Keď volal s otcom, hrozivo prehrával. O jeho obrate hovorí celá krajina

Belgický hráč snookru Luca Brecel.

Keď volal s otcom, hrozivo prehrával. O jeho obrate hovorí celá krajina

Belgický hráč snookru Luca Brecel. (Autor: TASR/ PA via AP)
Belgický hráč snookru Luca Brecel.
Belgický hráč snookru Luca Brecel. (Autor: TASR/ PA via AP)
Miroslav Kováčik|30. apr 2023 o 07:15

Vo finále MS v snookri sa stretnú Luca Brecel a Mark Selby.

BRATISLAVA. Vo štvrťfinále MS v snookri 2023 predviedol obrat, ktorým mnohých zarmútil. Na majstrovstvách sveta totiž vyradil legendu snookru a aj po rokoch stále veľmi obľúbeného Ronnieho O'Sullivana.

Proti sedemnásobnému majstrovi sveta prehrával Luca Brecel v Divadle Crucible 6:10, no siedmimi víťaznými frejmami po sebe získal skalp svetovej jednotky. 

"Hral neuveriteľne. Je dynamickým hráčom, zrejme najtalentovanejší, akého som kedy videl. Veľmi rád pozerám jeho zápasy a rád by som ho videl vyhrať celý turnaj, pretože takto by sa mal snooker hrať," povedal O'Sullivan.

Brecelov obrat bol obdivuhodný. Rozhodne sa niečo také nevidí každý deň. Ešte väčší "comeback" však predviedol v semifinále, s prívlastkom historický. 

Nikdy by o tom ani nesníval

Proti 20-ročnému Číňanovi Siovi prehrával v zápase na sedemnásť víťazných frejmov už 5:14, ale napokon postúpil do finále po výsledku 17:15.

Od spomenutého skóre vyhral Belgičan jedenásť frejmov v sérii a hoci sa jeho súperovi ešte podarilo znížiť, Brecel v 32. frejme ukončil zápas. 

Belgičan Luca Brecel a jeho reakcia po postupe do finále MS v snookri 2023.
Belgičan Luca Brecel a jeho reakcia po postupe do finále MS v snookri 2023. (Autor: TASR/ PA via AP)

"Povedal som priateľke, že ak vyhrám, bude to ten najemotívnejší a najšialenejší pocit. Nikdy by som ani nesníval o víťazstve zo stavu 5:14.

Je to šialené. Spôsob, akým som sa vrátil... Hral som skvelý snooker a to je najdôležitejšie. Mentálne som vždy bol silný, no v posledných sezónach som sa zlepšil," povedal Brecel pre BBC.

Zaujímavosťou je, že pri predošlých piatich účastiach na svetových šampionátoch nevyhral ani jeden zápas v hlavnej súťaži. 

V sobotu však zavŕšil vôbec najväčší obrat na tomto podujatí. Tento honor držal od roku 1985 Dennis Taylor, ktorý vo finále prehral prvých osem frejmov, ale napokon zdolal Steva Davisa 18:17.

Pred obratom telefonoval s otcom

Brecel prezradil aj to, čo bol podľa neho kľúčový moment semifinále.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»Keď volal s otcom, hrozivo prehrával. O jeho obrate hovorí celá krajina