Trvalo to takmer päť rokov. Slováci po sérii prehier zdolali Čechov

Radosť hokejistov Slovenska po góle Petra Čerešňáka.
Radosť hokejistov Slovenska po góle Petra Čerešňáka. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|21. apr 2022 o 19:45 (aktualizované 21. apr 2022 o 20:27)

Prvý gól v drese Slovenska zaznamenala dvojica hráčov.

Príprava pred MS v hokeji 2022

Slovensko - Česko 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)

Góly: 9. Čerešňák (Krištof, Liška), 22. Tamáši (Kollár, Ivan), 29. Rosandič (Minárik, Sukeľ) - 10. Blümel (Holík, Kaňák).

Rozhodovali: Snášel, Korba - Šoltés, Stanzel, vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 4343 divákov.

Slovensko: M. Tomek - Rosandič, Čerešňák, Jánošík, Bučko, Ivan, Mudrák, Koch, Romančík - Liška, Krištof, Lantoši - Mucha, M. Sukeľ, Faško-Rudáš - Valach, Tamáši, Kollár - Honzek, T. Mikúš, Minárik

Česko: Kváča - Zábranský, Ščotka, Jeřábek, Krejčík, Jiříček, Sklenička, Budík, Kaňák - Blümel, Holík, Smejkal - Cienciala, Černoch, Zdráhal - Kousal, Kodýtek, Flek - Beránek, Hladoník, Fridrich - Lang

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Slovenskí hokejisti uspeli vo svojom prvom zo šiestich prípravných zápasov pred blížiacimi sa MS v hokeji 2022.

Vo štvrtok zdolali reprezentantov Česka 3:1 a ukončili sériu siedmich prehier s týmto súperom. Naposledy ho zdolali ešte v auguste 2017, keď v Třinci zvíťazili po góloch Mateja Pauloviča a Patrika Svitanu 2:0.

V Spišskej Novej Vsi otvoril skóre Peter Čerešňák a svoje prvé reprezentačné góly zaznamenali Alex Tamáši a Mislav Rosandič. Jediný gól hostí strelil Matěj Blümel, ktorý v 10. minúte prekonal Mateja Tomeka.

Slovensko si v 69. vzájomnom zápase s Českom pripísalo 15. víťazstvo. Obe mužstvá sa stretnú v prípravnom zápase aj v sobotu o 15.00 v Trenčíne.

Priebeh zápasu: Slovensko - Česko

I. tretina:

V úvodných minútach mali viac z hry Česi, ktorí viackrát ohrozili brankára Tomeka, ale ten sa nenechal prekvapiť. V 8. minúte Kodýtek sekol Tamášiho a prvú presilovku Slovenska využil kapitán Čerešňák - 1:0.

Náskok domácich reprezentantov trval iba 71 sekúnd. Holík prihrávkou v strednom pásme uvoľnil Blümela, ktorý sa dostal za obranu súpera a prekonal Tomeka - 1:1.

Česi v prvej tretine viackrát vytvorili závar okolo slovenskej bránky, ale nedostávali sa k odrazeným pukom. Počas druhého českého oslabenia, keď na trestnej lavici sedel opäť Kodýtek, unikol slovenskej obrane Flek, ale minul.

II. tretina:

Druhú tretinu odštartovala akcia Tamášiho, ktorý sa po Ivanovej prihrávke v strednom pásme efektne vyhol obrancovi Jiříčekovi a prvým reprezentačným gólom prestrelil brankára Kváču - 2:1.

Krátko na to sa Slováci dostali k presilovke, v ktorej si vytvorili tlak, počas ktorého bol Tamáši blízko k druhému gólu, ale neuspel.

Gól nepadol ani v následnej presilovke hostí, v ktorej Tomek čelil viacerým nebezpečným pokusom a poradil si aj s pohotovou strelou Černocha.

V 29. minúte Minárik po pravom krídle doviezol puk do útočného pásma, obišiel bránku a po jeho prihrávke Rosandič prekonal Kváču - 3:1.

Slováci boli na koni, vpred ich hnala aj početná divácka kulisa. Česi mohli znížiť v 33. minúte, keď Koch fauloval Hladoníka, ale ten trestné strieľanie nepremenil.

III. tretina:

Tretia tretina sa začala v tempe, avšak s minimom gólových príležitostí. Slovenskému tímu sa v nej darilo držať hru ďaleko od brankára Tomeka.

V 48. minúte sa domáci dostali k presilovke, v ktorej Čechov neprekvapili. Česi sa naďalej snažili o kontaktný gól, ale slovenská defenzíva im robila problémy.

Po faule Kollára v 58. minúte sa hostia dostali k presilovke, ktorú podporili šiestym hráčom po stiahnutí brankára Kváču. Usadili sa v slovenskom pásme, ale domáci už neinkasovali a ukončili sériu siedmich prehier s Českom.

Hlasy po zápase:

/zdroj RTVS/:

Ján Pardavý, asistent trénera SR: "V prvom rade bolo skvelé vidieť na reprezentačnom zápase plné tribúny. Začiatok zápasu bol z nášho pohľadu trochu ťažší a na českom tíme bolo vidieť, že má za sebou viac tréningov aj zápasov. Možno boli v prvej tretine rýchlejší, ale my sme odviedli skvelú prácu a preniesli na ľad veľa dobrých vecí z našich videomítingov a tréningov. Český tím ukázal, že má veľkú kvalitu, rýchlosť a šikovných hokejistov.

My sme sa proti nim dokázali presadiť, hlavne v prvých dvoch tretinách. V tretej tretine to bolo z ich strany viac vabank, boli viac u nás v pásme, ale skvelý Tomek v bránke a všetci hráči odviedli dobrú prácu. Je tam veľa vecí, ktoré boli dobré, ale je ich dosť aj takých, na ktorých musíme pracovať. Verím, že sme proti Čechom začali novú série, teraz víťaznú. Ďalšiu šancu zdolať ich máme už v sobotu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Trvalo to takmer päť rokov. Slováci po sérii prehier zdolali Čechov