Patrí tam aj zosnulá legenda. Toto sú hráči, ktorí písali históriu slovenského hokeja

Na snímke zľava Igor Liba a Jaroslav Walter, členovia Siene slávy slovenského hokeja.
Na snímke zľava Igor Liba a Jaroslav Walter, členovia Siene slávy slovenského hokeja. (Autor: TASR)
Martina Janíková|10. apr 2017 o 12:00

Ako posledného zaradili do Siene slávy slovenského hokeja trénera, ktorý povedie Slovensko na MS v hokeji 2017.

BRATISLAVA. Mali sme legendy nielen slovenského, ale aj svetového hokeja. Hráčov, ktorí písali históriu najlepšej hokejovej ligy sveta NHL. A dokonca i majstrov sveta. Nemali sme však spôsob, ako si hokejové osobnosti uctiť.

Zmenilo sa to v roku 2002. Zlatí chlapci z MS v hokeji 2002 vo švédskom Göteborgu už boli doma so zlatými medailami.

Sieň slávy je pre mňa obrazne povedané posvätným miestom.


Jozef Golonka

Koncom roka sa štyristo osobností zo Slovenska i celého sveta stretlo pri slávnostnom otvorení Siene slávy slovenského hokeja (SSSH).

“Vždy som si ctil tradície. V zámorí osobnosti rešpektujú, venujú im veľkú pozornosť. Preto som rád, že to platí už aj na Slovensku,” povedal podľa hockeyslovakia.sk legendárny hokejista a tréner Ján Starší, ktorý bol jedným z prvých členov uvedených do Siene slávy.

Posvätné miesto - Sieň slávy slovenského hokeja

Sieň slávy slovenského hokeja - zoznam členov:

2014 Zdeno Cíger

2012 Pavol Demitra

2011 Július Haas, PhDr. Ján Mitošinka, Róbert Švehla

2009 Dárius Rusnák

2008 Dušan Faško

2007 Dušan Pašek

2006 Rudolf Tajcnár

2005 Jaroslav Walter, Igor Liba

2004 Milan Kužela, František Gregor, Karol Fako, Vincent Lukáč

2003 Miroslav Červenka, Rastislav Jančuška, Ján Jendek, Vojtech Okoličány

2002 Vladimír Dzurilla, Michal Polóni, Ladislav Horský, George Gross, Ladislav Troják, Stan Mikita, Václav Nedomanský, Ján Starší, Jozef Golonka, Peter Šťastný (vystúpil v roku 2009)

Bolo čo doháňať. Mali sme hráčov, ktorých poznal celý svet. Golonka, Mikita či Nedomanský.

Nebolo jednoduché vybrať, ktorí z nich by sa mali stať členmi SSSH. Napokon sa v prvom roku jej členom stalo desať legiend.

“Sieň slávy je pre mňa - obrazne povedané - posvätným miestom,” hovoril vtedy Jozef Golonka.

Patril k najväčším talentom svetového hokeja. Jeho agresívny štýl hry a nos na góly z neho urobili hviezdu športu. Bol ikonou Slovana i československej reprezentácie, okrem slovenskej Siene slávy jeho meno svieti aj v tej medzinárodnej či nemeckej.

S ním uviedli aj Ladislava Trojáka, Stana Mikitu, Michala Polóniho, Ladislava Horského, Jána Staršieho, Georgea Grossa, Vlada Dzurillu, Václava Nedomanského a Petra Šťastného.

V jednej miestnosti sa nachádzali najväčšie legendy, ktoré Slovensko ponúklo svetu. Stan Mikita bol prvým Slovákom, ktorý vyhral Stanleyho pohár.

Majstra sveta Petra Šťastného štyri roky predtým zaradili aj do Siene slávy NHL. A brankára Dzurillu nám závidel celý svet.

Aj zlaté legendy z MS v hokeji

Postupne sa počet osobností v SSSH zvyšoval. V priebehu deviatich rokov sa k desiatim menám pridalo ďalších sedemnásť.

Vzorom dokonalej harmónie bolo útočné trio Vincent Lukáč – Dárius Rusnák - Igor Liba, strieborné zo ZOH 1984 v Sarajeve a zlaté z MS v hokeji 1985 v Prahe.

„S Rusnákom a Lukáčom sme vytvorili svetový útok,“ zaspomínal si Liba na pôsobenie v národnom tíme v rozhovore pre denník Šport.

"Ako Slováci, ktorí to mali v reprezentácii vždy ťažšie, sme museli potvrdzovať našu silu. V každom zápase sme preto išli takpovediac na doraz," dodal.

Lukáča uviedli do SSSH v roku 2004, Libu o rok neskôr a Rusnáka v roku 2009.

Peter Šťastný a jeho vystúpenie zo SSSH

Jedna z najväčších legiend Peter Šťastný sa v roku 2009 rozhodla vystúpiť zo SSSH. Dôvodom boli spory s vtedajším šéfom slovenského hokeja Jurajom Širokým.

Keďže členstvo v Sieni slávy je dobrovoľné, Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) rozhodnutie Šťastného prijal. „Dnes je pre mňa veľmi smutný deň. Keď som zhruba pred rokom vyzval prezidenta SZĽH Juraja Širokého, aby do troch mesiacov odstúpil zo všetkých funkcií v slovenskom hokeji, podmienil som to vystúpením zo SSSH a stiahnutím vlajky s mojím obrazom, menom a číslom zo stropu zimného štadióna v Bratislave,“ uviedol Šťastný vo svojom vyhlásení.

Zápas na ZOH Slovensko - USA v nórskom Gjöviku 15. februára 1994. Na snímke kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Peter Šťastný po tom, čo dal do americkej bránky druhý gól svojho mužstva.
Zápas na ZOH Slovensko - USA v nórskom Gjöviku 15. februára 1994. Na snímke kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Peter Šťastný po tom, čo dal do americkej bránky druhý gól svojho mužstva. (Autor: TASR)

Pocta legende in memoriam - Pavol Demitra

Kto by si nepamätal jeho šibalský gól na majstrovstvách sveta v hokeji v roku 2003 českému brankárovi Tomášovi Vokounovi.

Alebo víťazný samostatný nájazd na ZOH 2010 vo Vancouveri, ktorým zariadil pre Slovensko triumf nad Ruskom. Komentátor vtedy takmer prišiel o hlas.

Pavol Demitra bol počas kariéry obrovským talentom i prirodzeným vodcom. Zahral si v troch All-Star zápasoch v NHL, spolu s Handzušom a Bartečkom vytvorili svojho času slávny Slovak line v St. Louis Blues.

Na snímke sa Pavol Demitra lúči s reprezentačnou kariérou po stretnutí Slovensko - Dánsko na hokejových MS 9. mája 2011 v Bratislave.
Na snímke sa Pavol Demitra lúči s reprezentačnou kariérou po stretnutí Slovensko - Dánsko na hokejových MS 9. mája 2011 v Bratislave. (Autor: TASR)

V roku 2011 ukončil reprezentačnú kariéru, tú klubovú dohrával v KHL.

V septembri toho istého roku však bol jedným z pasažierov osudného letu tímu Lokomotiv Jaroslavľ. Pri páde lietadla vtedy zahynulo viac ako štyridsať ľudí.

Medzi nimi aj slovenská legenda.

V Dubnici po ňom pomenovali školu, v rodnom Trenčíne hokejový štadión. Na jeho počesť vznikol aj film 38. A v roku 2012 - takmer rok po tragédii - uviedli Demitru do Siene slávy slovenského hokeja in memoriam.

“Vo všetkom dominoval. Bolo jednoducho vidieť, že sa pre šport narodil,” povedal o Demitrovi jeho bývalý spoluhráč Ľubomír Višňovský v dokumente 38.

Posledný člen SSSH - Zdeno Cíger, tréner reprezentácie

V roku 2014 sa zatiaľ posledným členom Siene slávy stal Zdeno Cíger, ktorý musel svoju kariéru pre zdravotné problémy ukončiť ako 37-ročný.

V zámorskej NHL si obliekal dresy štyroch tímov. Po návrate na Slovensko pôsobil v Slovane Bratislava. Klub z hlavného mesta neskôr viedol aj ako tréner.

Zahral si na siedmich MS a aj na zimných olympijských hráchv roku 1998.

Zdeno Cíger sa stal v roku 2004 zatiaľ posledným členom SSSH.
Zdeno Cíger sa stal v roku 2004 zatiaľ posledným členom SSSH. (Autor: TASR)

Po skončení hráčskej kariéry sa venuje mládeži, má vlastnú akadémiu. A od roku 2015 trénuje reprezentáciu Slovenska, ktorú povedie aj na MS v hokeji 2017.

Ďalší člen Siene slávy slovenského hokeja Róbert Švehla pôsobí v národnom tíme na poste generálneho manažéra. „Obaja sme zodpovední za výsledky, rovnako aj ďalší členovia realizačného tímu. Môže sa stať, že budeme mať o nejakom hráčovi odlišné predstavy, ale to je len dobré. Spolupráca by nás mala posúvať. Určite sa nejdeme hrať, kto je ten vyšší. Sme na jednej lodi,“ tvrdí o spolupráci legiend pri vedení reprezentácie Slovenska Švehla.

Dokopy dnes v SSSH figuruje 28 mien.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Patrí tam aj zosnulá legenda. Toto sú hráči, ktorí písali históriu slovenského hokeja