Šokovaný Blatter: S Platinim sme mali džentlmenskú dohodu

Sepp Blatter (vpravo) tvrdí, že mal s Michelom Platinim dohodu.
Sepp Blatter (vpravo) tvrdí, že mal s Michelom Platinim dohodu. (Autor: SITA/AP)
TASR|16. okt 2015 o 16:45

On i ďalší traja vysoko postavení členovia dostali deväťdesiatdňový zákaz činnosti. Švajčiar Sepp Blatter tvrdí, že materiály vedúce k jeho odvolaniu neboli dôkladne prešetrené.

NYON. Suspendovaný prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter tvrdí, že dôkazové materiály vedúce k jeho odvolaniu zo strany etickej komisie neboli dôkladne prešetrené.

Podľa vlastných slov mal so šéfom UEFA Michelom Platinim uzavretú džentlmenskú dohodu o vyplatení sumy dva milióny dolárov z účtov FIFA. Práve tá je predmetom vyšetrovania.

Suspendáciu označil Blatter, ktorý pôsobí v štruktúrach FIFA dlhých štyridsať rokov, z toho sedemnásť na najvyššom poste, za tvrdú ranu. Vyhlásil, že začatie vyšetrovania voči jeho osobe považuje za šokujúce.

"Bol to kontrakt, ktorý som mal s Michelom Platinim. Džentlmenská dohoda, ktorej sme sa držali," povedal Blatter pre televíziu RROTV k podozrivej transakcii.

Blatter spolu s prezidentom Európskej futbalovej únie (UEFA) Michelom Platinim, generálnym sekretárom federácie Jeromom Valckem a šéfom thajského zväzu Worawim Makudim dostali 90-dňový zákaz činnosti.

Tresty pre šéfa FIFA i UEFA sú dôsledkom vyšetrovania švajčiarskych orgánov pre podozrenia z korupcie a zneužitia právomocí.

sepp_res.jpg

Sepp Blatter čelí obvineniam. FOTO - SITA/AP.

Blattera dočasne zastupuje Issa Hayatou, ktorý po ňom prevzal úrad. "Koncentrujeme sa na reformu a vyšetrovanie. Rozhodujúce je získať opätovnú dôveru verejnosti," povedal Kamerunčan.

Informovala agentúra Reuters.

Angličania Platiniho nepodporia

Členské zväzy UEFA sa vyjadrili v jeho prospech. Anglická futbalová asociácia však napokon Michela Platiniho vo voľbách prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie nepodporí.

LONDÝN. Anglická futbalová asociácia (FA) napokon nepodporí Michela Platiniho vo voľbách prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

V stanovisku uviedla, že sa tak stalo na základe faktov, ktoré sa dozvedela v súvislosti s vyšetrovaním Francúza. Informovala agentúra Reuters.

Neprijme žiadne opatrenie

Platiniho vyšetrujú švajčiarske úrady v súvislosti s rozsiahlym korupčným škandálom. Šéf UEFA dostal spolu s prezidentom FIFA Josephom Blatterom, generálnym sekretárom federácie Jeromom Valckem a šéfom thajského zväzu Worawim Makudim 90-dňový zákaz činnosti.

"FA želá pánovi Platinimu veľa úspechov v boji proti obvineniam a nemá žiadny záujem na prijatie akéhokoľvek opatrenia, ktoré ohrozujú tento proces," píše sa na webe www.theFA.com.

"Avšak, bez ohľadu na vyššie uvedené, FA sa od právnikov pána Platiniho dozvedela viac informácií týkajúcich sa prípadu. Boli sme poučení, že informácie sú dôverné a preto nemôžeme ísť do podrobností."

Zväzy UEFA ho podporujú

"Na základe týchto informácií dospel výkonný výbor FA v piatok k záveru, že musí pozastaviť podporu kandidatúry pána Platiniho, kým právny proces nebude uzavretý a jeho pozícia nebude jasná," uvádza sa v stanovisku FA.

Ešte predtým UEFA informovala, že jej členské zväzy Platiniho podporujú. Voľba nového prezidenta FIFA by sa mala uskutočniť 26. februára 2016 v Zürichu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Šokovaný Blatter: S Platinim sme mali džentlmenskú dohodu