Spartak remizoval s Lokomotivom, Moskovčania postúpili

(Autor: SITA)
SITA|25. aug 2011 o 21:01

Futbalisti Spartaka Trnava remizovali vo štvrtkovom odvetnom stretnutí play-off Európskej ligy UEFA 2011/2012 s Lokomotivom Moskva 1:1.

Do skupinovej fázy kontinentálneho pohára číslo dva postúpili "železničiari" z Moskvy.

TRNAVA.

O úvodný presný zásah na Štadióne Antona Malatinského sa paradoxne postaral ruský obranca Renat Janbajev, ktorý si dal v 38. min vlastný gól. Vyrovnanie zariadil Nigérijčan Victor Obinna premeneným pokutovým kopom desať minút pred koncom riadneho hracieho času.

Trnavčania dohrávali oslabení o vylúčeného Martina Rašku a Pavla Malchárka i Patrika Čarnotu, ktorí dostali červené karty za fauly. Minulotýždňový prvý zápas v Moskve sa skončil víťazstvom domácich 2:0, do skupinovej fázy kontinentálneho pohára číslo dva teda postúpili "železničiari".

Foto - SITA

Brankár Lokomotivu Alvim Marinato, útočník Spartaka Tomáš Oravec

Foto - SITA

Domáci boli bojovnejší, futbalisti Lokomotivu technickejší

Vo výbornej atmosfére hnali trnavskí diváci svojich miláčikov dopredu hneď od začiatku stretnutia. Už v 4. min Tomaček "zauzlil" Šiškina, ktorý ho fauloval, ale z následnej štandardky Vyskočila nebolo nič. Onedlho zabojoval na ľavej strane Bicák, odcentroval, s Vyskočilovou nedôraznou hlavičkou však nemal brankár Lokomotivu Guilherme starosti.

Naopak, v 16. min pohrozili po prvý raz hostia. Syčov sa individuálne presadil v šestnástke Spartaka, jeho gólovú strelu zblokoval v poslednej chvíli stopér Koubský. Domáci mali v 18. min veľkú príležitosť na skórovanie.

Bicák v strede ihriska pekne vypichol loptu, následne však nezvládol situáciu v prečíslení troch proti dvom. Vzápätí hlavičkoval Tomaček do rúk brankára moskovského tímu.

Domáci boli bojovnejší, priamočiarejší, futbalisti Lokomotivu technickejší a lepšie kombinovali. V 20. min po peknej spolupráci Obinnu s Glušakovom, keď sa trnavskí zadáci iba prizerali, namieril druhý menovaný vedľa Raškovej brány. To presnejšie už strieľal o chvíľu na to stopér Da Costa, jeho kop z 30 metrov narobil problémy brankárovi a kapitánovi Spartaka.

Trnavčanov to opäť naštartovalo, Oravec však hlavičkoval slabo. V 38. min však tribúny radostne zaburácali. Po centri do pokutového územia si dal totiž dezorientovaný ľavý obranca Janbajev vlastný gól, keď preloboval svojho brankára - 1:0. Nepriaznivý stav nezmenil v závere prvého polčasu Ján Ďurica, priamy kop slovenského legionára bol zblokovaný.

Po zmene strán začal Lokomotiv aktívnejšie, viac mal loptu na kopačkách a vytváral si šance. V 50. min vyskúšal Syčov pozornosť Rašku o minútu neskôr musel brankár Spartaka vyrážať pokus obrancu Šiškina, ktorý pekne zakrútil priamy kop. Výbornú desaťminútovku hosťujúceho tímu zakončil nepresnou hlavičkou J. Ďurica.

Domáci sa v ďalšom priebehu nedostávali k zakončeniu, hostia kombinovali, ale bez efektu. V 66. min mieril Tarasov tesne vedľa. Postupové rozuzlenie v prospech favorizovaného Lokomotivu prišlo v 76. min. Raška zastavil v pokutovom území Syčova, taliansky rozhodca Banti posúdil jeho zákrok ako nedovolený, ukázal na biely bod a trnavskému gólmanovi červenú kartu. Nigérijčan Obinna v 80. min prekonal z jedenástky striedajúceho Slovenčiaka - 1:1.

V nervóznom a nechutnom závere, okorenenom viacerými žltými kartami, vylúčením ďalších Trnavčanov Malchárka a P. Čarnotu i delobuchmi z hľadiska, sa už stav nezmenil. Hoci Lokomotiv po siedmich dueloch s čistým kontom inkasoval, nerozhodný výsledok stačil ruskému tímu na postup do skupinovej fázy EL UEFA.

Hlasy:

José Couceiro, tréner Lokomotivu Moskva: "V oboch zápasoch sme boli myslím lepším mužstvom, napriek tomu gratulujem Spartaku k predvedenej hre. V posledných minútach súper stratil hlavu, čo je však pochopiteľné, veľmi chceli zvíťaziť. Osemdesiat až deväťdesiat percent času sme mali dianie pod kontrolou a už sa tešíme na skupinovú fázu."

Pavel Hoftych, tréner Spartaka Trnava: "Zápas by som rozdelil na dve polovice. Do 75. minúty, do pokutového kopu, to bol z našej strany veľmi dobrý duel. Súperovi sme vzdorovali, v druhom polčase nám už ale dochádzali sily. Lokomotiv sa zomkol, hral disciplinovane a nedal nám príliš priestoru. Na ihrisko som poslal aj Koro Koneho, aby diváci naďalej cítili nádej. Siahali sme po druhom góle, ten sa nám však nepodarilo streliť. Súper postúpil v súčte oboch zápasov zaslúžene a do skupinovej fázy mu prajem, aby sa mu darilo. Čo sa týka vylúčenia súperovho hráča, Miro Karhan po zápase napísal sťažnosť. Na posúdenie týchto vecí sú tu však iní ľudia."

Marek Kaščák, stredopoliar Spartaka Trnava: "Sklamanie z toho, že sme nepostúpili ďalej, je veľké. Myslím si však, že po predvedenom výkone môžeme mať hlavy hore. Vypadli sme so silným súperom po rovnocennej partii. Po 70. minúte bolo na ihrisku plno emócií, ale tie sa niekedy vo futbale nedajú udržať. Ďakujem trnavskému fanúšikovi za to, akú vytvoril skvelú atmosféru. S nami nikto tak ďaleko nepočítal a tešíme sa z toho, že sme získali cenné medzinárodné skúsenosti."

Martin Raška, brankár a kapitán Spartaka Trnava: "Škoda toho záveru, ale taký je futbal. Dnes sme šťastie nemali, možno na budúci rok sa to otočí v náš prospech. K postupu nám chýbalo 75 miliónov eur, lebo to je rozdiel v rozpočtoch oboch klubov. Pravda je taká, že v druhom polčase rozhodca podľahol tlaku väčšieho mužstva. Inak sme Lokomotivu boli vyrovnaným súperom a Rusi si museli siahnuť na dno síl. Čo sa týka penalty, faul to bol, ale podľa mňa je červená karta pre brankára nezmyselný trest, aj keď pravidlá hovoria inou rečou. Nemáme sa za čo hanbiť, urobili sme postupom do play off dobré meno klubu i slovenskému futbalu. Trnava po dlhej dobe zažila pravú futbalovú eufóriu a ja pevne verím, že nie naposledy."

Ján Ďurica, obranca Lokomotivu Moskva: "Zahráme si skupinovú fázu a to je pre nás najdôležitejšie. Čakali sme, že Trnava bude hrať doma inak ako u nás. Dali sme si vlastný gól, ale v druhom polčase boli domáci nervózni. Využili sme to vyrovnávajúcim gólom a záver sme si už kontrolovali. Pokriky na moju osobu som si nevšímal, sústredil som sa na vlastný výkon. Ako proti mne 'fandil' trnavský fanúšik, na to nech si každý urobí svoj názor. Mňa to z rovnováhy nevyviedlo."

Ohlasy ruských médií:

Šport-Express: "Lokomotiv priniesol z Trnavy remízu 1:1 vo štvrtom kvalifikačnom kole Európskej ligy proti Spartaku a vybojoval si účasť v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA."

sport.ru: "Koľajnice do Európy. Lokomotiv bol silnejší v oboch stretnutiach, takže postup Moskovčanov prišiel celkom prirodzene. Teraz už len zostáva čakať na žreb a veriť, že bude pre Rusov priaznivý."

fclm.ru (oficiálna webstránka Lokomotivu): "Loko" - v skupinovej fáze Európskej ligy! Remíza 1:1 perfektne vyhovuje Lokomotivu, ktorý si zabezpečil miestenku v skupinovej fáze Európskej ligy. Gratulujeme nášmu tímu!"

Odveta play-off Európskej ligy UEFA 2011/2012 - štvrtok:

FC Spartak Trnava (SR) - Lokomotiv Moskva (Rus.) 1:1 (1:0) - prvý zápas 0:2, do skupinovej fázy EL UEFA postúpil Lokomotiv

Góly: 38. Janbajev (vlastný) - 80. Obinna (z pok. kopu), ŽK: 31. M. Kaščák, 47. M. Vysočil, 61. Bicák, 82. P. Čarnota, 85. Tomaček, 90. Karhan, 90.+ Koro Kone - 13. Tarasov, 33. J. Ďurica, 65. Glušakov, 90.+ Ozdojev, ČK: 76. Raška, 90.+ Malchárek, 90.+ Čarnota (obaja Trnava) za faul, rozhodoval: Banti (Tal.)

Zostavy:

Trnava: Raška - P. Čarnota, Koubský, Čvirik, Ľ. Hanzel - M. Kaščák - M. Vyskočil (61. Malchárek), Karhan, Bicák (72. Koro Kone) - T. Oravec (78. Slovenčiak), Tomaček

Lokomotiv Moskva: Guilherme - Šiškin, Manuel da Costa, J. Ďurica, Janbajev - Tarasov (86. Ibričič) - Obinna (89. Ignatiev), Glušakov, Loskov (61. Ozdojev), Maicon - Syčov

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Spartak remizoval s Lokomotivom, Moskovčania postúpili