Slovák bude chytať za najlepším hráčom sveta

Richard Štochl je oporou slovenskej reprezentácie.
Richard Štochl je oporou slovenskej reprezentácie. (Autor: TASR)
Pavol Spál|19. jan 2010 o 18:35

Niet pochýb, že Richard Štochl sa svojimi výkonmi na minuloročných majstrovstvách sveta v Chorvátsku stal najvýraznejším propagátorom hádzanej na Slovensku.

BRATISLAVA. Patrí k najlepším brankárom planéty.

Predtým ho poznali iba hádzanárski fanúšikovia. Počas majstrovstiev sveta sa stal na Slovensku hrdinom. Hral aj napriek veľkým bolestiam. Mal skrivenú tvár a trpel. Aj tak chytal fantasticky. Na šampionáte bol štatisticky druhým najlepším brankárom.

V minulej sezóne už po piatykrát vyhral anketu o najlepšieho hádzanára Slovenska, čo sa predtým nikomu nepodarilo.

Predstavte si, že by slovenský futbalista Marek Hamšík prestúpil do AC Milána. Niečo podobné sa podarilo Štochlovi, keď minulý týždeň podpísal dvojročný kontrakt s francúzskym šampiónom Montpellier HB.

Do Francúzska prestúpi slovenský brankár až v lete, keď mu vyprší zmluva u súčasného zamestnávateľa slovinského Celje Pivovarna Laško.

Najlepší klub vo Francúzsku

Montpellier je v posledných rokoch najúspešnejším francúzskym tímom, od roku 1992 získal jedenásťkrát francúzsky titul a v roku 2003 vyhral i Ligu majstrov. „Vždy som túžil hrať za elitný svetový tím. Vyšlo to. Montpellier je veľkým pojmom," tvrdil tridsaťštyriročný Štochl.

Rodák z Michaloviec upútal trénera Montpellier Patrice Canayera už v lete, prestup vtedy nevyšiel pre vysoké požiadavky vtedajšieho Štochlovho klubu Dunaferr Dunaújváros.

Francúzsky tím má v Európe najvyššie ambície. V júni minulého roka za milión eur vykúpil z nemeckého Kielu azda najlepšieho hráča sveta Nikolu Karabatiča. Bol z toho najdrahší prestup v dejinách hádzanej. „Klub má vysoké ambícii v Lige šampiónov. O to budem mať väčšiu inšpiráciu. Tento tím ma na to, aby vyhral najlepšiu európsku súťaž. Ale okrem kvality potrebujete i šťastie."

Vyštudovaný učiteľ Štochl je najvýraznejšou hádzanárskou postavou v histórii Slovenska. V reprezentácii pôsobí už 14 rokov. Strelil šesť gólov. Ako hovorí, veľký rečník nie je. Radšej chytá ako hovorí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Slovák bude chytať za najlepším hráčom sveta