Pôjde na EURO Lobotka či Weiss? Obaja sú čímsi výnimoční

Slovenská futbalová reprezentácia.
Slovenská futbalová reprezentácia. (Autor: TASR/PA)
Pavol Spál|1. jún 2021 o 06:00

Kto sa dostane do nominácie na majstrovstvá Európy?

BRATISLAVA. Niektorým sa následkom toho zmení život. Pred piatimi rokmi vtedajší tréner Ján Kozák mnohých zaskočil, keď zobral Milana Škriniara. 

Dnes je oporou čerstvého majstra Talianska, ale v roku 2016 to bol na medzinárodnej scéne iba málo preverený hráč. 

Slovenskí futbalisti sa už o pár dní opäť predstavia na majstrovstvách Európy. Prvý zápas ich čaká 14. júna v Petrohrade proti Poľsku. Kto bude pri tom?

Do nominácie na šampionát sa dostane 26 hráčov, čiže bude ich o troch viac, ako bolo v minulosti zvykom.

Prvého júna ešte odohrá Slovensko prípravný zápas proti Bulharsku, je to posledná šanca presvedčiť. V ten istý deň do polnoci musí tréner Štefan Tarkovič uzavrieť nomináciu. 

Redakcia Sportnet.sk ponúka svoj odhad.

Zvolili sme sedem obrancov, lebo v strede poľa je viacej hráčov na hrane.

Nominácia podľa Sportnetu

Brankári:Martin Dúbravka, Dušan Kuciak, Marek Rodák

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Ľubomír Šatka (Lech Poznaň), Milan Škriniar (Inter Miláno), Tomáš Hubočan (Omonia Nikózia), Martin Valjent (RCD Mallorca), Dávid Hancko (Sparta Praha), Martin Koscelník (Slovan Liberec).

Stredopoliari: Marek Hamšík (IFK Göteborg), Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Patrik Hrošovský (KRC Genk), Juraj Kucka (Parma Calcio), Ondrej Duda (1. FC Kolín), Róbert Mak (Ferencváros Budapešť), Vladimír Weiss (Slovan Bratislava), László Bénes (FC Augsburg), Lukáš Haraslín (Sassuolo Calcio), Tomáš Suslov (FC Groningen), Ján Greguš (Minnesota United), Albert Rusnák (Real Salt Lake), Jakub Hromada (Slavia Praha),

Útočníci: Róbert Boženík (Feyenoord Rotterdam), Ivan Schranz (obaja FK Jablonec), Michal Ďuriš (Omonia Nikózia) alebo Dávid Strelec (ŠK Slovan Bratislava).

Trojicu brankárov vybral Tarkovič už vopred. Martin Dúbravka je jasná jednotka, mal zásadný podiel pri záchrane Newcastle United v Premier League.

Marek Rodák vychytal Slovákom v baráži postup na majstrovstvá Európy. Aj on už okúsil Premier League.

Dušan Kuciak patrí dlhé roky medzi elitu poľskej ligy. A chytal aj posledné dva kvalifikačné zápasy proti Malte a Rusku.

Defenzíva postavená okolo Škriniara

Obrana sa bude tvoriť okolo čerstvého majstra Talianska Milana Škriniara. Okrem neho majú miesto isté skúsení tridsiatnici: Peter Pekarík a Tomáš Hubočan. 

A tiež stopér či ľavý obranca David Hancko. Veľkú šancu má Martin Valjent, ktorý bol oporou Mallorcy, ktorá postúpila do španielskej ligy.

Alternatívou na pravého obrancu je Martin Koscelník, ktorý zrejme dostane prednosť pred Lukášom Pauschekom zo Slovana. 

So Škriniarom si v posledných zápasoch na stopérskom poste najlepšie rozumel Ľubomír Šatka z Lechu Poznaň. Ani on by nemal v nominácii chýbať.

Denis Vavro má stále potenciál, ale nemá za sebou dobrú sezónu. Spolu z Gyömbérom budú zrejme prví náhradníci. 

Bez Hamšíka si to nevieme predstaviť

Za predpokladu, že Tarkovič zoberie iba sedem obrancov. Ak osem, dostane sa do nominácie jeden z tria Vavro, Gyömbér, Pauschek.

Marek Hamšík je kapitán a líder, na ktorom je postavený národný tím už viac ako desať rokov.

Za posledný rok však toho veľa nenahral a na poslednú chvíľu sa rozohrával vo švédskom IFK Göteborg.

Navyše má problémy s lýtkom. Hamšík je však taká osobnosť, že si to bez neho stále nevieme predstaviť.

Isté miesto má ďalší veterán Juraj Kucka a tiež Ondrej Duda. Obaja strelili v elitných ligách po sedem gólov. 

Patrik Hrošovský si zahral už na predošlých ME 2016 a odvtedy je stále súčasťou národného tímu. Defenzívny stredopoliar nastupoval v Genku pravidelne, výkony zlepšil aj v reprezentácii. Aj jeho pozícia sa zdá byť istá.

Na majstrovstvá Európy by mali ísť hráči s najlepšou formou. Nie celkom to však platí, lebo tím je skladačka a veľký vplyv má aj chémia. Automatizmy a tiež vzťahy.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič.
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič. (Autor: TASR)

Rozhoduje aj sociálny charakter

Trebárs útočník Adam Nemec mal v klube dlhšie obdobie, keď nehrával, ale pre vtedajšieho trénera Jána Kozáka bol číslom jeden na hrote útoku. Aj preto, že pasoval do systému. A fungovalo to.

Pred piatimi rokmi zobral Kozák na majstrovstvá Európy aj Milana Škriniara. A to bez toho, aby predtým odohral za národný tím čo i len jediný súťažný zápas.

A aj napriek tomu, že Škriniarovi chýbala herná prax, keďže za Samdporiu Janov odohral v sezóne 2015/16 v základnej zostave iba jeden zápas. A Škriniar na ME 2016 pozitívne prekvapil.

Súčasný tréner Tarkovič má veľkú dilemu. Čo rozhoduje? „Dôležitú úlohu zohráva aj tímová chémia a sociálny charakter hráčov. Všetky rozhodnutia robí hlavný tréner a berie za nich aj zodpovednosť,“ priznal Tarkovič v rozhovore pre Sportnet.

V hre je aj osemnásťročný mladík

Viacero stredopoliarov nemá za sebou najlepšiu sezónu a platí to najmä o krídelníkoch. Róbert Mak bol vo Ferencvárosi Budapešť iba náhradníkom, za celú sezónu dal jediný gól. 

V poslednom zápase proti Rusku však bol mužom zápasu, strelil parádny gól, ktorý rozhodol.

Vladimír Weiss bol často zranený. V hre jeden na jedného však na Slovensku stále patrí medzi najlepších. 

Šikovný krídelník Lukáš Haraslín má potenciál, ale aj smolu. Pribrzdili ho zranenia, v talianskom Sassuole bol iba náhradníkom.

Debut Tomáša Suslova v národnom tíme bol rozpačitý a zrejme až príliš chcel. Kolísavosť výkonov je pre mladíkov typická. 

V osemnástich však nastupoval pravidelne v holandskej lige, vie sa presadiť individuálne. Ani tréneri z futbalovo elitných krajín sa neboja zobrať na veľký turnaj hráča v jeho veku.

Na hrane je Matúš Bero. Je to bojovník, ktorý hrával pravidelne holandskú ligu. V národnom tíme si však zatiaľ nenašiel miesto.

Rusov potopil, v Maďarsku nehrával

Väčšiu šancu má Lászlo Bénes. Má výnimočnú ľavačku a v tejto sezóne nazbieral slušnú porciu minút aj v Bundeslige. Aj keď nemal isté miesto v zostave Augsburgu.

Niečo mu stále chýba. V národnom tíme bola na jeho pozícii veľká konkurencia skúsených hráčov. Má však iba dvadsaťtri a stále veľkú perspektívu. V 26-člennej nominácii by nemal chýbať.

Jakub Hromada sa presadil v pražskej Slavii, čo je veľká vec. Za národný tím odohral iba jediný zápas proti Rusku, ale ihneď zapadol. A patril k najlepším.

Fyzicky silný Ján Greguš je v USA oporou Minnesoty United, v reprezentácii naskakoval pravidelne. Aj keď nie v základnej zostave.

Albert Rusnák sa v poslednom čase v reprezentácii trápil. V USA sa už konečne sezóne rozbehla, aj jeho výkony by mali ísť hore.

Lobotkov stav je otázny

Veľkým otáznikom je Stanislav Lobotka. Ešte pred rokom bol jedným z ťahúňov reprezentácie a o jeho nominácii by nikto nepochyboval.

Má v sebe niečo, čo ostatným defenzívnym stredopoliarom chýba, X – faktor. 

S Lobotkom vo forme, rástol aj národný tím. Ale za sebou má nevydarenú sezónu. V Neapole sa nepresadil. A keď nastúpil, tak bol skôr tieňom starého Lobotku. 

Talianski novinári mu vyčítali nadváhu. Mal však aj zdravotné problémy. Nedávno podstúpil operáciu mandlí.

V prípade Lobotku sa nedá rozhodnutie spraviť bez toho, aby sme poznali jeho momentálny fyzický a mentálny stav. Lebo nemáme informácie z vnútra tímu. Posledné slová Lobotku naznačujú zlepšenie.

„Mal som ťažkú angínu, mandle som mal v takom stave, že antibiotiká nezaberali, preto bola nutná operácia. Po nej som asi týždeň jedol stravu ako moja malá dcérka, veď som aj schudol,“ vravel Lobotka podľa stránky futbalsfz.sk

Viacerí hráč prišli so zraneniami, čo môže mať rovnaký vplyv na nomináciu.

Poslal Slovensko na ME, ale nehrával

Útočník Michal Ďuriš získal s Omóniou Nikózia titul. Patrí však do reprezentácie hráč, ktorý bol náhradníkom v cyperskej lige? 

Odohral toho veľmi málo, logicky nedával góly. Je to pritom futbalista, ktorého gól vo finále baráže zaručil Slovensku postup na majstrovstvá Európy.

Dvadsaťdvaročný Róbert Boženík už ako tínedžer ukázal veľký potenciál na hrote útoku. V kvalifikácii o postup na ME bol najlepším strelcom, ale jeho rast rázne pribrzdilo v tejto sezóne zranenie. 

Vo Feyenoorde Rotterdam v závere sezóny naskakoval do hry ako náhradník, dal jeden gól.

Schranz má životnú sezónu

Strelecky najviac zaujal Ivan Schranz, ktorý je možno skokanom sezóny. Útočník Jablonca si vyslúžil prestup do Slavie. S 13 gólmi bol tretím najlepším strelcom českej ligy. 

V nominácii by mal mať isté miesto. Jediným problém môže byť iba zranenie, ktoré ho v posledných dňoch trápilo.

Iba dvadsaťročný David Strelec má v sebe čosi výnimočné, vie byť rozdielovým hráčom. V Slovane však neodohral toľko, koľko sa očakávalo. 

Z rôznych dôvodov, aj zdravotných. Strelecky sa opäť chytil až v závere sezóny.

Jeden zo spomínaných útočníkov sa zrejme do nominácie nezmestí. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Pôjde na EURO Lobotka či Weiss? Obaja sú čímsi výnimoční