Slováci si trúfajú aj na Kanadu. Sme už iný tím, vraví Réway

Kapitán slovenskej dvadsiatky Martin Réway.
Kapitán slovenskej dvadsiatky Martin Réway. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|3. jan 2015 o 08:01

Slovenskí hokejisti prehrali v základnej skupine s Kanadou 0:8. Nemôžeme hrať horšie, hovorí pred semifinále kapitán Martin Réway.

MONTREAL. Slovenskí hokejisti zdolali vo štvrťfinále majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov Česko 3:0 a budú bojovať o medaily.

"Je to pre nás veľmi cenné víťazstvo," uviedol pre TSN slovenský kapitán Martin Réway, ktorý v závere strelil tretí gól do prázdnej bránky pri súperovej power play. "Zdolali sme jeden z najlepších tímov na turnaji a pre takú malú krajinu akou je Slovensko, je to veľký úspech. Náš brankár chytal úžasne, každý v tíme podal skvelý výkon," doplnil.

Nikto to nečakal

Slováci čakali na výhru nad Českom na juniorských MS od roku 2002, odvtedy s ním ťahali sériu šiestich prehier. Na rivala si však verili, dobre ho poznali z prípravných turnajov a zdolali ho aj v generálke na šampionát 3:1.

Semifinálový program

Nedeľa 4. januára: Rusko - Švédsko (22.00 SEČ), Slovensko - Kanada (2.00 v pondelok ráno)

"Na juniorských šampionátoch nezvykneme postupovať až takto ďaleko. Podarí sa nám to v priemere tak raz za päť rokov," poznamenal Réway, ktorý odohral ďalší vydarený zápas v Bell Centre, v hale Montrealu Canadiens, teda klubu, ktorý ho draftoval.

"Ľudia na Slovensku sú na nás hrdí. Nikto od nás nečakal, že sa prebojujeme medzi najlepšiu štvorku. Teraz je všetko možné," reagoval útočník Sparty Praha, ktorý je so šiestimi bodmi (4+2) najproduktívnejším hráčom Slovenska.

Dosiaľ iba jedna medaila

Slovenská dvadsiatka sa medzi najlepšiu štvorku na MS prebojovala tretíkrát v histórii. Naposledy si v semifinále zahrala pred šiestimi rokmi, na MS 2009 tím s Jaroslavom Janusom, Tomášom Tatarom, Richardom Pánikom či Marekom Viedenským vo štvrťfinále vyradil USA 5:3 a obsadil 4. miesto.

Dosiaľ jedinú medailu na MS do 20 rokov získali mladí Slováci v roku 1999, kde partia okolo Jána Lašáka, Mariána Gáboríka a Ladislava Nagya vybojovala bronz.

Zostrih zápasu Slovensko - Česko.

"Je niečo neuveriteľné, že sme sa dostali medzi posledné štyri tímy. Ukázali sme, že keď sa raz za čas zíde dobrá partia, vie ukázať veľké veci. Každý vedel, že ak odohráme najlepšie tretiny na turnaji, môžeme vyhrať. Náš tím pred rokom vyzeral byť silnejší na papieri, ale narazili sme na Švédov. Tentoraz sme dokázali zdolať Fínov a Nemcov a v hlavách si všetci uvedomili, že každý súper je hrateľný," rozoberal Réway.

Mladí Slováci majú istotu, že na šampionáte odohrajú ešte dva zápasy. V semifinále ich v Toronte čaká domáca Kanada (v pondelok o 2.00 SEČ). V úvodnom zápase v základnej skupiny s ňou prehrali 0:8.

Bokroš: Je to odmena

"Po debakli s Kanadou je to pre nás veľká odmena, lebo sme s chlapcami poriadne nadreli v príprave," reagoval tréner Slovenska Ernest Bokroš.

"Extraliga nám umožnila dobrú prípravu. Tento výsledok je aj odmenou pre všetkých trénerov tímov najvyššej súťaže, keďže so svojimi mužstvami len neradi hrajú proti dvadsiatke. Dnes sme mali skvelého brankára a železnú disciplínu v defenzíve, ktorá nám vydržala do konca. Ubránili sme české presilovky a dali aj góly, ktoré nám často chýbajú k víťazstvu," dodal kouč.

"Som sklamaný. Nevyužili sme potenciál, ktorý malo toto mužstvo. Myslím, že rozhodla druhá tretina. Mali sme v nej veľké šance. V tretej časti už pracovala nervozita. Slováci hrali dôsledne v obrannom pásme, v podstate im stačilo vyhadzovať puky a my sme sa vracali do plných. Keď nepremeníte šance, ktoré sa vám naskytnú, nemôžete vyhrať," komentoval tréner Česka Miroslav Přerost.

Kapitán: Kanade sa môžeme vyrovnať

"Verili sme, že môžeme vyhrať. Splnil sa sen každého hráča, ktorý prišiel na šampionát. Hrali sme s Čechmi v príprave, vedeli sme, že sú hrateľní," uviedol obranca Slovenska Mislav Rosandič.

"Fantasticky zachytal brankár Godla. Konečne sme súpera prestrieľali a dali aj góly. Už pred zápasom sme verili, že Čechov môžeme zdolať. Teraz sme všetci šťastní," pridal sa autor prvého gólu Michal Kabáč.

V semifinále čaká Slovákov najväčší favorit turnaja - domáca Kanada. "Nemôže to byť pre nás horší zápas, ako keď sme sa stretli s Kanadou prvýkrát," myslí si Réway.

"Vtedy to bol náš prvý zápas na turnaji, pre niektorých chalanov to bola premiéra na tomto fóre a nervozita im zväzovala ruky. Odvtedy však náš výkon graduje a teraz sme už úplne iný tím. Bude to veľmi náročný zápas, no ak zopakujeme výkon z duelu s Českom, môžeme sa súperovi vyrovnať," tvrdí slovenský kapitán.

"Chceme si od Kanady vziať späť požičané," vyhlásil slovenský brankár Denis Godla, ktorý mal v zápase proti Česku 34 úspešných zákrokov.

Aj domáci hráči sú v predpovediach opatrnejší. "Nebude to taký ľahký zápas, ako keď sme sa stretli naposledy," naznačil kanadský kapitán Curtis Lazar.

Výsledky štvrťfinále

Česko - Slovensko 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Góly: 18. Kabáč (Koyš), 55. Cehlárik (Rosandič, Lantoši), 60. Réway. Vylúčení: 2:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gofman, Olenin - Lazarev (všetci Rus.), Mills (Kan.), 7696 divákov

Česko: Svoboda - Klok, Němeček, Štencel, Mašín, Košťálek, Ščotka, Baránek - Kämpf, J. Vrána, O. Kaše - Pastrňák, Zacha, Zdráhal - Mandát, Kubalík, M. Špaček- Voženílek, Marek Růžička, Gorčík

Slovensko: Godla - Černák, Rosandič, Jaroš, Holenda, Bačik, Hochel, Jendroľ - Réway, Lantoši, Cehlárik - Skalický, Sukeľ, Koyš - R. Bondra, Kabáč, Petráš - Šoltés, D. Rehák, Paulovič

USA - Rusko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

Góly: 33. DeAngelo (Butcher, Eichel), 49. Werenski (Matthews) - 3. Barbašov (Lešenko, Bučnevič), 16. Šarov (Dergačov, Mamin), 42. Tolčinskij (Pajgin, Goldobin). Vylúčení: 8:6 na 2 min, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Vinnerborg (Švéd.), Wehrli (Švaj.) - Lhotský (ČR), Malmqvist (Švéd.), 8694 divákov

Švédsko - Fínsko 6:3 (0:0, 3:3, 3:0)

Góly: 25. Forsling (W. Nylander, Kempe), 25. Wallmark (Aho, Olofsson), 29. Brodecki (Norell, Forsling), 42. Kempe (Lindblom, Holmström), 54. Lindblom (W. Nylander), 60. Wallmark (Hägg) - 22. Ikonen, 30. Rantanen (Ikonen, Hintz), 36. K. Kapanen (Mustonen, Honka). Vylúčení: 6:6 na 2 min, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Patafie (USA), St.-Jacques - Browne (obaja Kan.), Wüst (Švaj.), 14 440 divákov

Kanada - Dánsko 8:0 (2:0, 3:0, 3:0)

Góly: 11. Lazar (McDavid), 16. Reinhart (Duclair), 28. Crouse (Gauthier), 31. McDavid, 34. Lazar (Hicketts), 44. Paul (Petan, Virtanen), 46. Point (Lazar, McDavid), 60. Ritchie (Crouse). Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Brügemann (Nem.), Öhlund (Švéd.) - Ponomarjow (Nem.), Ritter (USA), 18 448 divákov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci si trúfajú aj na Kanadu. Sme už iný tím, vraví Réway