Rusko na ME vo futbale? Žiadny Čajkovskij ani skratka ROC

Ruskí futbalisti môžu hrať v reprezentačných dresoch.
Ruskí futbalisti môžu hrať v reprezentačných dresoch. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|10. jún 2021 o 11:15

Prečo Rusko nehrá na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021) pod skratkou ROC ako hráči na MS v hokeji 2021?

BRATISLAVA. Na nedávnych MS v hokeji v lotyšskej Rige nastúpili ruskí hráči v netradičných dresoch. Miesto ruského znaku mali na dresoch logo Ruského olympijského výboru.

Dresy bez ruského znaku a vlajky musia mať na sebe pre rozhodnutie Športového arbitrážneho súdu v prípade obchádzania dopingových pravidiel a manipulácie výsledkov testov z Moskovského antidopingového laboratória.

Trest platí od decembra 2020 do decembra 2022. 

Počas dvojročného obdobia na vrcholných podujatiach, akými sú majstrovstvá sveta či olympijské hry, nemôžu ruskí športovci nastupovať pod štátnou vlajkou, mať na dresoch štátne symboly a na podujatiach im nebudú ani hrať štátnu hymnu.

Na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021) však v základnej skupine B nastúpia ruskí hráči v tradičných dresoch a budú reprezentovať Rusko.

Pred jednotlivými zápasmi turnaja na ich počesť zaznie oficiálna ruská hymna a nie klavírny koncert Piotra Iľjiča Čajkovského.

Usporiadateľ šampionátu - Európska futbalová únia (UEFA) - je totiž kontinentálna federácia a podujatia, ktoré zastrešuje, nie sú vnímané ako „významné podujatia.“

Preto sa trest za obchádzanie dopingových pravidiel na EURO nevzťahuje. Rovnako trest neplatí pre ďalšie kontinentálne šampionáty. Na nich môžu športovci reprezentovať Rusko bez obmedzení.

Rusko je aj spoluorganizátorom EURO. V Petrohrade sa odohrá šesť zápasov skupinách B a E, a tiež štvrťfinále.

Dva zápasy základnej skupiny tu odohrá aj slovenský tím - proti Poľsku (14. júna) a proti Švédsku (23. júna).

Viac o EURO 2020 / 2021

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Rusko na ME vo futbale? Žiadny Čajkovskij ani skratka ROC