Široký o hokeji v Bielorusku mlčí

Peter Šťastný.
Peter Šťastný. (Autor: TASR)
Matúš Burčík, SITA|12. apr 2011 o 08:51

Slovenskí europoslanci by hokejový šampionát Lukašenkovi zobrali.

Agentúrne spravodajstvo sme o 20:11 nahradili autorským článkom denníka SME.

BRATISLAVA. Slovensko presadzuje bojkot režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, či sa to však bude týkať aj hokeja, ešte nie je známe. Slovenský zástupca v Medzinárodnej hokejovej federácii Juraj Široký sa k iniciatíve odňať Bielorusku šampionát v roku 2014 zatiaľ nevyjadril.

Výzvu na bojkot Bieloruska schválili teraz americkí kongresmani, ešte v januári sa dostala aj do uznesenia Európskeho parlamentu.

„Medzinárodná hokejová federácia by to mohla zvážiť a možno tak prispieť k zlepšeniu situácie pre občanov Bieloruska a pre demokraciu globálne,“ hovorí europoslanec za SDKÚ a bývalý hokejista Peter Šťastný. Šampionát v Minsku by mali podľa neho aspoň pozastaviť, kým sa pomery v krajine neupravia.

Súhlasí aj europoslanec Smeru Boris Zala.

„Osobne som v tejto chvíli za to. Problém nie je len v nedodržiavaní ľudských práv. EÚ v minulosti ukázala veľkorysý vzťah voči Bielorusku, ponúkla možnosť dialógu. Prezident Lukašenko to zneužil,“ povedal Zala.

Hokejová federácia, ktorá o turnaji v Bielorusku rozhodla v máji 2009, sa k výzvam zatiaľ nevyjadrila. Kongres bude mať počas šampionátu v Bratislave.

Šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja Široký včera pre SME stanovisko neposkytol. Už oznámil, že po majstrovstvách vo funkcii končí.

Europarlament v marci predĺžil sankcie proti Lukašenkovmu režimu a zvažuje ďalšie.

((vid))

((vid1))

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Široký o hokeji v Bielorusku mlčí