Na Nový Zéland prizvali i juniorského lyžiara. Verím, že to nakopne jeho kariéru, vraví Adam Žampa

Adam Žampa.

Na Nový Zéland prizvali i juniorského lyžiara. Verím, že to nakopne jeho kariéru, vraví Adam Žampa

Adam Žampa. (Autor: Nikola Baďová)
Adam Žampa.
Adam Žampa. (Autor: Nikola Baďová)
Nikola Baďová|14. aug 2024 o 16:00

Čerpá zo skúseností. Po zranení nechce robiť unáhlené rozhodnutia.

Čoskoro oslávi 34. narodeniny. Lyžiar ADAM ŽAMPA sa však cíti veľmi dobre kondične pripravený na novú sezónu. 

Tú predchádzajúcu musel predčasne ukončiť pre zranenie kolena, ktoré si privodil na tom istom mieste ako jeho kolegyňa Petra Vlhová. Operáciu však na rozdiel od olympijskej šampiónky absolvovať nemusel a poctivo sa pripravoval na nový ročník. 

Bratia Žampovci odleteli na sústredenie na Nový Zéland, kde sa pripravujú posledných jedenásť rokov. Tentokrát nie sú iba traja a prizvali i juniorského reprezentanta Andreja Barnáša

„Verím, že to nakopne aj jeho kariéru a za pár rokov ho uvidíme vo Svetovom pohári. Je tu generácia mladých lyžiarov, ktorí na to majú,“ uviedol v rozhovore pre Sportnet. 

V rozhovore sa dozviete:

  • V čom bol prínos dlhšej kondičnej prípravy? 
  • Čo znamená, že má športové srdce? 
  • Postaví sa na štart pretekov na Novom Zélande? 
  • Ako prizvali Barnáša na sústredenie? 
  • Ako vníma návrat Hirschera a Braathena? 
  • Koľko miest majú Slováci na štarte SP? 

V januári ste sa zranili ako predjazdec na domácich pretekoch v Jasnej. Natrhli ste si bočné väzy v kolene a chrupavku. Nemuseli ste však podstúpiť operáciu. Ako ste na tom zdravotne teraz? 

Už je to viac ako pol roka a koleno drží. V kondičnej príprave som sa zameral na všetko od balansu cez záťažové testy. Skúšal som i dynamiku a šprint. Koleno to všetko vydržalo. Som za to veľmi rád. Samozrejme, sem-tam trošku zabolí. Do ostrej sezóny však máme ešte čas. 

Pred odchodom na Nový Zéland som mal nehodu na bicykli, keď do mňa vpálil jeden cyklista a narazil som si prostredný prst, ktorý mi museli zašiť. Je to také mini zranenie. Verím však, že budem fit. 

Ako prebiehala vaša kondičná príprava po nešťastnom zranení kolena?  

Moja kondičná príprava bola dlhšia. Začal som hneď po zranení v Jasnej. Trvalo to trošku dlhšie, keďže to boli vonkajšie väzy a operácia nebola nutná. Bolelo to. Prvé tri-štyri týždne boli jemné, kým sa to všetko stiahlo. 

Neskôr sme pridali ľahšiu rehabilitáciu a rozhýbavanie kolena. S lekárom sme koleno poctivo sledovali. V minulosti som mal problémy aj s chrbtom, tak sme si dali pozor na to, aby som nekríval. 

Pridali sme veľa tréningov na bicykli, aby sa koleno spevnilo. Zameriaval som sa na balans a potom som sa sústredil na kondičnú prípravu, ktorá vyvrcholila na konci júla a na začiatku augusta vo Vysokých Tatrách. 

Mal som i testy na Dukle a kondičný tréner mi povedal, že som kondične pripravený tak, ako som nebol veľmi dlho. Mal som na to viac času a verím, že sa mi to podarí zužitkovať aj na lyžiach. 

Častokrát to nie je iba o tom, akú má človek kondíciu, ale aj ako je športovec pripravený mentálne, ako si verí a ako mu sadne materiál.  

Nasledoval odlet na sústredenie na Nový Zéland a prvé oblúky na snehu. Veľmi sa teším. 

Absolvovali ste záťažové testy. Čo vám ukázali? 

Áno, absolvoval som väčšie záťažové testy v Košiciach. Šiel som tam na základe výsledkov z Dukly, kde mi povedali, že mám zväčšené srdce. Tzv. športové srdce. Mám za sebou kompletnú prehliadku. 

Je to dobré pre športovcov, pretože toto vyšetrenie môže odhaliť problémy so srdcom už v zárodku. Na základe toho si potom môžu prispôsobiť kondičný tréning. Častokrát sa stalo, že aj mladí športovci nezvládnu náročný kondičný tréning. Toto vyšetrenie však odhalí možné riziká. 

Bol som veľmi milo prekvapený, aké máme profesionálne stredisko na Slovensku a lekárov. 

Našťastie vyšetrenie ukázalo, že mám všetko v norme a môžem absolvovať top záťaž. Som rád, že to dopadlo dobre, pretože som mal rôzne prvotné myšlienky. 

Na Novom Zélande sú na programe FIS-ové preteky, na ktorých ste sa v minulosti zúčastnili a častokrát ste sa umiestnili na vysokých priečkach. Postavíte sa na štart už po prvých oblúkoch po zranení? 

Uvidíme, ako dopadne lyžiarsky tréning a či bude koleno pripravené. V pláne to však je, ale iba ak budem stopercentne v poriadku. 

Pre mňa je priorita Svetový pohár a vrchol sezóny na majstrovstvách sveta v Saalbachu. Mám dosť skúseností, aby som neurobil nejaké urýchlené rozhodnutia. Chcem k tomu pristupovať čo najzodpovednejšie. 

Na prípravu ste prizvali aj juniorského lyžiara Andreja Barnáša. Ako prišlo k spolupráci? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Na Nový Zéland prizvali i juniorského lyžiara. Verím, že to nakopne jeho kariéru, vraví Adam Žampa