Poznali nás po mene. Federálna liga bola vznešenejšia ako dnešná,“ spomína Tomáš Geist, ktorý pre Duklu Banská Bystrica pracoval 23 rokov na všetkých funkcionárskych postoch.

„Dlho sme s jej koncom bojovali vo svojom vnútre. Aj fajčenie trénerov pri lavičkách malo svoju atmosféru. Boli to úsmevné situácie,“ dodal.

Sparťania zdemolovali vlak

Nezabudnuteľný pre neho je zisk titulu Sparty Praha na Štiavničkách v roku 1985.

„Po konečnom hvizde sa hráči zoskupili pri lavičke hostí a počúvali rozhlas. Zisťovali, ako skončil ich konkurent v boji o titul. Správy boli pozitívne, a tak napriek prehre s našou Duklou oslavovali majstrovský titul,“ prezradil dnes už úsmevnú príhodu.

Fanúšikovia Sparty na ceste do Banskej Bystrice zdemolovali skoro celý vlak. Na motívy tejto udalosti o dva roky neskôr nakrútili známy český film Proč?

Sparta sa vtedy ťahala o titul s Bohemians. Ten doma prehral s Trnavou 0:1, a tak Sparťanom po rovnakej prehre v Banskej Bystrici titul neušiel.

Na Štiavničkách bola vtedy päťciferná návšteva – 10 037 divákov.

Geist: Schodíky mali atmosféru

Ďalšou nostalgickou spomienkou na federálne časy boli miesta na státie. Kapacity futbalových stánkov boli vďaka nim oveľa vyššie ako v súčasnosti.

Dnes majú moderné štadióny len miesta na sedenie a betónové schodíky za bránami sú takmer všade minulosťou. Napriek tomu, že aj oni mali čaro.

Vlajkonosiči by o tom mohli rozprávať svoje. V Banskej Bystrici miesta na státie používali až do súčasnej rekonštrukcie štadióna.

(Autor: FC Nitra - Štefan Balek)

„Vždy budem v dobrom spomínať na miesta na státie. Vždy boli plné, mali atmosféru. Neskôr však UEFA vyhodnotila tieto miesta ako vysoko rizikové a museli ich zrušiť,“ zaspomínal si Geist.

Napriek tomu, že dnes sú na štadiónoch najmä miesta na sedenie, mnohých fanúšikov nič neodradí vychutnať si zápas postojačky.

„So zrušením betónových schodíkov sa stále pasujem. Ešteže majú fanúšikovia svoj sektor, kde si vytvárajú pravú atmosféru. Kedysi to bolo v tomto smere lepšie, ale rozumiem UEFA, že to v rámci bezpečnosti zatrhla,“ povedal Michal Horňák, ktorý v drese Chebu a najmä Sparty odohral ako obranca vo federálnej lige 83 zápasov.

Opatrenia, ktoré znížia smrteľné úrazy

Futbalové kluby pristúpili k zrušeniu miest na státie predovšetkým pre násilnosti na štadiónoch v Belgicku a Anglicku.

Prijaté opatrenia mali znížiť riziko smrteľných zranení.

„To sa podarilo. Ale súhlasím, že fandiť svojmu klubu v sektore za bránkou s vlajkou a zároveň sedieť na sedadle je nemožné. Vždy je to o zdravom kompromise, častokrát však ľudia nerešpektujú opatrenia a keď príde k úrazu, hľadáme vinníka a zodpovedný je klub,“ povedal Dušan Tittel, ktorý vo federálnej lige za Slovan odohral 97 zápasov.

Plná Letná, nabité Tehelné pole na Slovane, to bola proste paráda


LUMÍR MISTR, bývalý hráč federálnej ligy

V Nemecku našli v rámci ligy kompromis. Domáci fanklub nemá vo svojom sektore za bránkou sedadlá, na ktorých by aj tak diváci stáli a poškodili ich.

Na zápasoch UEFA sú však povinné.

„Rozhodlo sa správne. Aj keď to malo svoje kúzlo. Plná Letná, nabité Tehelné pole na Slovane, to bola proste paráda,“ uviedol Lumír Mistr, ktorý v spoločnej československej lige odohral 90 zápasov.

V štvrtej časti si zaspomíname na to, ako sa hralo s klobásou v bruchu vedľa snehových gúľ. Federálna liga priniesla aj zvláštne siete.

Spomienky na federálnu ligu:

Časť 1:Tranzistory na ušiach, plné tribúny. Federálna liga nepotrebovala reklamu

Časť 2: Na federálnu ligu chodili tisícky divákov. Dnes sa počty nadhodnocujú

Časť 3: Spomienky na federálnu ligu: Tréneri fajčili, hráči sa o titule dozvedeli z rádia

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Spomienky na federálnu ligu: Tréneri fajčili, hráči sa o titule dozvedeli z rádia