Rusi sú jednotní ako nikdy. Pomáha im aj Nemec, ktorého vybavil Putin

Roman Neustädter (s číslom 5) je jediným legionárom v ruskom tíme.
Roman Neustädter (s číslom 5) je jediným legionárom v ruskom tíme. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|14. jún 2016 o 17:07

Roman Neustädter vymenil nemecký pas za ruský. Je jediným legionárom v tíme. Zvyšných 22 hráčov zarába v ruskej lige.

LILLE. Keď zhruba pred mesiacom Rusi oznámili nomináciu na európsky šampionát, Roman Neustädter neisto čakal na vybavenie ruského občianstva.

Až zasiahol najmocnejší muž.

„V súlade s článkom 89 ruskej ústavy som sa rozhodol, že žiadosti Romana Neustädtera vyhoviem," vyhlásil podľa ruských médií prezident Vladimír Putin.

Proces udelenia ruského občianstva významne urýchlil kvôli termínu oznámenia konečnej nominácie na európsky šampionát.

„Uľavilo sa mi, že sa to stihlo. Po bundeslige, Európskej lige a Lige majstrov si zahrám aj na majstrovstvách Európy," tešil sa dvadsaťosemročný obranca.

Neustädter sa narodil v roku 1988 v ukrajinskom Dnepropetrovsku, ktorý bol vtedy súčasťou Sovietskeho zväzu. Jeho otec Peter, syn povolžského Nemca a Ukrajinky, reprezentoval Kazachstan. Na začiatku deväťdesiatych rokov odišiel hrať do Nemecka, kde malý Roman vyrastal a získal nemecké občianstvo.

Dvakrát dokonca nastúpil za prvý tím, ale zakaždým iba v priateľskom zápase. V posledných štyroch rokoch sa už v tíme trénera Joachima Löwa neobjavil, aj preto v zime prijal ruskú ponuku.

Vzdal sa nemeckého pasu

„Musel som získať všetky potrebné dokumenty od rodičov aj starých rodičov, rodné listy. Bolo to náročné, ale som rád, že som sa konečne stal Rusom,“ reagoval Neustädter. Súčasne sa však musel vzdať

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Rusi sú jednotní ako nikdy. Pomáha im aj Nemec, ktorého vybavil Putin