Slováci to opäť zvládli. To, čo im nevychádzalo, je zabudnuté

Slováci si na bránku Kazachstanu schuti zastrieľali.
Slováci si na bránku Kazachstanu schuti zastrieľali. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|31. dec 2018 o 12:16

Slovenskí mladíci zdolali Kazachstan.

BRATISLAVA. Je to tradičný scenár slovenských hokejistov na majstrovstvách sveta do 20 rokov. V základnej skupine odohrajú vždy štyri zápasy. Z toho tri proti papierovým favoritom a jeden proti outsiderovi. Ten rozhodujúci.

Slováci ho opäť zvládli, tentoraz s veľkým prehľadom. Svojich rovesníkov z Kazachstanu deklasovali 11:2. To, čo im v úvodných troch zápasoch nevychádzalo, je zabudnuté.

Proti USA, Švédsku a Fínsku strelili len štyri góly. Trápili sa herne a zahadzovali obrovské šance. Naopak, proti Kazachstanu hrali slovenskí mladíci uvoľnene a góly dávali s nevídanou ľahkosťou. Už po 32 sekundách viedli 2:0 a po prvej tretine 6:0.

„Podaril sa nám vstup do zápasu, na ktorý som už včera upozorňoval, že bude veľmi dôležitý. Práve vďaka prvej tretine, ktorú si hráči veľmi dobre rozohrali, sme mali celý zápas pod kontrolou,“ priznal pre SZĽH slovenský tréner Ernest Bokroš.

Najskôr nervozita, potom úľava

Jeho zverenci splnili hlavný cieľ, ktorým bol postup do štvrťfinále. V ňom si zahrajú proti Rusku, ktoré vo vzájomnom zápase o prvenstvo v skupine zdolalo domácu Kanadu.

Na juniorskom šampionáte sú medzi jednotlivými tímami veľké výkonnostné rozdiely. Kým slovenskí mladíci v dueloch proti Švédsku a Fínsku výrazne zaostávali, proti Kazachstanu boli minimálne o úroveň lepší.

„Naša hra v takomto zápase sa však ťažko hodnotí. Musíme mať pokoru, ale pravda je, že herná kvalita bola na našej strane,“ uviedol Bokroš.

MS v hokeji do 20 rokov 2019: Pozrite si momentky zo zápasu Slovensko - Kazachstan: fotogaléria

2.1.2019

„V kabíne bola pred zápasom nervozita, teraz prišla úľava,“ dodal obranca Marcel Dlugoš, strelec dvoch slovenských gólov.

Dva presné zásahy zaznamenal aj Adam Ružička. Strelecky sa však najviac darilo Andrejovi Kollárovi, ktorý dosiahol hetrik.

„Viac ako hetrik ma teší víťazstvo. Dokázali sme sa zmobilizovať, keďže sme vedeli, že musíme zvíťaziť. Súper nehral zle, dohrával súboje, no čakal som, že bude technickejší,“ skonštatoval Kollár.

Ruská škola je Slovákom bližšia

Slováci majú po základnej skupine pozitívne skóre 15:14, čo je po úvodných troch prehrách určite prekvapujúce. Vo štvrťfinále však budú opäť v pozícii outsidera.

Očakávalo sa, že súperom Slovákov budú domáci Kanaďania. Tí však v poslednom zápase skupiny prehrali s Ruskom 1:2.

„Pozerali sme to na izbe viacerí chalani, bol to dosť napínavý súboj a keďže väčšina z nás chcela Rusov, tak sme to prežívali. Sme šťastní, že to dopadlo takto," prezradil kapitán Slovákov Martin Fehérváry.

„Zámorské celky nikdy nevyhovovali slovenskej hokejovej mentalite, preto sa nám všetky zápasy proti nim hrali ťažie ako proti európskym tímom. Ruská škola
je nám bližšia," dodal tréner Ernest Bokroš.

Mladí Slováci hrali na posledných troch šampionátoch vo štvrťfinále zakaždým proti Švédsku a ani raz v ňom neuspeli.

„Sme radi, že už nemáme Švédov. Na tomto šampionáte a v príprave pred ním sme odohrali zápasy s prvou šestkou a už nám chýba iba ruský tím. Osud to
zahral tak, že ho máme vo štvrťfinále," skonštatoval Bokroš.

S Ruskom majú nevyrovnané účty

Zopakuje sa tak štvrťfinále z majstrovstiev sveta 2017 do 18 rokov, ktoré sa konali na Slovensku. V ňom slovenskí hokejisti prehrali s Ruskom 5:6 po samostatných nájazdoch, hoci v zápase už viedli aj o tri góly.

Hrať s Kanadou doma vo Vancouveri by bolo špeciálne náročné. Európsky štýl Rusov nám bude skôr vyhovovať.


Martin Fehérváry, slovenský hokejista

„Máme s nimi nevyrovnané účty a teraz im to môžeme vrátiť,“ reagoval útočník Adam Ružička.

„Hrať s Kanadou doma vo Vancouveri by bolo špeciálne náročné. Európsky štýl Rusov nám bude skôr vyhovovať," tvrdí Fehérváry.

Slováci si vo štvrťfinále, ktoré sa hrá v stredu ráno o 4:30 zahrajú prvýkrát v osemnásťtisícovej Rogers Aréne, ktoré je domovským štadiónom tímu NHL Vancouver Canucks.

„Kanadskí fanúšikovia fandia skôr tímom, ktoré sú nižšie postavené v tabuľke. Malo by byť vypredané a pred takým publikom môžeme ukázať, že vieme hrať dobrý hokej aj proti kvalitnejším súperom. Dúfam, že pôjdeme ďalej," skonštatoval útočník Miloš Kelemen.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci to opäť zvládli. To, čo im nevychádzalo, je zabudnuté