Šéf akadémie Birminghamu: Do Premier League je ťažká cesta

Terry Westley.
Terry Westley. (Autor: FOTO SME - LADISLAV HARSÁNYI)
Ladislav Harsányi|23. júl 2010 o 20:00

Terry Westley je manažérom futbalovej akadémie FC Birmingham City zodpovedný za rozvoj hráčov od 9 do 20 rokov. Predtým pracoval v akadémii Derby County.

Ako dlho pracujete s mládežou a aká je základná filozofia akadémie Birminghamu?

„Už viac ako tridsať rokov pôsobím ako mládežnícky tréner, predtým som pracoval aj v Luton Town a Derby County. V Birminghame rozbieham moju piatu sezónu. Jednou z najdôležitejších úloh je vychovať hráčov pre Premier League. To však už musia byť naozaj veľké talenty, špeciálni hráči, aby prerazili do prvého tímu. A Birmingham má ambíciu byť v prvej desiatke Premier League."

Ako sa vám javí dvojica slovenských hráčov vo vašej akadémii? Majú šancu aj ďalší?

„Máme tu Jakuba Hronca a Júliusa Gombalu. Obzvlášť Jakub sa veľmi dobre uchytil nielen v osemnástke, ale odohral zápasy aj za rezervu, dokonca si zatrénoval s áčkom. Dobre sa usadil v Anglicku. Ako talent pokročil, najmä po fyzickej stránke. Je to technický futbalista, vie to s loptou. O niečo pomalší vývoj ukázal Július, verím však, že v novej sezóne sa z neho stane futbalista, akého klub potrebuje. Samozrejme, obzeráme sa aj po ďalších talentoch. Aj preto sme na Slovensku."

Zatiaľ majú školské zmluvy, ktoré ešte platia na jeden rok. Ako vidíte ich šance na získanie profesionálneho kontraktu?

„Teraz je ešte skoro sa o tom vyjadrovať, sme iba v príprave na novú sezónu. Budeme pozorne sledovať, ako si budú počínať. Máme však 20 mladých hráčov, po desať takzvaných jednoročných a dvojročných. Azda piati-šiesti z nich dostanú profesionálny kontrakt.. Z nich sa možno dostanú do prvého tímu dvaja. Je to vskutku zložité. Máme teraz brankára-anglického reprezentanta do 17 rokov i ďalšie talenty. Obaja Slováci musia ukázať progres, potom tu šanca je."

V čom je práca s mládežou v Birminghame iná v porovnaní trebárs s Derby County?

„Derby hrá nižšiu súťaž a aj očakávania od talentov boli nižšie. Siedmi z jedného ročníka sa dostali do prvého tímu. Je to veľký problém anglického futbalu, mladí hráči vo veku 18-19 rokov jednoducho nehrávajú. Musí sa to riešiť rôznymi hosťovaniami. To už musí byť ozaj veľký talent, aby hral v tomto veku Premier League."

Pred dvoma rokmi ste sa intenzívne zaujímali o slovenského futbalistu Juraja Kucku...

„Áno bolo to tak, vedeli sme o ňom všetko. Teraz sa skutočne stáva veľmi dobrým hráčom a pokiaľ viem, tak sa o neho zaujímajú niektoré kluby nielen Premier League, ale aj z iných krajín. Stal sa z neho za uplynulé roky medzinárodný futbalista, so skúsenosťou z majstrovstiev sveta.. Uberá sa správnym smerom a môže z neho vyrásť veľmi dobrý stredopoliar."

Teraz sa už neusilujete o jeho získanie?

„Momentálne máme tento post veľmi dobre obsadený mladým Jordanom Mutchom. Je anglickým reprezentantom svojej vekovej kategórie, takže hráča stredu zálohy nehľadáme. Už ako 17-ročný hral v Championship za Doncaster."

Nachádzate sa tu:
Domov