Hráči, ktorí poukázali na smrť Floyda, si zaslúžia potlesk, nie trest, vraví šéf FIFA

Jadon Sancho.
Jadon Sancho. (Autor: TASR)
TASR|3. jún 2020 o 11:23

FIFA už predtým avizovala, aby sa pri posudzovaní týchto udalostí použil zdravý rozum.

NYON. Futbalisti, ktorí v Nemecku prejavili solidaritu so zabitým Georgeom Floydom, si zaslúžia potlesk a nie pokutu.

Uviedol to prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino.

Nemecký futbalový zväz (DFB) vyšetruje počínanie futbalistov Borussie Dortmund Jadona Sancha a Achrafa Hakimiho, stredopoliara Schalke 04 Westona McKennieho a francúzskeho legionára Marcusa Thurama z Borussie Mönchengladbach.

Sancho si pri oslave gólu dal dole dres, na tričku mal nápis "Spravodlivosť pre Floyda." Rovnako si počínali aj Hakimi a McKennie, Thuram si zasa kľakol na koleno a sklonil hlavu.

Floyd zomrel minulý týždeň po tom, ako mu policajt v štáte Minneapolis kľačal na krku niekoľko minút. Incident vyvolal násilné protesty po celých Spojených štátoch.

"Hráči, ktorí poukázali na túto udalosť, by si zaslúžili potlesk a nie trest," uviedol Infantino vo vyhlásení. "Všetci musíme povedať nie rasizmu a akejkoľvek forme diskriminácie. A nie musíme povedať aj akejkoľvek forme násilia."

FIFA už predtým vyzvala futbalové ligy, aby pri rozhodovaní o disciplinárnych trestoch v súvislosti s politickými odkazmi hráčov používali "zdravý rozum".

Vo vyhlásení uviedla: "FIFA chápe obavy, ktoré vyjadrilo mnoho futbalistov vzhľadom na tragické okolnosti v prípade Georgea Floyda."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Hráči, ktorí poukázali na smrť Floyda, si zaslúžia potlesk, nie trest, vraví šéf FIFA