18.05.2023 | Skupina B
18.05.2023 | Sk. B
4 - 2
(1:0, 1:2, 2:0)

Slovensko má tradíciu, ale my chceme byť ako Fíni a Švédi, tvrdí kapitán Švajčiarov

Švajčiarsky kapitán Nino Niederreiter na MS 2023.
Švajčiarsky kapitán Nino Niederreiter na MS 2023. (Autor: Reuters)
Stanislav Benčat|17. máj 2023 o 12:40

Po jasných výhrach nás čaká prvý reálny test, vraví Nino Niederreiter.

RIGA. Švajčiarsky tím potvrdzuje, že na majstrovstvách sveta v hokeji by opäť rád zaútočil na medaily. Po troch zápasoch majú helvéti na konte tri výhry s dokonalým skóre 15:0. Ich lídrom je kapitán NINO NIEDERREITER.

Veterán NHL pôsobí v profilige trinásť sezón, odohral 810 zápasov. Za poslednú dekádu bol pri oboch švajčiarskych striebrach (2013 a 2018), teraz chce dosiahnuť na najvyššiu métu. Zisk zlatej medaily.

Tridsaťročný útočník Winnipegu Jets v rozhovore pre Sportnet opisuje, ako sa zmenil švajčiarsky hokej za posledné roky a prečo sú Švajčiari jeden z najlepších tímov sveta.

Z dejiska MS v hokeji v Rige

Ako hodnotíte skvelý vstup Švajčiarska do turnaja?

Samozrejme, sme šťastní, ale nijako si neulietavame. Hrali sme so Slovinskom, Nórskom a Kazachstanom, teda tímami, ktoré sme museli poraziť. Úlohu sme splnili, teraz nás čaká prvý reálny test. Slovensko.

Z vášho prejavu je cítiť veľké sebavedomie...

Za posledných desať rokov sme sa výrazne zlepšili. Máme kvalitné výsledky, získali sme dve medaily na majstrovstvách sveta. Švajčiarsky hokej stále napreduje, z čoho sa teším.

Naším cieľom je byť na rovnakej úrovni ako Fínsko a Švédsko. Hokejovo, ale aj nastavením mysle. Preto boli prví traja súperi na šampionáte z kategórie tých, nad ktorými musíme vyhrať.

Tak sa poďme rozprávať o vašom najbližšom súperovi, Slovensku. Aký zápas očakávate?

Slovensko je hokejová krajina vedená skvelým trénerom. Hráte so srdcom. Bude to tesný zápas. Vieme, čo očakávať, hrávame spolu často. Jednoznačne sa musíme pripraviť lepšie, ako na prvé zápasy v skupine.

Videli ste úvodné zápasy Slovákov na turnaji?

Útržkovito. Potvrdili, že s nimi treba počítať, majú kvalitu. S Českom aj Kanadou to bol z vašej strany kvalitný výkon, o to viac musíme byť v strehu a hrať náš najlepší hokej.

Koho zo Slovákov poznáte?

Možno to bude znieť trochu ako klišé, ale ja sa sústreďujem najmä na náš tím. Vašu súpisku som ešte podrobne neštudoval. Ale samozrejme, pozriem si ju.

V čom vidíte najväčšiu silu slovenského tímu?

Slovenský hokej má tradíciu. Národ ním žije, záujem o turnaj je vždy veľmi vysoký, čo motivuje hráčov k dobrým výkonom. Stále máte v NHL zaujímavé mená, ďalšie prichádzajú.

Bavíme sa však o pomerne malom počte hráčov. Ako som to už povedal predtým. My sa chceme porovnávať so Švédskom a Fínskom, to sú tímy, na ktoré sa najviac zameriavame.

Naposledy ste hrali na MS v roku 2019 na Slovensku. Ako si na turnaj spomínate?

Stále mám pred očami štvrťfinálovú prehru s Kanadou. Vyrovnávajúci gól sme dostali sekundu pred koncom duelu, následne prehrali v predĺžení. Boli sme tak blízko... Na Slovensku sa hralo vždy skvele, je to hokejová krajina.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Slovensko má tradíciu, ale my chceme byť ako Fíni a Švédi, tvrdí kapitán Švajčiarov