Martikán po bronze: Mal by som prehodnotiť, či budem jazdiť len do 2020

A. Slafkovský a M. Martikán patrili medzi favoritov.
A. Slafkovský a M. Martikán patrili medzi favoritov. (Autor: MSZ))
Miloslav Šebela, SITA|30. sep 2017 o 17:03

Slovákom sa darilo.

PAU. Slovensko stále patrí vo vodnom slalome medzi špičku. V Pau vybojovali slovenskí slalomári päť medailí. Zlato získala hliadka kanoistov hneď v úvode MS.

V posledný deň šampionátu získali Slováci tri medaily, keď sa zaskveli najmä nestarnúce hviezdy. Jana Dukátová získala v K1 striebro a medzi singlkanoistami sa z medailí tešili Alexander Slafkovský a Michal Martikán.

Som veľmi šťastný, že sa mi dnes podarilo získať medailu. Bolo to veľmi náročné a s Michalom sa nám podarilo niečo fantastické.


Alexander Slafkovský

Dvojica Liptákov v sobotu nestačila len na suverénneho Slovinca Benjamina Savšeka. Slafkovský si vyjazdil striebro a Martikán bronz.

Martikán najstarším medailistom

Skúsenejší Martikán sa vo veku 38 rokov stal najstarším medailistom z MS vodný slalomárov. Zo svetových šampionátov má už neuveriteľných 21 medailí, z nich trinásť je zlatých.

Prvú získal ešte pred 22 rokmi v Nottinghame. "Dúfam, že je to dobrý začiatok do ďalších rokov," hovoril s úsmevom Martikán. Na medzičasoch vo finálovej jazde dlho útočil na najrýchlejší čas. Napokon bol tretí.

“Až na videu uvidím, čo sa tam presne stalo. V prejazde bránok 18-19 mi buď nepomohla voda alebo chýbal o niečo lepší pravý náklon. V každom prípade, ja chcem ísť vždy čo najrýchlejšie. Ale zlato z hliadok a bronz z individuálnej súťaže ako celková bilancia nie je zlá,” hovoril Martikán pre stránku canoeslalom.sk.

Ukazuje sa, že neúčasť na vlaňajších olympijských hrách v Riu ho ešte viac vyhecovala. Už vtedy vravel, že rozhodne nechce končiť. V Pau potvrdil, že stále patrí medzi najlepších a jeho plán o štarte na tokijskej olympiáde nie je len snom.

"A ak som niekedy povedal, že budem pádlovať “iba” do roku 2020, možno je načase to prehodnotiť," dodal s úsmevom.

Desiata medaila Slafkovského

O štyri roky mladší Slafkovský berie druhý individuálny cenný kov z MS, premiérový v Prahe 2013 mal takisto strieborný lesk. Spolu má už desať medailí, keďže získal aj osem zlatých z tímovej súťaže.

"Som veľmi šťastný, že sa mi dnes podarilo získať medailu. Bolo to veľmi náročné a s Michalom sa nám podarilo niečo fantastické. Vedel som, že som sa vo finále vyvaroval chybám z predchádzajúcich jázd. Aj tak sa našli nejaké chybičky. Čo však previedol Savšek, to bola jazda hodná majstra sveta," povedal Slafkovský.

V sobotu sa nedarilo sa striebornému olympijskému medailistovi z Ria Matejovi Beňušovi, ktorý nepostúpil zo semifinále.

"V posledných troch bránkach som šiel proti vode a tam som stratil veľa času. V ostatných rokoch som na MS nechýbal vo finále. Je to veľké sklamanie," povedal Beňuš. Medailu síce nezískal vo svojej hlavnej disciplíne, ale pridal ju vo vodnom zjazde.

Striebro Dukátovej

Veľmi spokojná bola aj kajakárka Jana Dukátová. Vo finále predviedla bezchybnú jazdu. Na Austrálčanku Foovú vśak stratila vyše štyri sekundy.

„Každá medaila poteší a z majstrovstiev sveta ešte viac. Je to môj tretí cenný kov medzi kajakárkami, stále sa držím vpredu s ostatnými špičkovými pretekárkami. Pokiaľ to bude takto aj naďalej, budem veľmi spokojná,“ tešila sa.

Majstrovstvá sveta vo vodnom slalome - Pau (Fr.) - sobota:

C1 muži - finále:

1.Benjamin SavšekSlovinsko94,81 s (2)
2.Alexander SlafkovskýSlovensko96,29 (0)
3.Michal MartikánSlovensko98,23 (0)
Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Martikán po bronze: Mal by som prehodnotiť, či budem jazdiť len do 2020