Slovenskí tenisti hrajú v baráži s Bieloruskom 1:1

(Autor: čtk)
SITA|17. sep 2010 o 12:42

Po prvom dni baráže o udržanie sa v v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára Bielorusko - Slovensko je stav nerozhodný 1:1. Rozhodli o tom hladké víťazstvá Ignatika nad Kližanom a Lacka nad Betovom.

Po prvom dni baráže o udržanie sa v v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára Bielorusko - Slovensko je stav nerozhodný 1:1. Rozhodli o tom hladké víťazstvá Ignatika nad Kližanom a Lacka nad Betovom.

MINSK. Po piatkových dvojhrách stretnutia Bielorusko - Slovensko (17. - 19. septembra) v rozhodujúcom 2. kole play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára reprezentačných družstiev tenistov je stav 1:1.

V úvodnom dueli na tvrdom povrchu Acrylic vonku v Republikovom olympijskom tréningovom centre v Minsku prehral Martin Kližan s lídrom domácich Vladimirom Ignatikom 6:7 (9), 2:6, 2:6. Následne Lukáš Lacko ako jednotka hostí zdolal rovesníka Sergeja Betova 6:0, 6:4, 6:4.

Dvadsaťdvaročný piešťanský rodák Lacko je v hodnotení ATP na 76. priečke a bez vážnejších problémov splnil papierovú úlohu proti 426. hráčovi systému Betovovi. V osobnej štatistike v "šalátovej mise" sa zverenec kapitána fedcupového tímu SR Mateja Liptáka dostal na 8:9, z toho v singli 8:7.

"Betov začal akosi nervózne, čo som v prvom sete naplno využil. Nerobil som chyby, hral som solídne a konštantne, išlo to rýchlo. Od druhého setu však Bielorus už lepšie podával a aj celkovo išla úroveň jeho výkonu nahor. Popadali mu tam nejaké údery, bol čoraz nepríjemnejší. Našťastie, v druhej časti sa mi podarilo rýchlo ho brejknúť a dobre som to odservoval do konca."

"V treťom sete som mu takisto skoro zobral podanie, ale Betovovi potom vyšiel gem na príjme na 3:3. Po tom rebrejku proti mne som sa však skoncentroval, získal som tuším desať loptičiek v rade a tým som v podstate už rozhodol. Hral som v takom lepšom tréningovom tempe - presne toľko, koľko som potreboval. Bolo to bez nejakého zaváhania a náznaku možného obratu, azda až na ten rebrejk v treťom sete," povedal Lukáš Lacko pre agentúru SITA a dodal:

"Publikum sa správalo normálne, bez nejakých výstrelkov. Počasie je tu však chladnejšie a aj hra v ňom akási pomalšia, skôr taká antuková."

Kľúčovou fázou súboja Ignatik - Kližan bola koncovka vstupnej časti, v ktorej Kližan nevyužil 6 setbalov. Povzbudený rebríčkovo prvý hráč domáceho tímu potom už mal kontrolu nad dianím.

Prvý set trval 1:12 h, zostávajúce dve dejstvá len 1:08 h, celý súboj teda 2:20 h. Ignatik figuruje na 160. mieste vo svetovom rebríčku ATP, Kližan sa nachádza na 255. pozícii. Bielorus triumfoval v súťaži chlapcov na Roland Garros 2007, slovenský ľavák sa radoval v juniorskom súperení na parížskej grandslamovej antuke o sezónu skôr.

Dvadsaťročný Ignatik zdolal o rok staršieho Kližana v auguste na challengeri v Brazílii 6:4, 1:6, 6:3 a teraz upravil v bilancii zo vzájomných súbojov na 2:0, hoci rival a zároveň tradičný deblový partner si veril.

"Veľmi dobre sa s ním poznám, keď sme na rovnakom turnaji, hrávame spolu štvorhru. Presne viem, čo hrá. Nedávno som s ním prehral a teším sa na odvetu. Má taký strojový štýl, je strašne vydretým hráčom a aj preto veľkým bojovníkom."

"Vždy hrá naplno, nikdy sa nevzdáva," povedal Kližan pre agentúru SITA po zverejnení nominácie. Zverenec Ladislava Simona v rámci programu NTC má v Davisovom pohári bilanciu 2:3, z toho vo dvojhre 1:3.

Víťaz stretnutia Bielorusko - SR sa zachráni v príslušnej skupine kontinentálnej zóny, zdolaný zostúpi do II. skupiny, teda celkovo "tretej ligy", v ktorej Slovensko naposledy bolo v sezóne 1996 a medzičasom sa v roku 2005 prebojovalo až do finále celej súťaže pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF).

Terajší tím pod vedením kapitána Miloslava Mečířa dotvárajú špecialisti na štvorhru Michal Mertiňák a Filip Polášek, v kádri Alexandra Šveca sú aj Max Mirnyj a Andrej Vasilevskij.

Práve Mertiňák a Polášek by podľa nominácie nahlásenej pri štvrtkovom žrebe mali nastúpiť v sobotu o 9.00 h SELČ na štvorhru. Kormidelník Bielorusov Alexander Švec oznámil pár Ignatik, Mirnyj.

Mečíř: Kľúčový bude druhý bod

Slovenský kapitán Miloš Mečíř na margo výkonov Kližana a Lacka poznamenal. "Martin hneď si hneď na úvod prehral servis. Fúkalo a boli studenšie lopty, čo mu moc nevyhovovalo. Rýchlo sa však otriasol a po rebrejku začal byť lepší. Vyhrával 5:3 a pri svojom podaní dokázal otočiť z 0:40 na výhodu, setbal však nevyužil."

"Škoda, že v tajbrejku nezužitkoval náskok 6:3. Ignatik dvakrát dobre zaservoval a Martin dal raz tesný aut. Pri rozhodujúcich loptách ho nevedel doraziť. V druhom sete Ignatik dostal krídla, hral s iskrou, výborne pokrýval kurt. Martinovi naopak odlišlo trochu sebavedomie a nehral v takej pohode."

"Lukáš Lacko začal proti Betovovi vo veľkom štýle, páčilo sa mi to, pretože si počínal ako skúsený hráč. Lukáš urobil pokrok, udržal sa v prvej svetovej stovke, čo mu dodalo sebavedomie. Diktoval hru a zobral súperovi vietor z plachiet. V druhom sete sa Betov dostal do takého bojového tranzu, rozohral sa a zlepšil reakcie. Lukáš si však zachoval nadhľad a zabral vtedy, keď to potreboval. To isté platí aj o treťom sete, keď boli dlhé razantné výmeny."

"Bolo dobré, že vyhral hladko, lebo sa začalo zhoršovať počasie a padli aj prvé kvapky," povedal pre TASR Mečíř, ktorý tvrdí, že sobotňajšia štvorhra môže byť kľúčová.

"Ak by sa mám podarilo získať druhý bod vo štvorhre, mali by sme to už dotiahnuť do úspešného konca. Ak prehráme, do výhody sa dostanú Bielorusi."

Bieloruský kapitán Alexander Švec bol s výkonmi Ignatika a Betova spokojný. "Ignatik ukázal v prvom sete duelu s Kližanom obrovskú mentálnu silu. Odvrátil šesť setbalov a dramatický tajbrejk napokon vyhral, čo ho výrazne povzbudilo. Od začiatku druhého setu bol na dvorci lepším hráčom a zvíťazil zaslúžene. Betov proti Lackovi robil, čo mohol, no na hráča prvej svetovej stovke to nestačilo. Sám hovoril, že proti takto rebríčkovo vysoko postavenému tenistovi ešte nehral a v prvom sete bol trochu nervózny. V druhom a treťom sete však podal podstatne lepší výkon," povedal Švec pre bieloruské médiá.

BIELORUSKO - SLOVENSKO 1:1 po I. dni
(Minsk, Republikové olympijské tréningové centrum, tvrdý povrch Acrylic vonku)

Vladimir Ignatik - Martin Kližan 7:6 (9), 6:2, 6:2 za 2:20 h

Sergej Betov - Lukáš Lacko 0:6, 4:6, 4:6

Zostávajúci program (časy sú uvedené v SELČ):

Sobota (9.00 h SELČ) - štvorhra:

  • Vladimir Ignatik, Maxim Mirnyj - Michal Mertiňák, Filip Polášek

Nedeľa (9.00 h SELČ) - dvojhry:

  • Vladimir Ignatik - Lukáš Lacko
  • Sergej Betov - Martin Kližan
Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Slovenskí tenisti hrajú v baráži s Bieloruskom 1:1