Rozhodnutie o Manchestri City je neštandardné, tvrdí prezident La Ligy

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. júl 2020 o 14:07

Manchester mal pôvodne dostať dvojročný zákaz hrať v pohárovej Európe.

BRATISLAVA. Rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu (CAS) o zvrátení pôvodného trestu Európskej futbalovej únie (UEFA) o dvojročnom zákaze účinkovania v pohárovej Európe pre anglický Manchester City je neštandardné.

Uviedol to prezident španielskej La Ligy Javier Tebas, ktorý je dlhoročný kritik modelu financovania Manchestru City a zakrývania skutočnej výšky sponzorských príspevkov pre tento špičkový anglický veľkoklub.

Tebas v minulosti rovnako kritizoval tzv. finančný doping aj u francúzskeho klubu Paríž Saint-Germain a jedným z najväčších kritikov obchádzania pravidiel finančnej fair-play vo futbale.

"Súdne rozhodnutia treba rešpektovať, ale malo by sa prehodnotiť, či je Športový arbitrážny súd vôbec vhodný orgán na odvolávanie inštitucionálnych rozhodnutí vo futbale.

Švajčiarsko je krajina s veľkou históriou rozhodcovského konania, ale CAS nie je štandardný orgán," uviedol Javier Tebas podľa webu BBC Sports. UEFA sa rozhodla napadnúť verdikt CAS ohľadne Manchestru City na najvyššom švajčiarskom súde.

Súdna prax však pripomína, že takéto odvolania vo veciach CAS na federálnom súde zriedka bývajú úspešné.

V súvislosti s týmto prípadom je zaujímavé aj vyjadrenie lektora pre financovanie futbalu na Univerzite v Liverpoole Kierana Maguireho.

"Myslím si, že Manchester City môže byť nadšený. Reálne môže rátať so štvrť miliardou libier za predpokladu, že v najbližších dvoch sezónach sa dostane do hlavnej súťaže Ligy majstrov.

Naopak pre UEFA bude mať toto veľmi negatívne dôsledky. Obvinenia, ktoré vzniesli proti Manchestru City, boli veľmi závažné a teraz to všetko stratilo kredit.

So súčasným formátom pravidiel finančného fair-play môže UEFA len ťažko napredovať. Zdá sa, že tento konkrétny model má len malú vierohodnosť a do budúcnosti ho treba zmeniť," cituje BBC Maguireho.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Rozhodnutie o Manchestri City je neštandardné, tvrdí prezident La Ligy