Rybáriková zabojuje v Číne o titul

Magdaléna Rybáriková.
Magdaléna Rybáriková. (Autor: TASR/AP)
TASR|23. sep 2011 o 14:50

Magdaléna Rybáriková je druhou slovenskou finalistkou v Kuang-čou po Martine Suchej, ktorá hrala o titul v roku 2004.

KUANG-ČOU. Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková sa prebojovala do finále dvojhry na turnaji WTA v Kuang-čou (dotácia 220.000 dolárov). V semifinále si ako nasadená osmička poradila s domácou Číňankou Ťie Čeng za 1:44 h v dvoch setoch 7:5, 6:3 a v sobotu o 8.00 SEČ bude bojovať o tretí singlový titul na okruhu WTA proti Juhoafričanke Chanelle Scheepersovej.

Vo februári Rybáriková triumfovala v americkom Memphise, v júni 2009 nenašla premožiteľku v Birminghame. Zaujímavosťou je, že na ceste za titulom na anglickej tráve vtedy zdolala Scheepersovú i Ťie Čeng.

Rybáriková má v Číne už teraz istú prémiu 19.000 dolárov a 200 bodov do svetového rebríčka WTA.

Zverenka trénera Martina Hromca je druhou slovenskou finalistkou v Kuang-čou po Martine Suchej, ktorá hrala o titul v roku 2004 pri premiére turnaja v kalendári WTA, prehrala však s úradujúcou šampiónkou Roland Garros domácou Číňankou Na Li.

Rybáriková mala po postupe do finále veľkú radosť. "Som veľmi šťastná, že sa mi podarilo postúpiť do ďalšieho finále na okruhu WTA. Nebol to dnes z mojej strany taký supervýkon, ako proti Jarke Gajdošovej či Aravane Rezaiovej, ale stačilo to na víťazstvo. V prvom sete to nebol veľmi krásny tenis, začiatok bol z oboch strán rozháraný. "

"Dôležité bolo, že som zvládla jeho koncovku. V druhom sete to bol už vyšší level, boli tam pekné výmeny. Hrala som dnes múdro, nepanikárila som a v rozhodujúcich momentoch som si dokázala zachovať chladnú hlavu. Podržalo ma aj podanie. Dnes som sa snažila hrať alternatívnu hru."

"Nebola som taká agresívna, lebo som videla, že súperka robí pomerne veľa nevynútených chýb. Platila na ňu zmena rytmu. Keby ma dostávala pod tlak a rozhadzovala, zmenila by som taktiku a začala ísť do nej agreísvnejšie, no dnes to nebolo potrebné," povedala pre TASR Rybáriková, ktorá vo finále proti Schepeersovej očakáva náročný zápas

"Chanelle hrá v Kuang-čou vo forme, videla som časť jej semifinálového zápasu proti najvyššie nasadenej Ruske Marii Kirilenkovej. Má veľmi dobrú sezónu, na US Open sa dostala do 3. kola, kde prehrala so Schiavoneovou z mečbalov. Bude to jej prvé finále, pre mňa už tretie."

"Uvidíme, ktorá z nás bude nervóznejšia. Nevýhoda pre mňa bude v tom, že hráme už o desiatej ráno a budem mať menej času na oddych. Bude to ťažké vstávanie, no verím, že sa mi podarí aspoň trochu zregenerovať a v sobotu podám maximálny výkon."

ico

Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (8-SR) - Ťie Čeng (Čína) 7:5, 6:3

Rybárikovej nevyšiel úvod zápasu s Ťie Čeng, keď v piatom geme stratila vlastné podanie a Číňanka sa po potvrdení brejku ujala vedenia 4:2.

Slovenka však potom získala tri gemy v rade a pri podaní súperky mala za stavu 5:4 dva setbaly. Ťie Čeng síce vyrovnala na 5:5, no záver setu patril Rybárikovej, ktorá v dvanástom geme premenila v poradí tretí setbal. Slovenská reprezentantka lepšie servovala a bola istejšia pri dlhších výmenách od základnej čiary.

Na začiatku druhého dejstva si Rybáriková po rýchlom brejku vybudovala náskok 3:0. Číňanka sa snažila hrať loptičky rýchlo po odskoku, no robila priveľa nevynútených chýb, čo bolo vodou na mlyn Rybárikovej, ktorá už dotiahla dobre rozbehnutý zápas do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenila pri vlastnom servise v poradí druhý mečbal u upravila vzájomnú bilanciu s Ťie Čeng na 2:0. Rybáriková stratila po prvom podaní v celom zápase iba štyri loptičky.

Najväčšie míľniky v kariére Magdalény Rybárikovej:

5. septembra 2005 vyhrala turnaj ITF v talianskom Mestre

17. marca 2008 vyhrala turnaj ITF v ruskom Petrohrade-Vsevoložsku

31. marca 2008 vyhrala turnaj ITF v gréckom Patrase

14. júna 2009 vyhrala turnaj WTA v anglickom Birminghame

19. februára 2011 vyhrala turnaj WTA v Memphise

23. septembra 2011 postúpila do finále turnaja WTA v Kuang-čou

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rybáriková zabojuje v Číne o titul