Sapara po oslave triumfu nad Valenciou smúti za trénerom

SITA|25. okt 2007 o 13:39

Doplnené o vyjadrenia Mareka Saparu.

TRONDHEIM 25. októbra (SITA) - Futbalisti nórskeho klubu Rosenborg Trondheim si v stredu pripísali na svoje konto prvý plný bodový zisk v aktuálnej sezóne Ligy majstrov. Mužstvo okolo slovenského tvorcu hry Mareka Saparu zvíťazilo v 3. kole B-skupiny na domácej pôde nad FC Valencia 2:0, keď o výsledku rozhodli dva presné zásahy v podaní Yssoufa Koného a Vidara Risetha v rozpätí ôsmich minút na začiatku druhého dejstva. Keďže v ďalšom stretnutí tejto skupiny rovnakým skóre zvíťazil FC Chelsea nad nemeckým tímom Schalke 04 Gelsenkirchen (góly strieľali Malouda a Drogba), Rosenborg sa so ziskom štyroch bodov posunul z dna tabuľky, kde sa nachádzal pred stredajším programom LM, až na postupovú druhú priečku.

"Pred zápasom sa tréner rozhodol trochu zmeniť systém hry, akým sa prezentujeme v domácej lige. Tentokrát sme nastúpili v systéme 4-3-1-2, pričom ja som bol na poste vysunutého záložníka za dvoma útočnými hrotmi. Táto pozícia mi vyhovuje asi najviac, presne to som totiž hrával aj na Slovensku v Ružomberku. Mohol som sa na trávniku voľnejšie pohybovať, mal som viac priestoru. Keď nastupujem na pravej strane stredovej formácie, som viac viazaný inými úlohami a nemôžem napríklad chodiť na ľavú stranu a tam si pýtať loptu," povedal v rozhovore pre agentúru SITA 25-ročný rodák z Košíc. Severania zaskočili dvojnásobného finalistu tejto najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaže na starom kontinente od začiatku duelu agresívnym štýlom hry. "Veľmi dobre sme vykrývali stred poľa, pretože sme vedeli, že práve tam sú najviac nebezpeční. Celý zápas sa snažili prejsť cez nás kombinačne, zakaždým sme im to však prekazili. Hrali sme veľmi dobre agresívne, napádali sme ich a myslím si, že sme si zaslúžili vyhrať. Valencia v stredu večer rozhodne nebola zrelá na to, aby si odniesla od nás bod," objasnil príčinu výborného výsledku Rosenborgu bývalý hráč Krásnej nad Hornádom, MFK Košice a MFK Ružomberok, ktorý si po zápase vymenil dres s Miguelom Angelom Angulom: "Nemal som to nejako špeciálne v pláne, ale po záverečnom hvizde bol pri mne najbližšie, ako s prvým som si s ním podal ruku, a tak sme si vymenili aj dresy."

Marek Sapara zahrával v stretnutí všetky rohové kopy domácich okrem jediného a pod palcom mal tiež zvyšné štandardné situácie v okolí hosťujúcej šestnástky. Práve po jednom z jeho rohov sa zrodil druhý gól domácich. "Bola to nacvičená akcia. Kopol som to veľmi dobre presne do tých miest, kam som chcel a mal kopnúť. Jeden z hráčov Valencie loptu ešte trochu tečoval a Riseth ju potom doklepol do siete," opísala rozhodujúci moment zápasu opora slovenskej reprezentácie. Keďže išlo o prvé víťazstvo Rosenborgu v aktuálnej sezóne LM, na rad prišli pochopiteľne aj oslavy. "Všetci sme boli pozvaní do jedného baru v meste, oslavoval s nami doslova celý Trondheim. Ani neviem po akom dlhom čase tento tím opäť okúsil chuť výhry v Lige majstrov pred vlastnými fanúšikmi, bola to naozaj veľká udalosť. Po nevydarenej domácej sezóne nám takýto úspech naozaj dobre padol. Ja osobne som sa však na oslavách až tak dlho nezdržal, spolu so snúbenicou sme prišli domov asi o pol tretej ráno," vysvetlil Sapara, ktorý prišiel na sever Európy v auguste minulého roka z Ružomberka za odstupné 1,25 milióna eur a má kontrakt s platnosťou do 31. decembra 2010.

Na druhý deň po prebudení však sympatického stredopoliara zaskočila rezignácia trénera Knuta Töruma. "Paradoxne som sa o tom dozvedel od novinárov zo Slovenska, ktorí mi ráno volali. Potom mi prišla aj SMS správa z nášho informačného portálu. Je to pre mňa naozaj veľký šok, z klubu nám zatiaľ zakázali hovoriť o nejakých podrobnostiach. Dnes popoludní má Knut prísť do hráčskej kabíny a všetko nám vysvetliť. Bude mi za ním smutno, pretože po mojom príchode do Rosenborgu bol mojou veľkou oporou, veľmi mi pomohol a dôveroval mi. Aj vďaka nemu som si oveľa rýchlejšie zvykol na tunajší spôsob hry a života. V noci s nami ešte oslavoval, nikomu nič nepovedal. Naozaj som veľmi prekvapený," zdupľoval svoje vyjadrenie Marek Sapara.


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Sapara po oslave triumfu nad Valenciou smúti za trénerom