Ivanič? Keby Petru nevidel v televízii, tak ju ani nepozná, tvrdí Igor Vlha

Prezident SLA Ivan Ivanič.
Prezident SLA Ivan Ivanič. (Autor: TASR)
Marián Szűcs, Juraj Berzedi|14. jún 2017 o 20:05

Šéf lyžiarskej asociácie straší športovcov. Ale nehovorí pravdu.

BRATISLAVA. Novému šéfovi Slovenskej lyžiarskej asociácie Ivanovi Ivaničovi stačil jediný mesiac vo funkcii na to, aby ohrozil existenciu asociácie a opäť zhoršil vzťahy s najlepšími lyžiarmi.

A čo robí v tejto kritickej situácii? Namiesto jej riešenia straší a zavádza športovcov i verejnosť. Jeho tvrdenia odmieta aj ministerstvo školstva, cez ktoré lyžiarska asociácia dostáva dotácie od štátu. Presnejšie – dostávala.

Štát zastavil dotácie

Na konci mája ministerstvo školstva zrušilo štatút Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) ako národného športového zväzu. Dôvodom bol fakt, že stanovy SLA nie sú v súlade so zákonom o športe.

Mersicha nezaujíma Petra Vlhová, jeho zaujíma, koľko príde zo štátu peňazí. Stále tvrdia, že to robia zadarmo, ale tomu neverím.


Igor Vlha, otec Petry Vlhovej

V praxi to znamená, že lyžiarska asociácia odvtedy nedostáva od štátu žiadne peniaze.

„Zo sumy 929 843 eur schválenej SLA pre rok 2017 bolo k dnešnému dňu poukázaných 464 922 eur. Ďalšie financie jej nebudú zaslané dovtedy, kým SLA nesplní navrhnuté opatrenia,“ uvádza sa v reakcii ministerstva školstva.

Prídu športovci o financie?

Medzi športovcami vládnu obavy, že keď asociácia nedostáva od štátu peniaze, nebudú mať zdroje na financovanie svojej prípravy a ďalších nákladov.

„Situácia je dosť vážna a budem musieť vykryť prípravu z vlastných zdrojov. Nemôže to zostať len tak. Nechcem ísť na olympiádu len na výlet,“ preľaknuto vravela bežkyňa na lyžiach Alena Procházková v nedeľu pre RTVS.

Podľa ministerstva školstva však financovanie vrcholových športovcov ohrozené nie je. Sú totiž zaradení v rezortných športových strediskách – napríklad Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová patria pod Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica.

„Majú zabezpečené prostriedky na športovú prípravu a tiež realizačné tímy. Zákon o športe zároveň umožňuje aj priame financovanie top športovcov, ak SLA stratí spôsobilosť prijímateľa verejných prostriedkov,“ uvádza ministerstvo školstva.

Môžu športovci prísť o olympiádu?

Vrcholom nasledujúcej zimnej sezóny bude olympiáda v Pjongčangu. Šéf lyžiarskej asociácie Ivanič straší športovcov, že pre súčasnú situáciu môžu prísť o štart na hrách i pretekoch Svetového pohára počas sezóny.

„Táto situácia môže skončiť veľmi nešťastne. Keďže SLA nie je (od konca mája – pozn. red.) národným športovým zväzom, nemôže vymenovať reprezentáciu ani prihlásiť žiadneho reprezentanta alebo iného športovca na medzinárodné preteky vrátane olympiády,“ tvrdil Ivanič vo vyhlásení SLA.

Nehovoril však pravdu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ivanič? Keby Petru nevidel v televízii, tak ju ani nepozná, tvrdí Igor Vlha