Slováci kraľovali v Staples Center, Pálffy prvou hviezdou večera

TASR|2. nov 2003 o 10:52

New York 2. novembra (TASR) - Zámorská hokejová NHL mala v noci na nedeľu na programe štrnásť stretnutí, pričom Slováci dominovali najmä na západnom pobreží ...

New York 2. novembra (TASR) - Zámorská hokejová NHL mala počas víkendu na programe 28 zápasov, v slovenskí hokejisti nazbierali 26 kanadských bodov. Najviac darilo útočníkovi Los Angeles Žigmundovi Pálffymu, ktorý v zápase s Phoenixom zaznamenal gól a tri asistencie. Jeho spoluhráč Ľubomír Višňovský sa na triumfe 7:3 podieľal gólom a asistenciou. Vo forme hrajúci Michal Handzuš pomohol Philadelphii gólom a asistenciou. Ottawský Marián Hossa vyšiel v tejto sezóne prvýkrát bodovo naprázdno. Pre chorobu nehral za St. Louis útočník Pavol Demitra. Z piatka na sobotu zaznamenal 200. bod v drese Buffala Miroslav Šatan, o deň neskôr odohral svoj 300. zápas v NHL Radoslav Suchý z Phoenixu.

Buffalo vyhralo štvrtýkrát za posledných päť zápasov. V úspešnom súboji proti Torontu (5:3) sa Šatan stal desiatym hráčom v histórii klubu, ktorý sa dostal na hranicu 200 gólov. Jeho piaty zásah v sezóne padol prvýkrát pri vyrovnanom počte hráčov na ľade a navyše mal cenu víťazného gólu. "Mali sme dobrý začiatok, ale záver prvej časti sme nezvládli. Naštastie v druhej tretine sme dokázali z množstva šancí streliť dva góly a položili sme tak základy nášmu triumfu," povedal kapitán Buffala, ktorý navyše aj asistoval pri góle Chrisa Druryho. Šatan potvrdil svoju úspešnú bilanciu asistencií proti Torontu, v kariére si ich proti Maple Leafs pripísal už 18.

V Los Angeles sa v zápase s Vancouverom nedarilo Žigmundovi Pálffymu, ktorý nastúpil prvýkrát po nedeľňajšom údajnom incidente so svojou priateľkou. Canucks vyhrali v Kalifornii 3:1, Pálffy mal mínusový bod a jeho spoluhráč Ľubomír Višňovský dokonca dva. V drese kráľov sa neobjavil Martin Štrbák, ani center Jozef Stümpel, ktorého pre zranenie hrude zapísal klub na listinu zranených.

Favorizovaný Detroit prehral už v treťom zápase po sebe, keď v Nashville prehral 3:5. Tridsaťšesťročný veterán Curtis Joseph vystriedal Dominika Hašeka a do bránky Detroitu sa postavil po prvý raz v tomto ročníku NHL. Predátori vyslali celkovo 23 striel a štyri skončili za jeho chrbtom, dve z nich musel zo siete loviť dokonca pri vlastnom oslabení. "Trvalo to dosť dlho, kým som si zasa mohol v lige zachytať. Fyzicky som na tom dobre, bohužiaľ, výsledok to dnes neprinieslo," uviedol Joseph. Vynikajúcu formu vo svojej premiérovej sezóne medzi mantinelmi NHL opäť preukázal český obranca Marek Židlický, ktorý zaznamenal tri asistencie. Mostecký rodák si v deviatich zápasoch rozbiehajúceho sa ročníka pripísal už desiaty bod (2+8) a vyšvihol sa do čela tabuľky produktivity obrancov celej súťaže. V drese víťazného Nashvillu odohral svoj jubilejný 200. zápas v NHL Slovák Vladimír Országh.

Prvou vychytanou nulou kariéry v najslávnejšej lige sveta zažiarila jednotka tohtoročného draftu Marc-Andre Fleury. V dueli s Chicagom zneškodnil osemnásťročný Kanaďan všetkých dvadsať striel a stal sa hlavným strojcom tesného víťazstva Pittsburghu 1:0. Rozhodujúci gól zariadil v prostrednej časti hry po "lahôdkovej" kombinácii s Mariom Lemieuxom a Martinom Strakom talentovaný ľavý krídelník Konstantin Kolcov.

Tampa Bay remizovala so San Jose 2:2 a aj po siedmich zápasoch sezóny stále neprehrala. Prvý gól bleskov bol kuriózny, pretože český bek Pavel Kubina doslova prepálil brankára hostí Jevgenija Nabokova až od červenej čiary. Florida zastavila štvorzápasovú šnúru Ottawy bez prehry, keď dokázala v tretej tretine otočiť stav z nepriaznivých 1:2 na 3:2. O prvý gól senátorov sa po spolupráci s českým stredným útočníkom Radkom Bonkom postaral mimoriadne agilný slovenský hokejista Marián Hossa. Starší z bratského dua Hossovcov pôsobiacich v NHL ohrozil bránku panterov až deviatimi strelami, zatiaľ čo jeho slovenský spoluhráč v zostave Ottawy, obranca Zdeno Chára, vystrelil len raz. Práve po Chárovej hrubej chybe sa podarilo Floride streliť v 43. minúte vyrovnávajúci gól, ktorým sa dostali hostia opäť "do zápasu".

V divíznom derby zvíťazilo New Jersey nad Philadelphiou tesne 3:2 a prelomilo tak kliatbu prvým domácim víťazstvom v sezóne. Až gól Joea Juneaua z 62. minúty rozhodol o triumfe Montrealu nad Bostonom 1:0. Bola to vôbec prvá trefa Montrealu po trojzápasových streleckých suchotách, ktoré trvali 199 minút. José Theodore vychytal svoj tretí tohtoročný "shutout", na ktorý sa veľmi nenadrel, keď musel kryť len 21 striel domácich medveďov.

Súboj Washingtonu s Atlantou (2:1) rozhodol pol minúty pred koncom prvej tretiny mladík v drese domácich Alexander Semin. Rodák z Krasnojarska zaznamenal svoj premiérový gól v NHL, čím ukončil šesťzápasovú sériu prehier a osemzápasovú šnúru bez víťazstva Capitals. "Je veľmi šťastný, že sa mu podarilo dať prvý gól v NHL," povedal na adresu svojho spoluhráča Peter Bondra, ktorý v stretnutí raz vystrelil. "Trpezlivo čakal na svoju šancu. Rozhodnutie, či nastúpi alebo nie síce robí tréner, Alexander sa však na každý zápas veľmi teší." Zo Slovákov v drese Thrashers jednu strelu zaznamenal Ronald Petrovický, Ivan Majeský sa do štatistík nezapísal.

Phoenix podľahol Vancouveru (1:4) a Canucks tak neprehrali už siedmy zápas za sebou. Naopak Coyotes už sedem stretnutí nepoznajú chuť víťazstva. Skóre otvoril v 9. minúte Trevor Linden, čím sa Vancouveru podarilo ako druhému tímu v histórii dať prvý gól v prvých 11 zápasoch sezóny. V pondelňajšom súboji proti Detroitu Red Wings môže kanadský tím vyrovnať rekord Philadelphie Flyers zo sezóny 1985/86. Jediný gól zaznamenali kojoti v úvode druhej tretiny. V presilovke vystrelil David Tanabe, dorážku Daymonda Langkowa zastavili v bránkovisku korčule Mattiasa Öhlunda, k puku sa dostal Ladislav Nagy a prekonal Dana Cloutiera. Nagy okrem gólu zaznamenal dva mínusové body, tri strely na bránku a odsedel si dve minúty na trestnej lavici za držanie. Jeho spoluhráč Radoslav Suchý odohral svoj jubilejný 300. zápas v NHL, ale k jednej strele pridal aj dva mínusové body.

Philadelphia zruinovala v Toronte domáce javorové listy a po vysokom víťazstve 7:1 prelomila trojzápasovú neúspešnú šnúru na ľade súperov. K debaklu Maple Leafs prispel gólom a asistenciou aj slovenský center Michal Handzuš, ktorý získal šesť bodov v posledných štyroch zápasoch. Letci rozhodli o triumfe prakticky už v prvej tretine, keď si za prvých osem minút vypracovali trojgólové vedenie. Skóre otvoril svojím piatym gólom v sezóne Handzuš, keď sa po presnom pase Justina Williamsa ocitol úplne sám pred Edom Belfourom a na dvakrát ho prekonal. Jeho krajan Radovan Somík sa pre zranenie kolena na ľade ešte neobjavil. Pred zápasom v Air Canada Centre Maple Leafs slávnostne ocenili nových členov so Siene slávy Granta Fuhra, Pata LaFontaina, Mika Ilitcha a Briana Kilreu.

Buffalo natiahlo na ľade Ottawy svoju sériu bez prehry na ľade súpera na štyri zápasy (1:1). Na jediný gól senátorov prihral slovenský obranca Zdeno Chára, ktorý v presilovke tvrdo vypálil a odrazený puk dorazil za chrbát Martina Birona švédsky útočník Daniel Alfredsson. Kapitán Sens tak zaznamenal svoj 499. bod v NHL. Slovenský kanonier Marián Hossa napriek štyrom streleckým pokusom vyšiel prvýkrát v sezóne bodovo naprázdno a prerušil tak osemzápasovú bodovú sériu. V drese Sabres sa kapitán Miroslav Šatan prezentoval dvomi strelami.

Minnesota, ktorá sa v piatok napokon predsa len dohodla so svojim hviezdnym slovenským útočníkom Mariánom Gáboríkom na novom kontrakte, získala po víťazstve 2:1 nad Capitals už tretí plný bodový zásah z posledných 4 vystúpení. Trenčianskeho rodáka však kouč Jacques Lemaire ešte do zostavy nenominoval. Duo Wes Walz - Andrew Brunette sa gólovo presadilo už v treťom zápase v sérii. "Dnes sme ich brankára príliš nepreverili," skonštatoval kouč hostí Bruce Cassidy. Wild zostávajú jediným mužstvom v NHL, ktorému Čech Jaromír Jágr ešte nedal gól, Peter Bondra strávil na ľade menej ako 11 minút a zaznamenal mínusku. Washington vonku nevyhral už sedem zápasov.

Los Angeles sa v posledných troch zápasoch strelecky príliš nepresadzovali, no teraz si Phoenix zo Staples Centre odviezol nádielku siedmich gólov. So štyrmi bodmi prvá hviezda zápasu Slovák Žigmund Pálffy odpovedal na súkromné problémy tým najlepším spôsobom, strelil tretí gól v sezóne a už po tretí raz v nej zaznamenal zápas s troma asistenciami (deviaty raz v kariére), čím vyrovnal svoj osobný rekord, a proti Coyotes dal v 26 zápasoch už 23 gólov. Slovákov zásah musel uznať až videorozhodca, keď gólman Bierk zakryl puk rukavicou už za bránkovou čiarou. "Keď vidíte Ziggyho, že žije zápasom, i keď práve nemá puk na hokejke, viete, že je v mimoriadne efektívnom stave. A presne takto hral dnes, podal veľmi solídny výkon," chválil Pálffyho tréner Andy Murray. Skalický rodák, ktorý aktuálne čelí obvineniam z domáceho násilia, má v 10 zápasoch tejto sezóny na konte 3 góly, 13 asistencií a spoločne so hviezdnym Švédom Petrom Forsbergom (Colorado) sa delí o druhé miesto v kanadskom bodovaní NHL. Z piatich Slovákov na ľade bodovali ešte ďalší traja - Ľubomír Višňovský sa presadil gólom i asistenciou, Ladislav Nagy dvoma prihrávkami, pričom jednou už na tretí gól obrancu Radoslava Suchého v tejto sezóne. Branko Radivojevič si zapísal tri mínusové body.

Dokonalý obrat sa v zápase s Bostonom podaril hokejistom Pittsburghu aj napriek tomu, že sa im v úvode zranil kapitán a najväčšia hviezda tímu Mario Lemieux. Ešte na začiatku 48. minúty prehrávali s medveďmi 0:2, potom však zaúradoval nováčik Rico Fata a dvoma gólmi si vynútil predĺženie. V jeho tretej minúte rozhodol o výhre Penguins ďalší nováčik Ryan Malone.

Netradičný strelec v zostave žralokov zo San Jose Alyn McCauley sa najvýraznejšou mierou postaral o prelomenie sedemzápasovej série bez víťazstva, ktorá sa datovala do sobotňajšieho večera od 12. októbra. McCauley zaznamenal svoj prvý hetrik v kariére a San Jose triumfovalo poľahky 6:2. Ústrednou postavou večera v montrealskej hale Centre Bell sa stal debutant v drese newyorkských jazdcov Dominic Moore, ktorý si chuť ľadového ostria NHL okorenil troma gólovými prihrávkami. Rangers, ktorí sa po nepresvedčivých výkonoch v úvode nového ročníka pomaly "zobúdzajú", sa tešili z víťazstva už vo svojom treťom zápase v rade za sebou. V St. Louis nenastúpil v zápase s Chicagom (2:3) pre chorobu produktívny slovenský útočník Pavol Demitra. V Calgary zaznamenal v zápase s Columbusom brankár Jamie McLennan druhý "shutout" v sezóne a 11. v kariére.

piatok:

MINNESOTA - ATLANTA 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)

Góly: 8. Brunette (Kuba, Dupuis), 32. Walz (Schultz, Dupuis), 47. Kuba (Brunette, Brandner) - 36. Kaberle (McEachern, Savard), 57. Kovalčuk (Savard, McEachern). Strely na bránku: 24:23, brankári: Fernandez - Dafoe, 18.064 divákov.

TAMPA BAY - SAN JOSE 2:2 po predĺžení (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)

Góly: 3. Kubina, 46. Andreychuk (Richards, Kubina) - 3. Primeau (Ekman, Rathje), 22. Marleau (Damphousse, Dimitrakos). Strely na bránku: 35:27, brankári: Chabibulin - Nabokov, 17.609 divákov.

CHICAGO - PITTSBURGH 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Gól: 25. Kolcov (Lemieux, Straka). Strely na bránku: 20:19, brankári: Leighton - Fleury, 15.121 divákov.

OTTAWA - FLORIDA 2:3 (1:1, 0:0, 1:2)

Góly: 17. HOSSA (Bonk), 42. Varaďa (Smolinski) - 12. Jokinen (Kozlov, Goren), 43. Van Ryn, 48. Richie (Novoselcev). Strely na bránku: 32:22, brankári: Lalime - Shields, 17.086 divákov.

BUFFALO - TORONTO 5:3 (2:2, 2:1, 1:0)

Góly: 7. Žitnik (Dumont), 8. Kotalík (Brown), 29. Drury (ŠATAN, Dumont), 36. ŠATAN (Žitnik, Kotalík), 60. Pyatt - 10. Domi (McCabe, Reichel), 16. Fitzgerald (Nieuwendyk, Roberts), 39. Kaberle (Nolan, Sundin). Strely na bránku: 36:21, brankári: Noronen - Belfour, 18.690 divákov.

NY RANGERS - CAROLINA 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)

Góly: 19. Carter (Malachov), 33. Nedvěd (Holík, Kovaľov), 34. Lundmark (Ručinský, Malachov), 51. Messier (Barnaby, Lundmark) - 21. Vašíček (Staal, OďNeill). Strely na bránku: 26:30, brankári: Dunham - Weekes, 17.539 divákov.

NASHVILLE - DETROIT 5:3 (0:1, 3:0, 2:2)

Góly: 24. Johnson (Stevenson), 30. Johnson (Židlický, Erat), 37. Hartnell (Timonen, Židlický), 51. Legwand (Hall, Židlický), 59. Murray - 5. Zetterberg (Whitney, Schneider), 44. Yzerman (Schneider, Lidström), 55. Hull (Dacjuk, Lidström). Strely na bránku: 24:27, brankári: Vokoun - Joseph, 12.322 divákov.

LOS ANGELES - VANCOUVER 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Góly: 35. Belanger (Avery, Laperriere) - 9. Öhlund (Keane, Linden), 29. D. Sedin (H. Sedin), 52. Morrison (Cooke, Arvedson). Strely na bránku: 38:15, brankári: Čechmánek (29. Huet) - Cloutier, 16.966 divákov.

NEW JERSEY - PHILADELPHIA 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)

Góly: 21. Rupp (Eliáš), 33. Stevens (Brylin, Larionov), 52. Rupp (Stevens) - 10. Amonte (Roenick, Recchi), 18. Gagne. Strely na bránku: 28:16, brankári: Brodeur - Hackett, 15.588 divákov.

EDMONTON - COLUMBUS 4:3 po predĺžení (1:1, 1:1, 1:1 - 1:0)

Góly: 5. York (Dvořák, Smith), 36. Bergeron (Isbister), 43. Smith (Pisani, Reasoner), 63. Isbister (York, Bergeron) - 9. Nash (Špaček, Marchant), 38. Výborný (Knutsen), 56. Nash (Walser, Cassels). Strely na bránku: 41:22, brankári: Salo - Denis, 15.946 divákov.

BOSTON - MONTREAL 0:1 po predĺžení (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)

Gól: 62. Juneau (Markov). Strely na bránku: 21:38, brankári: Potvin - Theodore, 14.377 divákov.

sobota:

WASHINGTON - ATLANTA 2:1 (2:1, 0:0, 0:0)

Góly: 8. Pettinger, 20. Semin (Lang) - 6. Kozlov (Savard, Kovaľčuk). Strely na bránku: 38:20, brankári: Kölzig - Nurminen, 11.534 divákov.

PHOENIX - VANCOUVER 1:4 (0:2, 1:1, 0:1)

Góly: 22. NAGY (Tanabe, Johnson) - 9. Linden (Arvedson, Malík), 10. Šlégr (Öhlund, D. Sedin), 27. Morrison (Bertuzzi, Arvedson), 46. Näslund (Bertuzzi, Malík). Strely na bránku: 24:31, brankári: Burke - Cloutier, 12.137 divákov.

nedeľa:

NASHVILLE - DALLAS 1:1 po predĺžení (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)

Góly: 14. Johnson (Timonen) - 31. DiMaio (Turgeon, Zubov). Strely na bránku: 26:28, brankári: Vokoun - Turco, 13.186 divákov.

MINNESOTA - WASHINGTON 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Góly: 16. Walz (Kuba, Schultz), 30. Brunette (Brandner, Mitchell) - 43. Lang (Zubrus, Gončar). Strely na bránku: 25:16, brankári: Roloson - Kölzig, 18.568 divákov.

CALGARY - COLUMBUS 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Góly: 5. Leopold (Reinprecht, Lydman), 16. Leopold (Iginla, Reinprecht). Strely na bránku: 34:15, brankári: McLennan - Denis, 14.539 divákov.

EDMONTON - DETROIT 4:4 po predĺžení (2:0, 0:4, 2:0 - 0:0)

Góly: 11. Torres (York, Dvořák), 18. Bergeron (Dvořák, Torres), 48. Hemský (York, Smyth), 57. Moreau (Pisani, Reasoner) - 33. McCarty (Maltby), 34. Hull, 36. Draper (Maltby, McCarty), 38. Dacjuk (Hull, Whitney). Strely na bránku: 33:31, brankári: Salo - Legace, 16.839 divákov.

LOS ANGELES - PHOENIX 7:3 (3:1, 2:0, 2:2)

Góly: 2. PÁLFFY (Armstrong, Robitaille), 10. Robitaille (VIŠŇOVSKÝ, Modrý), 17. VIŠŇOVSKÝ (Robitaille, PÁLFFY), 25. Armstrong (PÁLFFY, Holland), 30. Sim, 50. Frolov (Holland, PÁLFFY), 60. Frolov (Klatt, Norström) - 13. Langkow (Johnson, NAGY), 41. Kolanos (Cleary), 48. SUCHÝ (NAGY). Strely na bránku: 25:25, brankári: Čechmánek - Bierk (41. Burke), 18.118 divákov.

OTTAWA - BUFFALO 1:1 po predĺžení (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0) Góly: 32. Alfredsson (CHÁRA, Bonk) - 24. Patrick (Briere, Drury). Strely na bránku: 35:38, brankári: Lalime - Biron, 15.445 divákov.

MONTREAL - NY RANGERS 1:5 (0:0, 1:2, 0:3)

Góly: 27. Perreault (Audette, Rivet) - 30. Carter (Bouchard, Ručinský), 39. Lundmark (Moore, Bouchard), 44. Ručinský (Mironov, Holík), 52. Simon (Moore, Kovaľov), 53. LaCouture (Moore, Lundmark). Strely na bránku: 35:27, brankári: Theodore - Dunham, 19.979 divákov.

TORONTO - PHILADELPHIA 1:7 (0:3, 1:2, 0:2)

Góly: 28. Tucker (McCabe, Klee) - 5. HANDZUŠ (Williams, LeClair), 7. Johnsson (Lapointe), 8. Williams (HANDZUŠ, LeClair), 27. Kapanen (Pitkänen), 31. Amonte, 46. Kapanen (Gagne), 59. Roenick (Recchi, Johnsson). Strely na bránku: 22:22, brankári: Belfour - Esche, 19.355 divákov.

PITTSBURGH - BOSTON 3:2 po predĺžení (0:1, 0:1, 2:0 - 1:0)

Góly: 48. Fata (Eastwood, Bergevin), 53. Fata (Holzinger, Tarnström), 63. Malone (Berehowsky, Tarnström) - 3. Knuble (Thornton, Murray), 30. Axelsson (Rolston). Strely na bránku: 32:28, brankári: Fleury - Raycroft, 10.226 divákov.

NY ISLANDERS - ANAHEIM 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Góly: 5. Blake (Hunter, Aucoin), 17. Kvaša (Czerkawski, Hamrlík), 25. Jašin (Czerkawski, Aucoin), 42. Hunter (Bates, Ninimää) - 27. Niedermayer (McDonald, Prospal). Strely na bránku: 20:18, brankári: DiPietro - Gerber (25. Giguere), 10.782 divákov.

NEW JERSEY - COLORADO 4:3 (1:2, 1:0, 2:1)

Góly: 20. Niedermayer (Rafalski, Eliáš), 30. Gomez (Rafalski, Eliáš), 50. White (Stevenson, Rupp), 55. Friesen - 19. Sakic (Blake, Liles), 20. Tanguay (Sakic, Morris), 54. Hejduk (Tanguay). Strely na bránku: 31:23, brankári: Brodeur - Aebischer, 17.342 divákov.

FLORIDA - SAN JOSE 2:6 (0:3, 2:2, 0:1)

Góly: 21. Bouwmeester (Novoselcev, Odelein), 31. Horton (Novoselcev, Huselius) - 3. McCauley (Sturm, Davison), 11. Stuart (Marleau, Damphousse), 16. McCauley (McLaren, Primeau), 26. McCauley (Sturm, Hannan), 39. Cheechoo (Thornton), 52. Cheechoo (Thornton). Strely na bránku: 29:20, brankári: Shields - Nabokov, 13.412 divákov.

TAMPA BAY - CAROLINA 4:3 (1:0, 2:1, 1:2)

Góly: 13. St. Louis (Kubina, Stillman), 24. Lecavalier (Sarich, Modin), 36. Lecavalier (Modin, Lukowich), 52. Stillman (Sarich) - 39. Vašíček (OďNeill, Staal), 41. Cole (Adams), 50. Vrbata (Hedican, Markov). Strely na bránku: 28:36, brankári: Chabbulin - Weekes, 16.616 divákov.

ST. LOUIS - CHICAGO 2:3 (1:0, 0:3, 1:0)

Góly: 9. Nickulas (Johnson, Rycroft), 49. Drake - 25. Dempsey, 30. Sullivan (Karpovcev, McLean), 39. Moen (Bell, Karpovcev). Strely na bránku: 33:19, brankári: Osgood - Thibault, 19.011 divákov. fi ma jp ja

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slováci kraľovali v Staples Center, Pálffy prvou hviezdou večera