Slafkovský premiérovo vyhral medzi seniormi

Alexander Slafkovský
Alexander Slafkovský (Autor: SITA)
SITA|14. aug 2011 o 11:25

Finálové preteky C1 Svetového pohára vo vodnom slalome v Prahe-Troji mali svojho hrdinu v osobe slovenského reprezentanta Alexandra Slafkovského.

PRAHA. Najskôr sa poriadne vytrápil v semifinále a aj s istou dávkou šťastia postúpil ako posledný desiaty do finále. "Na štvrtej bránke prišiel jeden ťuk, na trinástej druhý. Vedel som, že so štyrmi trestnými sekundami sa do finále len tak ľahko nedostanem."

"Záver semifinálovej jazdy som išiel na doraz a vyplatilo sa mi to. Mal som z postupu takú radosť, ako keby som vyhral preteky," vrátil sa v rozhovore pre SITA k svojmu sobotnému predpoludňajšiemu vystúpeniu v pražskej Troji rodák z Liptovského Mikuláša.

Jeho semifinálová jazda bola najrýchlejšia spomedzi všetkých tridsiatich účastníkov tejto fázy pretekov. So štyrmi trestnými sekundami však bol jediným penalizovaným finalistom, zvyšných deväť súperov zvládlo semifinále bez nedovoleného dotyku bránky.

Vo finále štartoval ako prvý a svojím výkonom doslova vyrazil dych všetkým rivalom. Opäť uplatnil svoju rýchlosť, tentoraz si však dal väčší pozor na bránkach a zvládol trať absolútne čisto. V semifinále potreboval na jej prejdenie 94,59 s, vo finále 94,85 s.

"Vlastne som len zopakoval svoju semifinálovú jazdu, ale už bez penalizácie,“ skromne prehodil Alexander Slafkovský. Z finalistov sa k nemu priblíži iba Francúz Denis Gargaud Chanut. Aj ten však bol o osem stotín sekundy pomalší. Bronzový Brit David Florence zaostal už o viac ako jeden a pol sekundy.

Slafkovský pochopiteľne spokojný

"Konečne sa mi podarilo vyhrať veľké individuálne preteky. Doteraz som nikdy nevyhral ani na majstrovstvách Európy či sveta alebo vo Svetovom pohári," neskrýval radosť trojnásobný majster sveta a štvornásobný európsky šampión. Všetky spomínané tituly ale získal v súťaži družstiev.

"Tých druhých miest už bolo naozaj dosť," pokračoval tohtoročný strieborný medailista z júnových majstrovstiev Európy v španielskom Seu d´Urgell.

"Boli to obrovské emócie. Čakanie v cieli na výsledky súperov bolo nekonečné. Som teraz neskutočne šťastný, že som to prekliatie konečne prelomil. Určite je to pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta pre mňa veľké povzbudenie. Dokázal som predovšetkým sám sebe, že to naozaj viem," uzavrel Alexander Slafkovský.

V nedeľu sa spolu so zvyškom výpravy vracia na Slovensko a začína sa pre neho záverečná príprava na vrchol sezóny, ktorým bude septembrový svetový šampionát v Čunove. Ten zároveň rozhodne aj o tom, kto bude Slovensko reprezentovať na budúcoročných olympijských hrách v Londýne.

Slovenskí singlkanoisti sú absolútnou svetovou elitou. Veď zo štyroch kôl tohtoročného seriálu SP vyhrali v troch - vo francúzskom L´Argentiére La Bessé to bol Matej Beňuš, v nemeckom Markkleebergu Michal Martikán a vo finále v Prahe Alexander Slafkovský. Na OH však môže štartovať iba jeden...

Prvenstvo Kaliskej, celkový triumf Dukátovej

Víťazkou záverečných pretekov kajakárok v rámci Svetového pohára 2011 vo vodnom slalome v Prahe-Troji sa stala Slovenka Elena Kaliská.

Perfektne zvládla najmä spodnú časť trate. Na medzičase v polovici bola ešte štvrtá, ale druhá polovica bola v jej podaní lahôdkou pre divákov a fanúšikov. Úspech slovenských farieb ešte zvýraznila Jana Dukátová, ktorá získala striebro a stala sa celkovou víťazkou seriálu SP.

Za dvojnásobnou olympijskou víťazkou zaostala o 45 stotín sekundy. Bronz patrí tak trochu prekvapujúco Ruske Marte Charitonovovej. Tretia Slovenka v desaťčlennom finále Dana Mannová skončila šiesta.

výsledky finále:

K1 ženy: 1. Elena Kaliská 105,59 (0), 2. Jana Dukátová (obe SR) 106,04 (2), 3. Marta Charitonovová (Rus.) 106,71 (0), 4. Claudia Bärová 106,80 (2), 5. Melanie Pfeiferová (obe Nem.) 107,15 (0), 6. Dana Mannová (SR) 107,26 (2)

Vo finále C2 zo Slovákov iba Škantárovci

Vo finále C2 na pretekoch záverečného 4. kola Svetového pohára vo vodnom slalome v Prahe-Troji sa predstavia zo slovenských debloviek iba bratranci Ladislav a Peter Škantárovci.

Tí obsadili v semifinále šieste miesto. Tomáš Kučera s Jánom Bátikom skončili na 13. priečke. Semifinále sa totálne nevydarilo trojnásobným olympijským víťazom Pavlovi a Petrovi Hochschornerovcom, ktorí vynechali jednu z bránok, do ďalšej si ťukli a s 52-sekundovou penalizáciou uzatvárali výsledkovú listinu. Z prvej priečky idú do bojov o medaily Nemci David Henze, Frank Schröder.

výsledky - semifinále:

C2: 1. David Henze, Frank Schröder (Nem.) 102,38 (0 trestných sekúnd), 2. Michail Kuznecov, Dmitrij Larionov (Rus.) 103,16 (0), 3. Tomáš Koplík, Jakub Vrzáň (ČR) 104,51 (0), ... 6. Ladislav Škantár, Peter Škantár 104,70 (2), ... nepostúpili do finále 13. Tomáš Kučera, Ján Bátik 108,26 (0), 20. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner (všetci SR) 168,02 (52)

Triumf Taljata s Božičom, trofej Hochschornerovcom

Vo finále C2 suverénne triumfovali Slovinci Sašo Taljat a Luka Božič. O najlepší výsledok slovenských debloviek sa postarali bratranci Ladislav a Peter Škantárovci, ktorí obsadili 6. miesto.

Tomáš Kučera s Jánom Bátikom skončili v semifinále na 13. priečke. Semifinále sa totálne nevydarilo trojnásobným olympijským víťazom Pavlovi a Petrovi Hochschornerovcom, ktorí vynechali jednu z bránok, do ďalšej si ťukli a s 52-sekundovou penalizáciou uzatvárali výsledkovú listinu na 20. mieste. Aj to im však stačilo na to, aby sa jubilejný desiatykrát tešili z celkového prvenstva vo SP.

výsledky finále:

C2: 1. Sašo Taljat, Luka Božič (Slovin.) 100,86 (0 trestných sekúnd), 2. Tomáš Koplík, Jakub Vrzáň (ČR) 102,99 (0), 3. David Florence, Richard Hounslow (V. Brit.) 103,34 (0), 4. Gauthier Klauss, Matthieu Peche (Fr.) 103,46 (2), 5. Michail Kuznecov, Dmitrij Larionov (Rus.) 105,90 (2), 6. Ladislav Škantár, Peter Škantár 107,32 (4), ... nepostúpili do finále 13. Tomáš Kučera, Ján Bátik 108,26 (0), 20. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner (všetci SR) 168,02 (52)

Prvenstvo Kaliskej, celkový triumf Dukátovej

Víťazkou záverečných pretekov kajakárok v rámci Svetového pohára 2011 sa stala Slovenka Elena Kaliská. Perfektne zvládla najmä spodnú časť trate.

Na medzičase v polovici bola ešte štvrtá, ale druhá polovica bola v jej podaní lahôdkou pre divákov a fanúšikov. Úspech slovenských farieb ešte zvýraznila Jana Dukátová, ktorá získala striebro a stala sa celkovou víťazkou seriálu SP.

Za dvojnásobnou olympijskou víťazkou zaostala o 45 stotín sekundy. Bronz patrí tak trochu prekvapujúco Ruske Marte Charitonovovej. Tretia Slovenka v desaťčlennom finále Dana Mannová skončila šiesta.

výsledky finále:

K1 ženy: 1. Elena Kaliská 105,59 (0), 2. Jana Dukátová (obe SR) 106,04 (2), 3. Marta Charitonovová (Rus.) 106,71 (0), 4. Claudia Bärová 106,80 (2), 5. Melanie Pfeiferová (obe Nem.) 107,15 (0), 6. Dana Mannová (SR) 107,26 (2)

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Slafkovský premiérovo vyhral medzi seniormi