Slováci si na Rusov veria. Cesta k výhre vedie cez agresívne napádanie

Slovensko a Rusko sa na MS do 20 rokov stretli v základnej skupine naposledy v roku 2017.
Slovensko a Rusko sa na MS do 20 rokov stretli v základnej skupine naposledy v roku 2017. (Autor: TASR/AP)
Samuel Tirpák|29. dec 2021 o 11:40

Pred duelom proti Rusku nemá Slovensko ani bod.

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti sa pripravujú na tretí duel majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov. Po prehrách s Američanmi a Švédmi na nich čakajú Rusi.

Najmä výkon proti Švédsku odhalil potenciál juniorského mužstva. Mladý tím bol – ako uznal aj švédsky tréner – lepší takmer vo všetkom.

Chýbala však strelecká efektivita. Viditeľne rozčarovaní hráči aj tréner sa dušovali, že sa to zlomí. Nemohúcnosť v zakončení podľa nich čoskoro padne a tím sa dostane do úplnej pohody.

Rusko má pred zápasom so Slovenskom tri body za výhru 4:2 nad Švajčiarskom. So Švédskom prehrala "zborná" 3:6.

Slovensko a Rusko sa v základnej skupine juniorských MS stretli naposledy 31. decembra 2016. Zápas sa skončil výhrou Ruska 2:0. Posledný play off zápas bolo štvrťfinále v roku 2019, Slováci prehrali 3:8.

Slovenskí hokejisti cítia šancu bodovať. Situáciu v skupine ešte viac zamotala kontumácia výsledku zápasu Švajčiarsko - USA, po ktorej dostali Švajčiari zadarmo tri body.

"Je to trocha smoliarsky príbeh pre nás. Ale myslím si, že nás táto skutočnosť naštartuje. Keď získame šesť bodov, postúpime do štvrťfinále," vyhlásil pre hockeyslovakia.sk obranca Šimon Nemec.

"Rusi majú každý rok veľmi dobrý tím. Lenže taký máme tento rok aj my. Ak budeme hrať minimálne tak ako proti Švédom, verím, že sa nám konečne podarí streliť góly, Rusov môžeme zdolať. A verím, že ich aj zdoláme," pridal sa k nemu Dalibor Dvorský.

Aký súper dnes čaká na zverencov Ivana Feneša?

Silné stránky

Povedzme si to úprimne – už sme videli aj silnejšie ruské tímy. Z nejakého dôvodu Rusi nevzali ani jedného hráča zo Severnej Ameriky, ktorý by mal pozitívny dopad na tento tím.

Ale stále sú to Rusi a majú kvalitné mužstvo s niekoľkými hviezdami. Pozor si Slováci budú musieť dať najmä na prvé dva útoky, ktoré sú z dvoch tretín zložené z vysoko draftovaných hráčov a možnej budúcej jednotky draftu.

Nebezpečné budú útočné dvojice Chusnutdinov - Mičkov i Čibrikov - Svečkov. Mičkov má po dvoch zápasoch na konte tri góly, Chusnutdinov a Čibrikov majú obaja po dvoch asistenciách a Svečkov si pripísal gól.

Darí sa aj Daniilovi Jurovovi, čo je prospect pre draft 2022. Ten má zatiaľ bod za asistenciu po dvoch dueloch, no posunul sa veľmi rýchlo z pozície trinásteho útočníka do pozície hlavného tvorcu hry tretej formácie.

Neradno podceňovať ani ruských brankárov. Všeobecne má slovenský tím zatiaľ s brankármi súpera problém – neprekonal silného Wallstedta a až prekvapivo dobre proti Slovákom zachytal aj Drew Commesso.

Rusko má kvalitnú dvojicu. Jaroslav Askarov aj Jegor Guskov začali veľmi negatívne, no netreba sa viazať na ich čísla. Zvlášť Askarov je stále jeden z celosvetovo najväčších talentov medzi brankármi.

Slabšie stránky

Obranná hra. Sergej Zubov je legenda a bol skvelý ofenzívny bek, ale jeho komentár k zámorským ruským obrancom bol pri najmenšom čudný.

Povedal, že tí hrajúci v Rusku vedia brániť lepšie, nad čím skauti pokrútili hlavami. V zámorí nastupujú viac defenzívni obrancovia, ako Jan Kuznecov či Daniil Čajka, alebo aj ofenzívny a zároveň aj produktívny obranca Pavel Minťukov z OHL.

Prvé dva duely Ruska naznačili, že práve tieto typy tomuto tímu chýbajú.

Momentálna defenzíva Rusov je zložená prevažne z ofenzívnych, no neproduktívnych obrancov, ktorí stagnujú v hre piatich proti piatim a zatiaľ vôbec nepresvedčili. Ruskí obrancovia sú naučení hrať skôr staticky, čo nepriaznivo vplýva na prechodovú fázu hry.

Najlepšími obrancami Rusov sú Šakir Muchamadullin či Kirill Kirsanov, ktorý v ruskej obrane „ide proti prúdu“ a ukázal kvality v defenzíve aj v ofenzíve a taktiež v prechodovej fáze hry.

Na koho si dať najväčší pozor...

Matvej Mičkov, krídlo, #17

Matvej Mičkov je fenomén. Vytvára rekordy, kam sa len pohne. Tvorí šance pre svoj tím a pre seba vo väčšine striedaní a už v takto mladom veku patrí medzi najväčšie hviezdy a najlepších strelcov turnaja.

Napriek nižšiemu vzrastu má povahu buldoga a kompenzuje tým svoju výšku, čo sa skautom veľmi páči. Exceluje z technickej stránky hry. Potrebuje trochu zefektívniť korčuľovanie, čo by však malo prísť vekom.

Jeho úlohou nie je a nikdy nebude defenzívna hra. Tá predstavuje slabinu v jeho hre, ale keď raz bude strieľať štyridsať gólov za sezónu v NHL, málokto sa bude zaoberať jeho defenzívou.

Na ruský supertalent a možnú jednotku draftu 2023 si slovenskí obrancovia budú musieť dať špeciálny pozor.

Nikita Čibrikov, krídlo, #19

Čibrikov je dynamický two-way tvorca hry, ktorý už niekoľko rokov tvorí veľmi efektívnu dvojku s centrom Fjodorom Svečkovom v národnom tíme a od sezóny 2021/22 aj v systéme SKA Petrohrad.

Je to dravý krídelník, ktorý má ako korčuliarske, tak technické schopnosti na to, aby bol jedného dňa efektívnym tvorcom hry v NHL v drese Winnipegu Jets.

Tí ho draftovali minulé leto v druhom kole z 50. miesta a zdá sa, že bude patriť k najväčším „krádežiam draftu“ (tzn. veľmi platný hráč, ktorý sa objavil neskoro na drafte).

V tejto sezóne má na svojom konte vo VHL i v juniorskej MHL viac než bod na zápas a je dominantným krídelníkom na každej úrovni, na ktorej nastupuje.

Tento turnaj začal podľa očakávaní skvelo a Slováci si na neho budú musieť dať obrovský pozor, pretože ani fyzická hra na neho často neplatí a nezastaví ho. 

Danila Jurov, krídlo, #24

Jurov je top prospect pre draft 2022. Je to dynamický two-way hráč, ktorý dokáže hrať na pozícii krídla i centra.

Ako center nehral v posledných rokoch vôbec, no jeho paleta schopností by mu to v prípade potreby umožnila.

Je to ideálny tvorca hry pre akýkoľvek typ formácie, keďže z pohľadu herného štýlu je veľmi všestranný a dokáže sa prispôsobiť komukoľvek, s kým hrá.

Momentálne je v ideálnej pozícii na krídle centra Vasilija Ponomarjova, ktorý je taktiež všestranným typom útočníka a veľmi inteligentným hráčom.

Aký je recept na Rusko?

Neustály forčeking, vývoj tlaku na rozohrávku obrancov. Nútenie k chybám bude kľúčové pri akejkoľvek šanci na výhru.

Rusi hrajú tento rok podľa očakávaní skautov a expertov, to znamená pod svoju klasickú úroveň, na ktorú sme zvyknutí. Na druhej strane to nič nemení na fakte, že sú to stále Rusi, z ktorých väčšina hrá v KHL, alebo je blízko KHL.

Diery v ich hre sú viditeľné a určite ich vidí aj trénerský štáb slovenského tímu. O priebehu zápasu veľa povie, ako sa Slovensko popasuje s dvomi elitnými útokmi súpera. V oboch doterajších zápasoch hrali Slováci proti týmto formáciám veľmi zodpovedne a udržali USA i Švédov iba na troch góloch.

Výhra Slovenska nad Ruskom zrejme bude stáť na zodpovednej defenzíve a tlaku na obranu súpera, ktorá zvykne chybovať.

MS v hokeji do 20 rokov 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci si na Rusov veria. Cesta k výhre vedie cez agresívne napádanie