Slovákom vôbec neveria, ale outsider neraz šokuje

Hotel Les Celestins, v ktorom sú ubytovaní slovenskí futbalisti, je neustále strážený.
Hotel Les Celestins, v ktorom sú ubytovaní slovenskí futbalisti, je neustále strážený. (Autor: SME - Gabriel Kuchta )
Pavol Spál|9. jún 2016 o 18:53

Možno neznášate futbal a pohŕdate potetovanými hráčmi. Napriek tomu vás majstrovstvá Európy vo Francúzsku nemôžu minúť. Posledné finále pred štyrmi rokmi sledovalo viac ako štvrť miliardy ľudí. Futbalová šou potrvá mesiac, dlhšie ako olympiáda. A Slováci veria, že postúpia zo základnej skupiny.

VICHY. Keď sa priblížite k päťhviezdičkovému hotelu Les Celéstins vo Vichy, ihneď sú v strehu a spúšťajú vysielačky. Aj na každom poschodí stoja pred izbami ozbrojení ľudia v rovnošate. Všetci sú extrémne obozretní. Nechcú riskovať akýkoľvek problém.

Futbalistov Slovenska stráži niekoľko desiatok policajtov a členov bezpečnostnej služby dvadsaťštyri hodín denne. 

„Bezpečnosť a naše stráženie je na veľmi vysokej úrovni. Berieme to absolútne štandardne, tí ľudia nás vôbec neobťažujú. Vidíme ich, ale oni si robia svoju robotu a my vieme presne, z akého dôvodu to je,“ vravel šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. 

Už dnes na štadióne v parížskom St. Denis otváracím zápasom domáceho Francúzska s Rumunskom štartujú majstrovstvá Európy vo futbale. Prvýkrát s účasťou Slovenska.

Ozbrojené zložky strážia našich hráčov 24 hodín denne.
Ozbrojené zložky strážia našich hráčov 24 hodín denne. (Autor: SME - Gabriel Kuchta)

Má to byť festival futbalu. Šampionát však sprevádza jeden vážny problém – obavy z terorizmu. Organizátori oznámili, že v prípade hrozby útoku sa môže hrať futbal bez divákov.

„Ak bude najhoršie, nemôžeme to vylúčiť,“ povedal pre médiá viceprezident UEFA Giancarlo Abete. 

Nedávne krvavé útoky v Bruseli a v Paríži spôsobili, že usporiadatelia majú strach. Vo Francúzsku naďalej platí výnimočný stav.

Preložia zápasy?

O poriadok sa bude starať asi 120-tisíc policajtov, vojakov a členov súkromných agentúr. Je možné, že niektoré zápasy budú kvôli bezpečnosti preložené o deň či dva. Fanúšikovia môžu očakávať precízne kontroly a zdĺhavé rady pred štadiónom.

„Udalosti z posledných mesiacov nám ukázali, že je nutná najvyššia opatrnosť,“ tvrdil francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Je to prvé EURO, pred ktorým sa viac hovorí o bezpečnosti a obavách ako o futbale.

Keď sa majstrovstvá Európy hrali prvýkrát,

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Slovákom vôbec neveria, ale outsider neraz šokuje