Švajčiarsko na MS v hokeji 2023
Švajčiarsko
MS v hokeji 2023
18.05.2023, Skupina B
4 - 2
1:0, 1:2, 2:0
Slovensko na MS v hokeji 2023
Slovensko

Žil s domorodcami v dažďovom pralese, teraz je líder švajčiarskej hokejovej revolúcie

Patrick Fischer na striedačke švajčiarskeho tímu na MS 2023.
Patrick Fischer na striedačke švajčiarskeho tímu na MS 2023. (Autor: Reuters)
Stanislav Benčat|18. máj 2023 o 15:00

Patrick Fischer je azda najdôležitejší muž švajčiarskeho hokeja.

RIGA. Jazdí na elektrickom aute, strechu domu má obloženú solárnymi panelmi, v suteréne má trvalo udržateľný vykurovací systém. Ako vraví, príroda sa stala jeho chrámom.

Plánoval sa vrhnúť na dráhu profesionálneho hráča pokru, napokon sa vrátil k hokeju. Dnes je Patrick Fischer azda najdôležitejším mužom švajčiarskeho hokeja.

Priamo z dejiska MS v hokeji v RigePriamo z dejiska MS v hokeji v Rige

V reprezentácii pôsobí od roku 2012.

Ako asistent a následne ako hlavný tréner získal dve strieborné medaily. Podobne, ako viacero opôr jeho kádra, však stále sníva veľký sen o historickom zlate z MS. S pokorou, ale odhodlaním o ňom hovorí v spojitosti so šampionátom v Rige.

Štyridsaťsedemročný Fischer mal ako hráč nadpriemernú kariéru. Jej hlavnú časť odohral v domácej lige. Je legendou Zugu, hrával však aj za Lugano a Davos.

Vážne zranenie

V sezóne 2006/07 odohral v drese Phoenixu 23 zápasov v NHL. Trénoval ho Wayne Gretzky. Na mieste, kde mala jeho kariéra gradovať, sa však dlho neohrial.

Písal sa február 2007. Phoenix hral s Floridou. Fischer spravil zlý pohyb, zrazu pocítil v stehne bolesť, akoby mu rezali nohu.

Diagnóza? Roztrhnutý priťahovač. Okamžite sa musel podrobiť operácii. Tá dopadla dobre, ale v hlave mu nastal veľký prievan.

Vedel, že má po sezóne. Práve, keď si začal plniť sen o profilige, sa vážne zranil. O pár dní neskôr podpísal reverz, zobral si izbu v prvom hoteli.

Ľahol si na posteľ, nechápavo pozeral do stropu. Celé telo sa mu triaslo, cítil obrovskú bolesť. Frustráciu zahnal vypitím nápojov z minibaru.

„Necítil som vtedy nič. Totálna prázdnota,“ spomína.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Žil s domorodcami v dažďovom pralese, teraz je líder švajčiarskej hokejovej revolúcie