Semenyová chce súťažiť aj napriek novému pravidlu: Ak predo mnou vyrastie stena, preskočím ju

Caster Semenyaová.
Caster Semenyaová. (Autor: David J. Phillip TASR/AP)
SITA|6. máj 2019 o 10:43

Nariadenie vstúpi do platnosti 8. mája.

DAUHA. Dvojnásobná olympijská víťazka Caster Semenyová vyhlásila, že mieni naďalej behať osemstovku bez toho, aby sa podrobila terapii na zníženie hladiny mužských hormónov v organizme.

"Budúcnosť Caster Semenyovej je v behu na 800 metrov, ďakujem," odvetila na novinársku otázku, či bude užívať lieky a ešte dodala: "Určite nie!"

Nenechá sa odradiť

Dvadsaťosemročná Juhoafričanka vyhrala v piatok osemstovku na úvodnom mítingu Diamantovej ligy IAAF v katarskej Dauhe vo svetovom výkone roka 1:54,98 min, čo je jej štvrtý najlepší čas v kariére a tridsiaty triumf za sebou na tejto trati.

"Život je niekedy dobrý a inokedy ťažký. Nič z toho, čo sa teraz deje, mi nezabráni žiť, ako chcem. Ďalej budem trénovať a behať.

Pre mňa nie je nič nemožné. Ak predo mnou vyrastie nejaká stena, preskočím ju," prízvukovala Semenyová vo fleš interview po pretekoch.

Nové pravidlo IAAF

Ako je známe, Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne nedávno rozhodol, že pravidlo IAAF o zavedení limitov prirodzenej hladiny mužských hormónov v tele žien-atlétok, ktoré vstúpi do platnosti 8. mája, je síce diskriminujúce, ale je potrebné k zaisteniu spravodlivejších súťaží.

V praxi to znamená, že atlétky s vrodenou prirodzene vyššou hladinou mužských hormónov, ktoré sa venujú behom od 400 m po 1 míľu, nebudú môcť súťažiť dovtedy, kým si hormonálnou liečbou neznížia množstvo testosterónu v tele pod hranicu 5 nanomolov na liter krvi po dobu šiestich mesiacov bez prerušenia pred štartom.

Toto nové pravidlo sa bude uplatňovať v behoch na 400 m, 400 m prekážok, 800 m, 1000 m, 1500 m a na 1 míľu plus vo viacbojoch, ktorých súčasťou je niektorá zo spomenutých disciplín.

Právnici juhoafrickej bežkyne dlhodobo hovoria o diskriminácii svojej klientky a o jej "genetickom dare". IAAF zase argumentuje tým, že prísne predpisy sú potrebné na zabezpečenie férových podmienok v súťažiach žien.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Semenyová chce súťažiť aj napriek novému pravidlu: Ak predo mnou vyrastie stena, preskočím ju