Stane sa Tarkovič nepriateľom hráčov, či aj národa? (komentár)

Juraj Berzedi|1. jún 2021 o 06:00

Aké je vybrať 26 hráčov na EURO?

Poskladať základnú zostavu? Náročná úloha. Určiť správnu taktiku? Komplikovaná úloha. Urobiť nomináciu na vrcholné podujatie? Nevďačná úloha.

„Sú to minimálne dve bezsenné noci. Z noci do rána sa stanete nepriateľom na celý život. Ten hráč vám neodpustí. Človeka to mrzí, ale môže ísť len určitý počet,“ priznal tréner Vladimír Weiss starší.

Ako reprezentačný tréner vyberal hráčov na majstrovstvá sveta do Juhoafrickej republiky 2010. Ján Kozák starší volil nomináciu na EURO 2016.

Bol pritom aj Štefan Tarkovič, ako jeho asistent. Teraz je hlavný tréner. A do polnoci 1. júna musí vybrať hráčov na EURO 2020.

Nech zvolí akúkoľvek nomináciu, musí rátať s tým, že v nej budú hráči, s ktorými odborníci i fanúšikovia nemusia súhlasiť. A budú v nej chýbať tí, ktorých by si tam predstavovali.

Konečné rozhodnutie je však na ňom.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič.
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič. (Autor: TASR)

Už teraz vieme, že to nemá jednoduché. S kolegom Pavlom Spálom sme sa zahrali na trénerov a vyberali záverečnú nomináciu.

Na predošlé veľké turnaje mohlo ísť 23 hráčov. Vďaka Bohu, že pre pandémiu sa toto číslo zvýšilo na dvadsaťšesť, hovoríme si.

O trojici brankárov máme jasno. Aj v obrane sa nominácia skladá jednoducho. Až kým nepríde prvý problém. Zoberieme osem obrancov? Možno stačí len sedem.

Posty sú zdvojené a potom ostane o jedno miesto viac v strede poľa. Tam je to hotový rébus. Na hrane máme niekoľko hráčov. Tento hráva menej v klube, ale má vysokú kvalitu.

Tomuto chýbajú reprezentačné skúsenosti. Tento môže hrať len v strede poľa, ale tam už máme ďalších piatich. Potrebujeme až štyroch útočníkov?

Vybrať nomináciu je náročnejšie ako postaviť to najzložitejšie puzzle. Stále zvažujeme možnosti. Motáme sa v bludnom kruhu. Hoci sme len novinári, nechceme nikomu ublížiť.


Autor

Vybrať nomináciu je náročnejšie ako postaviť to najzložitejšie puzzle. Stále zvažujeme možnosti. Motáme sa v bludnom kruhu. Hoci sme len novinári, nechceme nikomu ublížiť.

O futbale píšeme roky. Za ten čas sme absolvovali desiatky, možno stovky rozhovorov s hráčmi a futbalovými odborníkmi. Aj vrcholné turnaje. Dlhé roky sme futbal hrávali.

Futbalovú reprezentáciu poznáme dobre. Nie však dokonale. To môže povedať len ten, kto hráčov pravidelne sleduje v ligových zápasoch a má ich pod dohľadom na zraze a tréningoch.

Komunikuje s nimi, pozná ich zdravotný i fyzický stav. Vie, čo ich trápi. Štefan Tarkovič je tým najpovolanejším.

Hoci sa ani nám nemusí jeho nominácia pozdávať, nesie hlavnú zodpovednosť – za výsledok, hru i konečnú nomináciu.

On bude čeliť verejnému tlaku, on sa môže stať nepriateľom hráčov, ale aj národa. Vrcholný turnaj môže hráčom zmeniť ich kariéry. Dostane sa ich tam len dvadsaťšesť.

A už teraz vieme, že sa miestenka neujde hráčom, ktorí o ňu tvrdo bojujú. A že medzi náhradníkmi ostanú hráči, pri ktorých aj fanúšikovia budú krútiť hlavami.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Stane sa Tarkovič nepriateľom hráčov, či aj národa? (komentár)