Istí sú len ôsmi. Prekvapiť môže drobný muž, ktorý urazil Kozáka

Futbalisti Slovenska sa už nemusia trápiť v novembrovej baráži.
Futbalisti Slovenska sa už nemusia trápiť v novembrovej baráži. (Autor: TASR)
Pavol Spál|6. apr 2021 o 21:45

Koho vyberie Tarkovič na EURO?

BRATISLAVA. Pred piatimi rokmi zobral vtedajší tréner futbalovej reprezentácie Ján Kozák na majstrovstvá Európy aj Milana Škriniara. A to bez toho, aby predtým odohral za národný tím čo i len jediný súťažný zápas.

A aj napriek tomu, že Škriniarovi chýbala herná prax, keďže za Samdporiu Janov odohral v sezóne 2015/16 v základnej zostave iba jeden zápas.

Kozák týmto ťahom mnohých zaskočil, ale vyšiel mu.

Škriniar naskočil v zápase proti Anglicku, v osemfinále proti Nemecku už hral v základnej zostave. Nie na poste stopéra ako dnes, ale defenzívneho stredopoliara. 

V súčasnosti už líder Interu Miláno vtedy nesklamal a zakrátko sa vyšvihol na kľúčového hráča reprezentácie. Je hlavným pilierom defenzívy.

Slovenskí futbalisti sa v lete opäť predstavia na majstrovstvách Európy. Prvý zápas ich čaká 14. júna proti Poľsku. Kto bude pri tom?

Do nominácie na šampionát sa dostane 23 hráčov. Sportnet ponúkla odhad, kto má najväčšie šance.

Isté miesto v tíme má podľa nás iba osem hráčov, ktorých môže vyradiť z nominácie už iba zranenie.

V hre o miestenku na majstrovstvá Európy je reálne viac ako tridsať hráčov. Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič bude ma plnú hlavu starostí, koho vybrať.

Niektoré citlivé miesta bude musieť vyriešiť. Aj preto, že niektoré bývalé opory tímu stratili fazónu a nehrávajú ani vo svojich kluboch. Na druhej strane vyskočili mladíci, ktorí sa potrebujú s národným tímom zžiť.

Tarkovič oznámi konečnú nomináciu zhruba o osem týždňov. Dovtedy môže stále niekto zaujať, ďalší sa môžu zraniť či stratiť formu.

Hráčov sme rozdelili do štyroch skupín.


Kto má miesto isté?

Martin Dúbravka (32 rokov): Urobil si meno v Premier League, aj v národnom tíme je mužom číslo jeden.

Peter Pekarík (34): V poslednom čase vypadol zo zostavy Herthy Berlín, ale dlhodobo je to najlepší slovenský krajný obranca. Ako jediný z obrancov má skúsenosti z majstrovstiev sveta i Európy.

Milan Škriniar (26): Opora Interu Miláno, s ktorým je blízko k titulu. Jasný líder slovenskej defenzívy.

Milan Škriniar.
Milan Škriniar. (Autor: TASR)

Tomáš Hubočan (35): V klube i v národnom tíme je stále pilierom obrany, vo veku 35 rokov je najskúsenejší.

Dávid Hancko (23): Kreatívny ľavák môže hrať na kraji obrany i stopéra, je oporou pražskej Sparty.

Juraj Kucka (34): Je najlepšie hodnoteným hráčom Parmy aj motorom národného tímu.

Marek Hamšík (33): Dlho nehral súťažný zápas, ale v IFK Göteborg by sa mal do štartu šampionátu rozohrať. Národný tím je dlhodobo od neho závislý. Je národným rekordérom v počte zápasov v reprezentácii (126) i gólov (26).

Ondrej Duda (26): Je hviezdou bundesligového Kolína, pre národný tím má obrovský potenciál.

Kto má väčšiu šancu?

Marek Rodák (23): Brankár, ktorý bol v dvoch zápasoch baráže kľúčovým mužom Slovákov. Mal zásadný podiel na postupe na ME. Momentálne je zranený.

Martin Valjent (25): Je oporou RCD Mallorca, ktorá bojuje o postup do najvyššej španielskej ligy. V reprezentácii si hľadá miesto.

Martin Koscelník (26): V Liberci sa pravý obranca či krídelník zlepšuje. V reprezentácii sa v posledných zápasoch ukázal ako najlepšia alternatíva za Pekaríka.

Ľubomír Šatka (25): V Lechu Poznań po zranení stratil miesto v zostave. Má však jednu veľkú výhodu. V reprezentácii si na stopérskom poste najlepšie rozumel so Škriniarom.

Tip Sportnetu

Zostava Slovenska proti Poľsku (prvý zápas na ME - 14 júna 2021)

Dúbravka - Pekarík, Škriniar, Hancko (Šatka), Hubočan - Hromada (Lobotka), Kucka - Mak, Hamšík, Weiss (Suslov) - Duda.

Stanislav Lobotka (26): Ešte pred rokom bol jedným z ťahúňov reprezentácie. Má v sebe niečo, čo ostatným defenzívnym stredopoliarom chýba. Jeho pozícia v Neapole sa však nezlepšuje, skôr naopak. Nutne potrebuje reštart.

Jakub Hromada (24): Proti Rusku ukázal veľký potenciál. Ak bude hrať za Slaviu Praha, bude mať miesto aj v reprezentácii.

Ján Greguš (30): So štartom americkej MLS pôjde hore aj jeho výkonnosť.

Róbert Mak (30): Veľa lepších krídelníkov slovenský futbal stále nemá. Proti Rusku ukázal, že sa vie presadiť individuálne. Musí sa však prebrať aj vo Ferencvárosi Budapešť.

Patrik Hrošovský (28): Zahral si už na predošlých ME 2016 a odvtedy je stále súčasťou národného tímu. Defenzívny stredopoliar stále nedokáže predviesť to, čo v ňom v skutočnosti je. Chýba mu sebavedomie?

Kto je na hrane nominácie?

Dušan Kuciak (35): Skúsený brankár Lechie Gdańsk bol v kádri už na majstrovstvách sveta 2010. O pozícii tretieho brankára sa rozhodne zrejme medzi ním a Dominikom Greifom.

Dominik Greif (23): Slovan Bratislava ho v zime nepustil do RCD Mallorca, čo mu akoby zobralo chuť do hry. V Slovane je stále jasnou jednotkou.

Tomáš Suslov (18): V osemnástich nastupuje pravidelne v holandskej lige, vie sa presadiť individuálne a rozhodnúť zápas. Ani tréneri z futbalovo elitných krajín sa neboja zobrať na veľký turnaj hráča v jeho veku.

Róbert Boženík (21): Už ako tínedžer ukázal veľký potenciál na hrote útoku, ale pribrzdilo ho zranenie. Je nevyhnutné, aby začal opäť vo Feyenoorde Rotterdam hrávať.

Róbert Boženík v drese Feyenoordu Rotterdam.
Róbert Boženík v drese Feyenoordu Rotterdam. (Autor: Instagram feyenoord.rsn)

Vladimír Weiss (31): V hre jeden na jedného Slovensko stále nemá lepšieho hráča. Národnému tímu by mohol pomôcť, ale neustále ho zrážajú zranenia.

David Strelec (19): má v sebe čosi výnimočné, vie byť rozdielovým hráčom. V Slovane však toho odohral na jar veľmi málo. Z rôznych dôvodov, aj zdravotných.

László Bénes (23): Má šikovnú ľavačku a iba 23 rokov. Ak bude hrávať aj naďalej stabilne v Bundeslige, bol by hriech ho nevyužiť.

Ivan Schranz (27): V Jablonci strieľa góly, v reprezentácii mal zatiaľ iba záblesky.

Michal Ďuriš (32): Jeho gól vo finále baráže poslal Slovensko na majstrovstvá Európy. Podľa dnešnej formy však miesto v reprezentácii nemá. Náhradníkom je aj vo svojom cyperskom klube Omonia Nikózia.

Albert Rusnák (26): Podobný prípad ako Ďuriš. Bývalý hráč základnej zostavy sa trápi. Štart americkej MLS by mu mal pomôcť.

Ďalší hráči širšieho kádra

Brankári: Adam Jakubech (Kotrijk), František Plach (Gliwice), Dominik Holec (Czestochowa)

Hráči: Boris Sekulič (Chicago), Kristián Koštrna (Trnava), Norbert Gyömbér (Salernitana), Branislav Niňaj (Sepsi), Tomáš Huk (Gliwice), Martin Chrien (Mezőkövesd-Zsóry), Erik Sabo (Rizespor), Erik Jirka (Mirandes), Jaroslav Mihalík (Olomouc), Róbert Mazáň (Karviná), Jakub Považanec (Jablonec), Michal Sipľak (Cracovia Krakov), Samuel Mráz (Lubin), Dávid Hrnčár (Zlaté Moravce)

Lukáš Haraslín (24): Šikovný krídelník má potenciál, ale aj smolu. Pribrzdili ho zranenia, v talianskom Sassuole je iba náhradníkom.

Matúš Bero (25): V Holandsku podáva dobré výkony, potrebuje si nájsť miesto aj v reprezentácii.

Lukáš Pauschek (28): V Slovane hráva stabilne, nebojí sa útočiť. V národnom tíme čaká na šancu. 

Kto môže prekvapiť?

Miroslav Stoch (31): Má skúsenosti z majstrovstiev sveta i Európy. Stále má iba 31 rokov. V poľskej lige sa rozohráva. Ak začne strieľať aj góly, môže byť žolíkom trénera Tarkoviča. Práve Stoch však pri návrate tímu z ME 2016 urazil trénera Jána Kozáka, čím si vtedy zavrel dvere do reprezentácie.

Miroslav Stoch.
Miroslav Stoch. (Autor: Gabriel Kuchta)

Denis Vavro (24): V reprezentácii sa mu v minulosti nedarilo, ani na klubovej scéne dlho nehrával. Ak by Huesce pomohol zachrániť španielsku ligu, môže sa veľa zmeniť.

Peter Pokorný (19): Líder a kapitán národného tímu do 21 rokov ukazuje v rakúskej lige potenciál.

Jakub Holúbek (30): šikovný ľavák z poľskej ligy sa môže hodiť.

Prekvapiť môžu aj hráči, ktorých sme nespomenuli. Tarkovič stále hľadá útočníka s gólovou fazónou a nikto sa mu momentálne extra neponúka. Najlepší strelec slovenskej ligy Filip Balaj sa na jar zasekol. To isté platí o Pavlovi Šafrankovi v rumunskej lige.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Istí sú len ôsmi. Prekvapiť môže drobný muž, ktorý urazil Kozáka