Rybáriková zostala v Číne bez titulu

Magdaléna Rybáriková.
Magdaléna Rybáriková. (Autor: TASR/AP)
TASR|24. sep 2011 o 08:09

Rybáriková po zápase priznala, že vo finále cítila únavu. Zápas odohrala o desiatej hodine ráno.

KUANG-ČOU. Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková nezískala tretí titul vo dvojhre na okruhu WTA. Vo finále turnaja v čínskom Kuang-čou (dotácia 220.000 dolárov) prehrala ako nasadená osmička so sedmičkou "pavúka" Juhoafričankou Chanelle Scheepersovou za 89 minút hladko v dvoch setoch 2:6 a 2:6.

Dvadsaťsedemročná rodáčka z Harrismithu získala prvú cennú trofej na hlavnom okruhu.

Rybáriková, ktorá vo februári triumfovala v americkom Memphise a v roku 2009 na tráve v Birminghame, doplatila na príliš veľké množstvo nevynútených chýb. Zverenka trénera Martina Hromca sa stala druhou neúspešnou slovenskou finalistkou v Kuang-čou po Martine Suchej, ktorá v roku 2004 prehrala v boji o titul s domácou Na Li.

Rybáriková si z Číny odnáša prémiu 19.000 dolárov a 200 bodov do svetového rebríčka WTA. V Kuang-čou získala cenné skalpy Austrálčanky Jarmily Gajdošovej a Francúzky Aravane Rezaiovej.

Rybáriková po zápase priznala, že vo finále cítila únavu. "Bolo to pre mňa neobvyklé hrať o desiatej ráno, navyše semifinále som dohrala v piatok večer. Regenerácia nebola taká, aká by mala byť. Aj som to cítila na kurte, chýbala mi energia. Musím však priznať, že Scheepersová hrala dnes veľmi dobrý tenis a zvíťazila zaslúžene. Klobúk dolu pred jej výkonom. Ak by som mala viac energie, určite by som hrala lepšie," povedala pre TASR Rybáriková.

Napriek finálovej prehre je slovenská trojka s vystúpením v Kuang-čou spokojná. "Bol to iba môj druhý turnaj po dvojmesačnej pauze zavinenej zranením kolena. Keby mi niekto pred jeho začiatkom povedal, že postúpim do finále, určite by som to brala všetkými desiatimi. Nečakala som, že sa tak krátko po návrate do súťažného kolotoča dostanem tak ďaleko. Body z tohto turnaja mi veľmi pomôžu," dodala Rybáriková.

Slovenská tenistka sa už teší na tokijské derby s krajankou a kolegyňou z fedcupového tímu Dominikou Cibulkovou.

"Bude to určite zaujímavý súboj. Na okruhu WTA sme s Domčou proti sebe ešte nehrali. Ona je favoritkou zápasu, je na tom renkingovo oveľa lepšie ako ja. Ja môžem hrať uvoľnene. Nebude to pre mňa ľahké, pretože do Tokia priletím neskôr a budem si musieť zvyknúť na iný povrch. Vynasnažím sa však podať čo najlepší výkon."

ico

Dvojhra - finále:

Chanelle Scheepersová (7-JAR) - Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (8-SR) 6:2, 6:2

Scheepersová bola od úvodných minút finálového duelu s Rybárikovou na kurte lepšou hráčkou. Juhoafričanka získala od stavu 1:2 päť gemov v rade a prvý set zakončila esom.

Scheepersová kvalitne servovala a pri dlhších výmenách od základnej čiary bola istejšia ako Rybáriková, ktorá mala pred finále menej času na regeneráciu. Jej semifinálový duel proti Číňanke Ťie Čeng sa totiž skončil v piatok po deviatej hodine večer.

Rybárikovej nepomohli k zvratu v zápase ani rady trénera Hromca. Nevychádzalo jej prvé podanie, čo bolo vodou na mlyn Scheepersovej, ktorá si v druhom dejstve po dvoch brejkoch vybudovala náskok 5:1 a zápas dotiahla do úspešného konca.

V ôsmom geme premenila pri vlastnom servise hneď prvý mečbal a odplatila Rybárikovej prehru z Birmimghamu 2009.

Najväčšie míľniky v kariére Magdalény Rybárikovej:

5. septembra 2005 vyhrala turnaj ITF v talianskom Mestre

17. marca 2008 vyhrala turnaj ITF v ruskom Petrohrade-Vsevoložsku

31. marca 2008 vyhrala turnaj ITF v gréckom Patrase

14. júna 2009 vyhrala turnaj WTA v anglickom Birminghame

19. februára 2011 vyhrala turnaj WTA v Memphise

23. septembra 2011 postúpila do finále turnaja WTA v Kuang-čou

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rybáriková zostala v Číne bez titulu