Slovensko získalo v Tokiu štvrté zlato. Reprezentanti v boccii zdolali Hongkong

Samuel Andrejčík.
Samuel Andrejčík. (Autor: Roman Benický, SPV)
Sportnet|4. sep 2021 o 09:10 (aktualizované 4. sep 2021 o 12:15)

Dramatické finále rozhodla posledná lopta.

PH 2020 - boccia

BC4 - finále:

Slovensko - Hongkong 3:2

BC4 - semifinále:

Slovensko – ROC 5:2

TOKIO. Slovenská výprava sa na paralympijských hrách v Tokiu teší zo zisku štvrtej zlatej medaily. Slovenskí reprezentanti v boccii Samuel Andrejčík a Michaela Balcová zdolali vo finále Hongkong 3:2.

Predtým si v sobotňajšom semifinále poradili s tímom Ruského paralympijského výboru 5:2.

Andrejčík a Balcová obhájili paralympijský triumf z Ria de Janeiro 2016. 

Andrejčík už v stredu získal v tomto športe zlatú medailu aj v kategórii BC4 v súťaži jednotlivcov. Balcová bola medzi jednotlivkyňami ôsma, Strehársky 21.

Rozhodla posledná lopta

Pár Andrejčík, Balcová, s náhradníkom Strehárskym, síce prehrával v súboji o zlato po prvom ende 0:1, ale v nasledujúcom otočil priebeh a v treťom zvýšil vedenie na 3:1.

Súperom z Hongkongu sa podarilo v záverečnom štvrtom ende už iba znížiť. 

Slovenskí reprezentanti na turnaji párov ani raz neprehrali. Do semifinále postúpili ako víťazi A-skupiny so stopercentnou bilanciou.

Na ceste k tokijskému zlatu zdolali Andrejčík a Balcová aj Brazílčanov 7:3, Portugalčanov 10:1, Britov 8:0 a Kanaďanov 4:3.

"Celý deň to boli nervy, dramatické, vyrovnané, náročné duely, no som šťastná ako to dopadlo. Päť rokov sme dreli, aby sme tu podali dobrý výsledok. Posledné tri mesiace žili už len bocciou a vyplatilo sa.

Pritom v Tokiu bolo všetko inak ako pred piatimi rokmi v Riu. A aj tak sme vyhrali a berieme rovnakú medailu. Možno aj preto, že sme sa snažili nemyslieť na to, že sme na paralympiáde. Brať to ako bežný zápas," uviedla na webe paralympic.sk Balcová.

Andrejčík slovenskou hviezdou 

Pre Andrejčíka to je druhé zlato z Tokia, vďaka čomu sa stal najúspešnejším Slovákom na paralympiáde.

"Ale dnes po veľkých infarktových stavoch. Pred hrami som si veru nemohol byť istý, že to takto dobre dopadne. Blahoželalo nám veľa krajín a bol to krásny pocit. Potvrdili sme, že sme dobrí hráči."

Slovenskí paralympionici získali v Tokiu už desať medailí, z toho štyri zlaté, dve strieborné a štyri bronzové.

S bilanciou 4-2-4 patrí paralympionikom spod Tatier v medailovom hodnotení krajín 28. priečka. Na čele sú paralympionici Číny so 187 medailami a bilanciou 87 - 52 - 48.

Boccia

Hráč v nej má šesť lôpt. Súperi majú rozdielne farby - jeden červené, jeden modré. Na hracej ploche je aj hlavná biela lopta. Cieľom je, aby hráč dostal lopty bližšie k bielej, ako má súper.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Slovensko získalo v Tokiu štvrté zlato. Reprezentanti v boccii zdolali Hongkong