Slovákom medaily dlho unikali. Najbližšie bola Velez-Zuzulová

Veronika Velez-Zuzulová na trati počas súťaže tímov na MS vo švajsčiarskom St. Moritzi.
Veronika Velez-Zuzulová na trati počas súťaže tímov na MS vo švajsčiarskom St. Moritzi. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|14. feb 2017 o 18:30

Slovenskí lyžiari na veľkých podujatiach dlho zbierali umiestnenia za stupňom víťazov. Medaily sa dočkali až teraz.

BRATISLAVA. Vďaka striebru z tímovej súťaže na majstrovstvách sveta v St. Moritzi získalo Slovensko vôbec prvú medailu z veľkého podujatia v zjazdovom lyžovaní.

Žiadnemu slovenskému lyžiarovi sa to nepodarilo ani za čias Československa. Na svetových šampionátoch aj olympiádach medaily zjazdárom spod Tatier viackrát tesne unikli.

Zbierka piatych miest

Prvá slovenská víťazka pretekov Svetového pohára Jana Gantnerová bola k veľkej medaile najbližšie na olympiáde v Sarajeve v roku 1984 – v zjazde skončila piata.

Elena Medzihradská bola počas kariéry na majstrovstvách sveta najvyššie v roku 1985, keď skončila v kombinácii na 12. priečke.

Jej mladšia sestra Lucia Medzihradská bola v kombinácii na olympiáde v roku 1988 šiesta a o štyri roky neskôr ôsma. Na majstrovstvách sveta bolo jej maximom 7. miesto v kombinácii v roku 1993.

Na olympiáde v Calgary 1988 skončil Peter Jurko na piatej priečke v kombinácii, o rok neskôr bol na svetovom šampionáte jedenásty v slalome.

Na hrách v Soči 2014 ho napodobnil Adam Žampa, ktorý bol piaty v kombinácii s neveľkou stratou na bronz a šiesty v slalome.

Takto hodnotil Adam Žampa svoje účinkovanie na zimných olympijských hrách v Soči:

Najbližšie bola Velez-Zuzulová

Zo Slovákov mala najbližšie k veľkej medaile Veronika Velez-Zuzulová na majstrovstvách sveta pred dvoma rokmi. V slalome skončila štvrtá len 17 stotín sekundy od bronzovej priečky.

Okrem toho má na konte aj siedme a deviate miesto z MS a desiate z olympiády.

Doteraz najlepším výsledkom Petry Vlhovej na MS bolo 30. miesto z obrovského slalomu spred dvoch rokov, na olympiáde bola najvyššie v Soči – devätnásta v slalome.

Slovenské zjazdové lyžovanie sa dočkalo prvej medaily až teraz.

V tímovej súťaži ju získali Velez-Zuzulová, Vlhová, Matej Falat a Andreas Žampa, na súpiske boli aj Adam Žampa a Tereza Jančová.

A v St. Moritzi to ešte nemusí byť koniec. V sobotňajšom slalome majú veľkú šancu na medailu Velez-Zuzulová aj Vlhová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slovákom medaily dlho unikali. Najbližšie bola Velez-Zuzulová