Najlepšieho strelca reprezentácie tak skoro nik neprekoná. Zaujímavosti o slovenskom tíme na MS

Najlepším strelcom v slovenskej reprezentácii pred MS 2023 je Libor Hudáček (vľavo), ktorý v národnom drese strelil 26 gólov.
Najlepším strelcom v slovenskej reprezentácii pred MS 2023 je Libor Hudáček (vľavo), ktorý v národnom drese strelil 26 gólov. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|11. máj 2023 o 12:49

Kto dal v národnom tíme najviac gólov a kto odohral najviac zápasov?

BRATISLAVA. Vo Fínsku a v Lotyšsku začínajú 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Slovensko hrá v ére samostatnosti v elitnej kategórii MS nepretržite od roku 1996.

Viete, kto je najlepším strelcom reprezentácie a kto v nej odohral najviac zápasov?

Je takmer isté, že jeden z rekordov národného tímu na tohtoročných MS padne. Počty gólov a zápasov sú platné pred začiatkom MS 2023.

Slovensko na MS v hokeji 2023

  • Najmladším hráčom slovenskej reprezentácie na MS je 20-ročný Martin Chromiak. 
  • Najstarším hráčom vo výbere Craiga Ramsayho je Libor Hudáček. Má 32 rokov a štartuje už na siedmych majstrovstvách sveta. 
  • Hudáček je jediným hráčom v slovenskom tíme, ktorý už má medailu z majstrovstiev sveta. Ako nováčik získal na MS 2012 striebornú medailu. Na turnaji vtedy strelil dva góly. Druhý dal v semifinále proti Česku, keď zvýšil na 3:1. 
  • Až sedem hráčov pôsobilo v tejto sezóne v kluboch domácej extraligy. Zo zámoria prišli štyria hokejisti, ktorí odohrali dovedna v NHL 30 zápasov: Miloš Kelemen a Pavol Regenda po 14, Samuel Kňažko 2, Martin Chromiak zatiaľ žiadny (celú sezónu odohral v AHL).
  • Najpočetnejšie zastúpenie má česká extraliga, z ktorej prišlo do reprezentácie desať hráčov, po dvaja zo švajčiarskej a švédskej najvyššej súťaže.
  • Hudáček má spomedzi všetkých hráčov v tíme odohratých najviac zápasov v reprezentácii. Pred štartom MS to bolo 114 zápasov. Ak by na MS odohral všetkých 7 zápasov základnej časti, dostane sa pred asistenta trénera Jána Pardavého, ktorý v národnom tíme odohral 120 zápasov. 
  • Rekordérom v počte zápasov v reprezentácii je Dominik Graňák, ktorý odohral v slovenskom drese až 194 zápasov. Z brankárov má najviac odychtaných zápasov v národnom tíme Ján Lašák - 84.
  • Nováčikov na MS 2023 je až osem, takmer tretina celého mužstva. Na rozdiel od lanského šampionátu v tíme nie je zatiaľ žiadny tínedžer.
  • Nováčikovia sú všetci traja brankári Hlavaj, Riečický, Škorvánek, obrancovia Gajdoš a Mudrák, útočníci: Čacho, Chromiak a Okuliar. Z nováčikov na MS je najstarší brankár Riečický, ktorý má už 30 rokov. 
  • Najlepším strelcom v slovenskom tíme je Libor Hudáček, ktorý strelil už 26 gólov. Najviac gólov v reprezentácii v ére samostatnosti celkovo strelil Miroslav Šatan – 86. Prvý gól v národnom drese dal v roku 1993 v prípravnom zápase proti Francúzsku. Posledný o 21 rokov neskôr na MS 2014 proti rovnakému súperovi. Šatan vedie historický rebríček strelcov s veľkým náskokom. Druhý v poradí je Ľubomír Kolník s 59 gólmi. 
Miroslav Šatan sa teší z gólu vo štvrťfnále  MS 2012 proti Kanade.
Miroslav Šatan sa teší z gólu vo štvrťfnále MS 2012 proti Kanade. (Autor: TASR)
  • Najmladším slovenským strelcom na MS bol Adam Sýkora. Vlani na šampionáte vo Fínsku strelil v zápase proti Taliansku gól. Mal vtedy 17 rokov a 254 dní. 
  • Najmladším hráčom, ktorý nastúpil za Slovensko na seniorských MS je Juraj Slafkovský. Na šampionáte 2021 v Rige mal počas zápasu s Bieloruskom (5:2) – 17 rokov a 52 dní. 
  • Najvyšším hráčom v národnom tíme na MS 2023 je brankár Samuel Hlavaj, ktorý má 193 cm. Najnižším je zase útočník Matúš Sukeľ – 176 cm. 
  • Najťažší spomedzi Slovákov na MS 2023 sú Hlavaj, Pavol Regenda a Miloš Kelemen, ktorí majú po 99 kg. Najľahším je Sukeľ – 78 kg. 
  • Tréner Craig Ramsay bol pred MS druhým najdlhšie pôsobiacim trénerom pri národnom tíme. Od roku 2017, kedy slovenskú reprezentáciu prevzal, viedol tím v 118 zápasoch. To platilo pred začiatkom MS. Počas turnaja MS sa posunie na prvé miesto pred Júliusa Šuplera, ktorý viedol Slovensko z pozície hlavného trénera v 122 zápasoch (1993 až 1996, 2006 až 2008). 
  • Viac ako 100 zápasov pri seniorskej reprezentácii pôsobili aj tréneri Ján Filc – 115 zápasov a František Hossa 110 zápasov. 
  • Najvyššie víťazstvo slovenského tímu v ére samostatnosti je 20:0 nad Bulharskom v rámci MS C-kategórie v roku 1994 v Poprade. Hetrik vtedy strelili traja hráči: Miroslav Šatan, Karol Rusznyák a Ľubomír Rybovič. 
  • Prehru s najvyšším rozdielom hokejisti utrpeli v zápase na MS 2009 v Klotene proti Českej republike - 0:8. Skóre 0:8 bolo už v 39. minúte. Sedem gólov inkasoval Ján Lašák, jeden dostal Jaroslav Halák. Dva góly vtedy strelil Jaromír Jágr. 
Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Najlepšieho strelca reprezentácie tak skoro nik neprekoná. Zaujímavosti o slovenskom tíme na MS