Slovensko obsadí každú kategóriu, Ninis vstúpi do elitnej spoločnosti

Jozef Ninis.
Jozef Ninis. (Autor: TASR/AP)
TASR|10. jan 2022 o 21:45 (aktualizované 12. jan 2022 o 14:07)

Napodobní Martinu Moravcovú či Michala Martikána.

BRATISLAVA. Slovenskí sánkari napokon získali až päť miesteniek na zimné olympijské hry do Pekingu. Slovensko tak obsadí každú zo štyroch súťaží. V ľadovom tobogane v Jen-čchingu budú mať sánkari svoje preteky od 5. do 10. februára.

Medzinárodná sánkarská federácia (FIL) uzavrela kvalifikačný proces na ZOH po víkendových pretekoch Svetového pohára v lotyšskej Sigulde.

V Číne sa predstaví 106 sánkarov a sánkarok z 26 krajín. Rakúsko, Lotyšsko, Nemecko a Ruský olympijský výbor majú k dispozícii maximálny počet desiatich miesteniek.

V olympijskej súťaži dostáva možnosť nastúpiť po 35 mužov a žien a osemnásť mužských dvojíc. V súťaži štafiet sa predstaví pravdepodobne štrnásť tímov, ktoré budú zložené z účastníkov individuálnych pretekov.

Ako Moravcová či Martikán

V súťaži mužov by sa mal v slovenských farbách predstaviť 40-ročný Jozef Ninis, ktorého čaká už piaty olympijský štart.

Vstúpi do spoločnosti päťnásobných olympionikov – plavkyne Martiny Moravcovej, strelca Jozefa Gönciho, vodného slalomára Michala Martikána, sánkarky Márie Jasenčákovej, biatlonistky Martiny Halinárovej a bežcov na lyžiach Martina Bajčičáka a Ivana Bátoryho, ktorí sa predstavili na hrách päťkrát.

Rekord drží so šiestimi účasťami Erik Vlček, reprezentant v rýchlostnej kanoistike. Martin Tešovič sa síce prebojoval na vrcholné podujatie vo vzpieraní a boboch celkovo šesťkrát, reálne však štartoval len na štyroch.

Slovenský sánkar Jozef Ninis v akcii na ZOH 2018.
Slovenský sánkar Jozef Ninis v akcii na ZOH 2018. (Autor: SITA/AP)

Dodatočne sa kvalifikoval aj Skupek

V súťaži mužov ho napokon doplní Marián Skupek. Dvadsaťročný pretekár si definitívu vybojoval vďaka výkonom v pretekoch Svetového pohára. V čase uzávierky rebríčka bolo Slovensko s možnosťou druhej miestenky tretie pod čiarou.

FIL už pridelenie miestenky potvrdila aj Slovenskému olympijskému a športovému výboru, informoval portál olympic.sk.

V čase, keď mu potvrdili miestenku, sa Skupek presúval do dejiska juniorských ME, rakúskeho Bludenzu. Následne sa predstaví na MS juniorov vo Winterbergu.

V ženských pretekoch dostane šancu Katarína Šimoňáková a vo dvojiciach budú reprezentovať Tomáš Vaverčák s Matejom Zmijom.

V zložení Ninis, Šimoňáková a Vaverčák/Zmij absolvujú Slováci aj preteky štafiet, v ktorých skončili v prvý januárový víkend na pretekoch Svetového pohára v nemeckom Winterbergu na siedmom mieste.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Sánkovanie»Slovensko obsadí každú kategóriu, Ninis vstúpi do elitnej spoločnosti