Šatan potvrdil, že Slovensko chce MS. Už posiela podklady

Miroslav Šatan.
Miroslav Šatan. (Autor: TASR)
Marian Szucs|22. jan 2021 o 11:30

Slovensko súperí s Dánskom.

BRATISLAVA. Slovensko sa oficiálne uchádza o usporiadanie časti tohtoročných majstrovstiev sveta. Potvrdil to šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan.

V utorok telefonoval s čelnými predstaviteľmi Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

„Dohodli sme sa, že do piatka tohto týždňa dáme dohromady dokumentáciu a rozpočet k prípadnej participácii na organizácii svetového šampionátu 2021. Radi by sme zdôraznili, že zatiaľ nie je nič isté. Rozhodovať bude Rada IIHF,“ reagoval Šatan na webe hokejového zväzu.

Šatan: Slovensko je správne miesto

IIHF v pondelok odobralo právo usporiadať šampionát Bielorusko, ktoré ho malo organizovať spolu s Lotyšskom. Vedenie svetového hokeja teraz náhradné dejisko pre jednu z dvojice základných skupín.

Chceli sme ukázať hokejovému svetu, že vieme a chceme pomôcť v krízovej situácii. Urobíme všetko pre to, aby sme radu IIHF presvedčili, že Slovensko je to správne miesto na organizáciu svetového šampionátu. Máme za sebou už aj niekoľko debát s predstaviteľmi vlády, ktorí nám vyjadrili podporu,“ doplnil Šatan. 

V hre je aj Herning a Riga

Okrem Slovenska sa o šampionát uchádza aj dánsky Herning a možnosťou je aj odohratie celého turnaja v Lotyšsku.

Túto možnosť však komplikuje fakt, že v Rige je len jeden štadión spĺňajúci potrebné kritériá a organizátori by tak museli postaviť provizórnu halu. To by si vyžiadalo investíciu niekoľko miliónov eur.

Nevýhodou Herningu je logistika, keďže tréningová hala a ubytovacie kapacity sú od hlavného štadióna vzdialené, čo môže byť v čase pandémie komplikácia.

Naopak, Zimný štadión Ondreja Nepelu je priamo spojený s tréningovou plochou i hotelom.

"Z tohto pohľadu aj pre IIHF najlepšie vychádza Bratislava. Nie je nič, čo by sa muselo prerábať, hala spĺňa všetky technické požiadavky," uviedol pre Sportnet Igor Nemeček, ktorý bol šéfom organizačného výboru majstrovstiev sveta na Slovensku v roku 2019.

Šance Bratislavy sú veľké

V minulosti bol Nemeček členom Rady IIHF, dnes je v nej členom komisie pre podujatia. O možnosti zorganizovať časť šampionátu už niekoľkokrát hovoril aj so Šatanom.

"Povedal som mu, že to vidím ako absolútne reálnu možnosť. Toto nie sú klasické majstrovstvá, ktoré sme pripravovali rok a pol. Tu ide o to odohrať základnú skupinu v úspornom režime a to naozaj nie je veľký problém," vysvetlil Nemeček. 

Tvrdí, že šance Bratislavy sú veľké. "Nehovorím, že to Bratislava získa, ale má veľkú šancu," reagoval.

IIHF uhradí všetky náklady spojené s organizáciou turnaja. Ráta sa s tým. že zápasy budú bez prítomnosti divákov. O náhradnom dejisku má IIHF rozhodnúť do konca januára.

Majstrovstvá sveta sa začnú 21. mája. Slovensko v základnej skupine narazí na Rusko, Česko, Švédsko, Švajčiarsko, Dánsko, Veľkú Britániu a Bielorusko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Šatan potvrdil, že Slovensko chce MS. Už posiela podklady