Keď jej dali čiernu kartu, plakala od bolesti. Rusi terorizujú aj šport, vraví Ukrajinka

Ruska Anna Smirnová sedí po prehre na MS a čaká na podanie ruky od súperky Olhy Charlanovej.
Ruska Anna Smirnová sedí po prehre na MS a čaká na podanie ruky od súperky Olhy Charlanovej. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|28. júl 2023 o 12:15

Za nepodanie ruky ruskej súperke Ukrajinku vylúčili z MS.

BRATISLAVA. Šermiari poznajú vo svojich pravidlách podobné napomenutia kartami, ako je to vo futbale. Majú žltú i červenú kartu. Žltá je napomenutie, červená je trestný bod. 

Najväčšie previnenie proti pravidlám sa trestá čiernou kartou. Udeľuje sa len v najzávažnejších prípadoch. Po nej nasleduje vylúčenie zo súťaže a nasleduje trest zákazu účasti na súťažiach ďalších 60 dní. 

Vo štvrtok ju rozhodcovia na majstrovstvách sveta v Miláne udelili ukrajinskej šermiarke Olhe Charlanovej. 

Hokejisti Sovietom ruku nepodali, aby vzdor videli všetci

Z turnaja ju vylúčili bez rozpakov za to, že po vlastnom víťazstve 15:7 nepodala súperke ruku. 

Štvornásobná majsterka sveta a olympijská víťazka to nedokázala urobiť. Proti nej totiž na planši stála ruská reprezentantka. 

„Dnešok vyvoláva množstvo otázok, ale dáva aj mnoho odpovedí. Pochopili sme, že krajina, ktorá terorizuj náš štát, terorizuje našich ľudí, naše rodiny, teraz terorizuje aj šport. To čo sa dnes stalo, sa stať muselo. Nechcela som tej športovkyni podať ruku. Konala som srdcom,“ reagovala Charlanovová vo videu na sociálnych sieťach. 

Dôležité je vysvetliť, že v šerme je podanie ruky formálna súčasť duelu. Podľa pravidiel Medzinárodnej šermiarskej federácie (FIE) je nepodanie ruky zneuctenie súpera. 

Charlanová priamo po stretnutí naznačila gesto šabľou a súperke povedala, že ruku jej nepodá. 

Anna Smirnovová odmietla odísť. Sadla si a demonštratívne čakala 45 minút. Po proteste ruskej výpravy Charlanovú z turnaja vylúčili. 

Podľa pravidiel sa šermiari po súboji musia pozdraviť navzájom, s rozhodcami a divákmi. Až vtedy sa súboj považuje za oficiálne ukončený.

V iných športoch – v tenise, v hokeji či vo futbale nie je podanie ruky formálnou súčasťou samotného zápasu. Preto, ak ukrajinskí tenisti nepodajú ruky súperom, je to len vyjadrenie ich postoja. Rovnako, ako to urobili na znak protestu československí hokejisti na MS v roku 1969 po zápase proti ZSSR. 

Vtedy sa hokejisti dohodli, že po zápase urobia toto gesto, ako vyjadrenie protestu proti okupácii.

„Jednotne sme sa zhodli, že im nepodáme ruky, aby celý svet videl, že nesúhlasíme s okupáciou Československa. Dohodli sme sa, že jedine kapitán podá ruku, inak nám hrozila pokuta,“ spomína na tento moment kapitán tímu Jozef Golonka pre Denník N.

Hokejistov po návrate vyšetrovala za to ŠtB a Golonku na polícii zadržali na 48 hodín. Postih však nakoniec nik nedostal. 

Trénerka: Dali nám na výber. Buď podá ruku, alebo končí

Šermiarska federácia za veľmi prísne vylúčenie Ukrajinky čelí kritike. Dokonca aj Medzinárodný olympijský výbor argumentuje, že v týchto prípadoch treba pristupovať citlivejšie a volá aj po zemne pravidiel. 

Aj ukrajinská trénerka vysvetľovala, že delegáti na MS ich po zápase v podstate vydierali. 

„Olha k nej nenatiahla ruku, ale ponúkla jej, že sa dotknú navzájom zbraňami. To súperka odmietla. Po ruskom proteste nám ponúkli dve možnosti: buď si podajú ruky alebo obe diskvalifikujú. My sme im vysvetľovali, že je to neštandardná situácia a musí existovať aj iné riešenie. Boli sme však pod veľkým tlakom ruských predstaviteľov, čo ovplyvnilo výsledok,“ opisuje situáciu pre denník Sport-express ukrajinská trénerka Natalia Konrad. 

Ruská strana v tomto prípade trvala striktne na dodržaní protokolu. Ukrajinci sa proti čiernej karte odvolali. Charlanová na majstrovstvách sveta už nemôže nastúpiť. Federácia však bude posudzovať, či bolo vylúčenie Charlanovej v súlade s pravidlami. 

Federácia vraj najskôr súhlasila, že ruku nemusí podať

Po diskvalifikácii sa Ukrajinka rozplakala. „Keď som sa dozvedela o diskvalifikácii, o čiernej karte, kričala som od bolesti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Keď jej dali čiernu kartu, plakala od bolesti. Rusi terorizujú aj šport, vraví Ukrajinka