Kto získa sošku Zlatého orla? Dlho čakajú Rakúšania, favoritom Poliak

Soška Zlatého orla pre víťaza Turné štyroch mostíkov.
Soška Zlatého orla pre víťaza Turné štyroch mostíkov. (Autor: Reuters)
TASR|27. dec 2022 o 08:40

Turné štyroch mostíkov vyvrcholí 6. januára v Bischofshofene.

OBERSDORF. Stredajšou kvalifikáciou v nemeckom Oberstdorfe, bez slovenskej účasti, odštartuje 71. ročník Turné štyroch mostíkov.

Prvenstvo obhajuje japonský skokan na lyžiach Rjoju Kobajaši, najväčší favorit na zisk sošky Zlatého orla je však Poliak Dawid Kubacki. Líder Svetového pohára vyhral v tejto sezóne štyri z ôsmich podujatí prestížneho seriálu.

Na domácej pôde vo Wisle slávil víťazné double, ďalšie triumfy pridal v Titisee-Neustadte a Engelbergu. Okrem toho má aj dve druhé miesta.

"Veľkú zásluhu na úspešnom štarte do sezóny má náš nový tréner Thomas Thurnbichler. Úvodné tréningy pod jeho vedením mi príliš nevoňali, snažil sa zaviesť zmeny v nájazdovom postavení i v letovej fáze.

Postupne sme si však jeho metódy osvojil a darí sa mi nad očakávanie. Dúfam, že dobrú formu potvrdím aj teraz na nemeckých a rakúskych mostíkoch," uviedol pre poľské médiá Kubacki, ktorý na Turné triumfoval v sezóne 2019/2020.

Poľský skokan na lyžiach Dawid Kubacki.
Poľský skokan na lyžiach Dawid Kubacki. (Autor: TASR/AP)

Medzi kandidátov na prvenstvo patria aj Slovinec Anže Lanišek, Nór Halvor Egner Granerud, Nemec Karl Geiger či Rakúšania na čele so Stefanom Kraftom.

Skokanská veľmoc sa netají ambíciami ukončil osemročné čakanie na celkové víťazstvo na Turné. Posledným rakúskym držiteľom trofeje bol v ročníku 2014/2015 Kraft, ktorý aj v novej sezóne potvrdzuje, že s ním treba počítať.

Sľubnú formu potvrdil v novembri triumfom v individuálnej súťaži v Ruke a v celkovom poradí SP figuruje na treťom mieste za Kubackim a Lanišekom.

"V príprave som robil všetko pre to, aby som opäť patril medzi svetovú špičku. Bolo by krásne opäť získať sošku Zlatého orla. Základom úspechu na úvodnom vrchole sezóny je vždy stabilita výkonov," zdôraznil Kraft pre agentúru APA.

V 1. kole sa na Turné skáče k.o. systémom. Na základe výsledkov kvalifikácie sa vytvorí 25 dvojíc a víťazi duelov postúpia do 2. kola. Medzi elitnou tridsiatkou ich doplnia piati najlepší "lucki loseri".

Po ouvertúre na Schattenbergu sa kolotoč presunie do Ga-Pa, kde je na programe tradičná novoročná súťaž. Prvou rakúskou zastávkou bude 4. januára innsbrucký Bergisel. Turné vyvrcholí 6. januára v Bischofshofene.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Skoky na lyžiach»Kto získa sošku Zlatého orla? Dlho čakajú Rakúšania, favoritom Poliak