Tréner prekvapil veľkými zmenami v kádri. Prečo na ME nezobral skúseného Bombicza?

Tréner slovenskej reprezentácie v malom futbale Peter Barnišin.
Tréner slovenskej reprezentácie v malom futbale Peter Barnišin. (Autor: Slovenský zväz malého futbalu)
Sportnet|31. máj 2024 o 22:40

Barnišin zažije veľký šampionát v pozícii trénera po prvýkrát.

Vrchol sezóny v malom futbale je za dverami. Tréner PETER BARNIŠIN povedie slovenský tím na svojom prvom veľkom turnaji - ME v malom futbale 2024.

Slovenská púť európskym šampionátom odštartuje už v sobotu o 17.45 h zápasom proti Chorvátsku. Barnišin povedal viac o šampionáte v rozhovore pre Slovenský zväz malého futbalu.

Šampionát je už za dverami. Pôjde pre vás o prvé vrcholné podujatie v pozícii trénera. Aké pocity vo vás prevládajú? 

Prvý šampionát, neviem úplne presne, čo očakávať. Všetko bude nové, takže idem trocha do neznáma, no nesmierne sa teším na túto veľkú výzvu, aj keď neočakávam nič jednoduché.

V príprave Slovensko nezačalo ideálne, keď podľahlo Čechom a Maďarom, následne však na konci prípravy ovládlo EMF Nations Games. Ako by ste zhodnotili prípravu? 

Prípravu sme síce nezačali ideálne, je však potrebné povedať, že na prvom zraze išlo len o jedinú vec, a to je rozšírenie hráčskej základne pre národný tím.

Aj keď výsledkovo sme neboli úspešní, našli sme hráčov, ktorí sa dostali až do záverečnej nominácie.

Prípravné zápasy v Maďarku sme odohrali už aj so skúsenejšími hráčmi a chceli sme sa viac venovať našej hre a skontrolovať formu hráčov.

Slovenská reprezentácia v malom futbale na turnaji EMF Nations Games 2024 v Galante.
Slovenská reprezentácia v malom futbale na turnaji EMF Nations Games 2024 v Galante. (Autor: Slovenský zväz malého futbalu)

EMF Nations Games v Galante boli prakticky s kádrom, ktorý ide do Sarajeva a tam to už bolo viac o súhre dvojíc, trojíc ci pätiek.

Každý blok prípravy mal svoje zameranie a sme radi, že nám ukázal aj svoje opodstatnenie.

V nominácii nastali oproti predchádzajúcemu šampionátu pomerne veľké zmeny v kádri. Ako sa teda rodila záverečná nominácia? 

S trénerským tímom sme si zadali herný plán, čo chceme zmeniť, ako by mala hra vyzerať. Rozobrali sme si jednotlivé posty a zadefinovali, aké zručnosti by mal hráč mať pre daný post.

Podľa tohto plánu sme začali hľadať. V prvom rade na najvyššom stupni bola vyrovnanosť ofenzívy a defenzívy, potom už každý post obsahuje svoje špecifiká.

Slovenská reprezentácia v malom futbale na turnaji EMF Nations Games 2024 v Galante.
Slovenská reprezentácia v malom futbale na turnaji EMF Nations Games 2024 v Galante. (Autor: Slovenský zväz malého futbalu)

Už na nominačnej tlačovej konferencii ste avizovali, že najťažšie rozhodovanie bolo pri brankároch. Čo nakoniec rozhodlo v prospech dvojice Feriančik a Kapraľ? 

Brankársky post bol rébusom do poslednej minúty. Všetci brankári, ktorí boli v príprave - Dráb, Kapraľ, Kopčan, Pella, Feriančik, Podhajeczky - majú vysokú kvalitu.

Rozhodovali naozaj malinké rozdiely a aktuálna forma. Najlepšie nám z toho vyšla dvojica Kapraľ - Feriančik, ktorí podali skvelé výkony v Galante a preukázali vysokú kvalitu aj počas kempov.

Medzi verejnosťou najviac zarezonovalo nenominovanie Adama Bombicza. Prečo ste sa ho rozhodli nezobrať na šampionát? 

Nenominovať Adama nebolo jednoduché rozhodnutie, no rozhodla naša základná podmienka vyrovnanej ofenzívy a defenzívy, kde hlavne v defenzívnej časti sme videli veľké rezervy.

Ide o skúseného hráča, ale pre tento šampionát sme sa rozhodli nominovať na pozíciu silového hráča Rolanda Černáka, ktorý sa ukazoval na kempoch, ale aj v dvojzápase s Maďarskom v lepšej forme. Čas ukáže, či to bolo správne rozhodnutie.

Slovenská reprezentácia v malom futbale na turnaji EMF Nations Games 2024 v Galante.
Slovenská reprezentácia v malom futbale na turnaji EMF Nations Games 2024 v Galante. (Autor: Slovenský zväz malého futbalu)

V nominácii sa naopak objavil Erik Jendrišek. Skúsený futbalista, ktorý má bohaté reprezentačné skúsenosti z veľkého futbalu. Aké máš od neho očakávania? 

Erik je skúsený hráč, na kempoch, ale aj v zápasoch ukázal ochotu a chuť pracovať pre malý futbal.

Ľavá noha nám môže výrazne pomôcť a Erik má hráčske parametre a hlavne psychiku, aby nám pomohol v zlomových situáciách, keďže ich zažil na profi úrovni neúrekom.

V základnej skupine na Slovensko čakajú Chorváti, Španieli a Česi. Čo od jednotlivých tímov očakávate? Máte už s trénermi zanalyzovanú ich hru? 

Chorváti budú úplnou neznámou. V zápase s nimi sa budeme spoliehať len na seba a náš výkon.

O súperovi je dostupných len minimum informácií, keďže sa nezúčastnil posledných 2 európskych a svetových šampionátov.

Španielsko si pozrieme priamo na šampionáte a s Českom sa poznáme dokonale. Odohrali sme v blízkej minulosti tri vzájomné zápasy a história našich vzájomných zápasov je ešte rozsiahlejšia.

S akým cieľom idete na šampionát? 

Mojim prvým cieľom je vyhrať zápas s Chorvátskom, ale verím, že toto mužstvo má vysokú kvalitu, a keď sa prikloní na našu stranu aj športové šťastie, môžeme odchádzať zo šampionátu spokojní.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Malý futbal»Tréner prekvapil veľkými zmenami v kádri. Prečo na ME nezobral skúseného Bombicza?